fredag 18 januari 2019

Stor konsensus i landet just nu



Det råder större konsensus än på länge i vårt avlånga land.
Ett land som åtminstone jag upplevt varit väldigt polariserat de senaste åren i alla stora samhällsfrågor, men nu jävlar har vi... från vänster till höger hittat något att vara ense kring.
Jag talar så klart om våra politiker och den nya regeringen.
Regeringen är skit... varför man anser det varierar förstås beroende på var du har dina ideologier och värdegrunder men skit är den.
Och politikerna har svikit sina väljare, varför och hur finns det olika tankar kring men svikit har dom.
Skit. Skit. Skit.

Jag är inte heller stormförtjust i den uppkomna situationen.
Som socialdemokrat på vänsterkanten är det svårt att se det härliga med att i ett års tid få styra landet med M+Kd budget.
Många av punkterna i överenskommelsen med Liberalerna och Centern är verkligen inget jag applåderar. En socialdemokrati som redan innan valet drog alldeles för mycket åt höger gör det nu än mer.
Personligen och rent egoistiskt kan jag tänka att det hade varit bättre med Socialdemokraterna i opposition. Det hade varit bättre om Moderaterna och Kristdemokraterna hade plockat in Sverigedemokraterna i värmen och styrt landet.
Jag är fullt och fast övertygad om att flertalet av Sd's väljare inte förstår vad konservativ politik innebär mer än "det ska vara som det alltid har varit" och "det var bättre förr."
De lockas av den stränga migrationspolitiken, de föraktar feminism och genusprat, de tycker det är "naturligt" att män och kvinnor är olika och har olika roller och de roas av att skämta om "bögar." De är exalterade av hårda värden som fler poliser, hårdare straff, jävligare fängelser och mer pengar... massvis av pengar... till försvaret.
Men sedan är det ju lite mer. Som mindre statligt ansvar och lägre skatt. För någon med låg inkomst en hundring eller två som äts upp mångfaldigt i andra änden.
Försämrade villkor vid A-kassa, högre pensionsålder, mindre trygghet och mer fler självvalda försäkringar. En inställning att klassklyftor är av godo.
Det finns säkert en å annan förmögen direktör som röstar på Sverigedemokraterna men det stora flertalet är pensionärer, arbetslösa, LO anslutna, besvikna lantisar med nedmonterad service i närområdet. Och DOM skulle få en besk medicin... som kanske varit rätt nyttig.
(Eftersom jag alltid och utan undantag får kritik när jag skriver så här av pensionärer eller kommunalanslutna så menar jag förstås de i denna grupp som i sin enfald tror på att Sd skulle ge dem guld och gröna skogar. Inte att ALLA i dessa grupper tänker så.)
Rent egoistiskt kunde det varit kul att bevittna sönderfallet... och kanske på sikt också det bästa sättet att söndra partiet... men alla är inte i min situation som vit, helsvensk, boende i hus i en småstad, gift och med två löner.
Nationen och väldigt många människor hade farit väldigt illa av 3½ år med den politiken.

Jag tänker så här, vad är alternativet?
Den frågan är i synnerhet ställd till alla upprörda vänsterpartister och sossar men även resten. 
Vilken regering med gällande valresultat hade varit bättre?
Det är en uppriktig fråga!
Om man så upprört fördömer så måste man själv ha en tanke om en annan lösning.
Nyval tjoar många. Eller extra val som det egentligen heter (ja, som två ord.)
Vad hade det förändrat? Alldeles oavsett om ett eller två partier på marginalerna åkt ut så hade inget av Alliansen eller De röd-gröna fått majoritet. Och ingen vill ju som bekant samarbeta med Sverigedemokraterna.
Någon form av kompromiss var och hade varit fortsatt nödvändig.
Nu är ingen i V, S, Mp, C eller L helt nöjd men alla har fått nåt och frågan som var viktig för över 80% av väljarna... att hålla Sd utan inflytande... hölls.
DET ska Sverige vara riktigt stolta över för där har vi lyckats med något som få andra länder gjort, att hålla främlingsfientliga krafter i riksdagen stången.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare