tisdag 28 maj 2019

Jag och mina makalösa kollegor






Jag har varit på barnmorskemöte tillsammans med mina fantastiska kollegor.
Alltså kalla mej ytlig men de är alla så (duktiga, kompetenta, kunniga mm mm) jävla snygga!
Det kan omöjligt finnas en snyggare arbetsplats, varenda en av dem ser ut som modeller. Märkligt.

Hur som helst är jag så vansinnigt stolt över att få vara en del av dessa... och då talar jag inte om deras utseende länge... utan om vad vi har åstadkommit inför den här sommaren och Hallands födande kvinnor.
Förlossningen är en akutvårdsverksamhet. Vi kan inte som mottagningar stänga under vissa semesterveckor. Vi kan inte som operation tidigarelägga och senarelägga operationer. Vi måste finnas närvarande med samma bemanning 7 dagar i veckan, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.
När sommarschemat var lagt och all föräldraledighet var inlagd så fattades det NIO barnmorskeheltidstjänster framförallt i juli.
Föräldraledighet är en lagstadgad rättighet, men sommarsemester är ju oxå rätt käcka grejer. Vi väljer semester i grupper av tre. Det innebär att vi roterande väljer först, som nr 2 och som nr 3. Med andra ord är det vanligtvis tre år mellan man får julisemester... och nu såg det minst sagt osäkert ut för dessa stackare.
Vi är, årets övriga månader, helt adekvat bemannade. Det går inte att skylla på arbetsgivaren att det under sommarens månader saknas nio heltidstjänster.
Timvikarier existerar nästan inte inom min kår.
Det går inte att skylla på att småbarnsföräldrar vill vara hemma med sina barn och att vilja ha en rimlig semester är heller ingenting konstigt.
Men kvinnor fortsätter (tack å lov) att föda barn och någon måste hjälpa dem med det.

Det såg onekligen dystert ut där i mars-april och det skapade en enorm stress i arbetslaget.
Men vi är... och nu kan ni hålla för näsan för här kommer självskryt... fantastiska!
Vi har pusslat och trixat, bytt pass, flyttat semestrar, avstått vissa föräldradagar, tagit extrapass och löst hela sommaren!
Det har kostat oss. Det kommer att kosta oss framåt hösten för alla behöver egentligen en rejäl och sammanhållen semester. Men vi har löst det!
Det är fantastiskt! Hallands kvinnor kan tryggt räkna med en säker förlossningsvård även denna sommar.


Då kommer vi till det liiilla liiila  kruxet som heter lön.
Om vi bortser från att vi har 4,5 års högskolestudier och är oerhört kompetenta.
Förlossningskliniken där jag arbetar hör till en av de populäraste i landet av goda skäl. Men om vi för en stund bortser från det så borde bara det faktum att vi är en dygnet runt akutverksamhet där även nästa sommar (å nästa å nästa å nästa å...) kommer se lika dan ut och kräva samma former av lösningar generera i bra ersättningar. I en rimlig lön!
Så som det är nu lönar det sej knappt för en sjuksköterska att läsa vidare till barnmorska ekonomiskt. Det händer till å med att hon får gå ner i lön vid sitt karriärsbyte. Detta trots att en barnmorska i förlossningsvården självständigt ansvarar för två liv (ja, per patient alltså, hon har i regel flera patienter samtidigt.)
Dessutom, om en sjuksköterska tjänar, säg 30 000 kr i månaden förlorar hon på 18 månaders studier drygt en halv miljon i pensionsgrundande inkomst.
Detta är helt horribelt!
Världens äldsta och ett av de viktigaste yrkena i världen borde värdesättas!
Vi älskar vårt arbete men vi är inga Florence Nightingale. Vi vill ha betalt...
... för studier
... för kompetens
... och för de uppoffringar som krävs för att en akutverksamhet 24/7 ska fungera.

Det kunde politikerna fundera på lite när de ligger i hängmattan med sitt glas cava tycker jag.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare