lördag 14 september 2019

Asta recenserar ""Italienska nätter" av Katherine Webb

Italienska nätter (pocket)

Italienska nätter av Katherine Webb blev den 16:e boken jag läste i år.
Jag kände inte till författaren innan utan föll för ett snyggt bokomslag, så kan det vara ibland.

Så här står det på baksidan:

Året är 1921. Unga, osäkra Clare Kingsley reser genom södra Italiens brända landskap på väg till den lilla staden Gioia del Colle. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.
När Clare stiger av tåget drabbas hon genast av onda aningar. I den lilla staden råder en laddad stämning, och borton Leandros luxuösa villa har spänningen nått bristningsgränsen. Stadens fattiga arbetare söker desperat efter arbete och mat, många av dem är veteraner från första världskriget. En av dem är Ettore. Då Clares och Ettores vägar korsas försvinner hennes hemlängtan i ett slag.
Innan sommaren är slut kommer hjärtan att krossas, våldsam fiendeskap gro och omtumlande sanningar att avslöjas. Och Clare kommer att lära sig en läxa för livet ...

Det låter banalt men det är det inte. Det är en väldigt välskriven och stark roman där ett ord som känns centralt är motsättningar.
Clare är betydligt yngre än sin make som är änkling och pappa till tonårspojken Pip. Boyd verkar inte ha kommit över sorgen efter sin första hustrus död och makarna glide i sär. Äktenskapet är blev inte riktigt vad Clare hoppats på och hon tassar oroligt kring sin make i en rädsla för att han skall drabbas av ångest eller depressioner. Ändå är det självklart för Clare att ställa om sina planer tillbringa sommaren i södra Italien som stöd för sin make.
Makens arbetsgivare Leandro och hans vackra hustru Marcie tar emot den storstilat och med öppna famnar men Clare känner snart att mycket kokar under ytan och att allting inte är som det verkar.
Parallellt med Clare får vi följa Ettore  som är en fattig ung man som nyligen förlorat sin stora kärlek. Han lever i ett trångt kyffe ihop med sin sjuka far, sin syster och hennes lilla son. Så som arbetare levde på den tiden och fortfarande lever på många håll var det för dagen. Allt handlar om att bli vald av de stora godsherrarna till att få arbeta hårt på de brännheta fälten för minimal lön och försöka hålla svälten stången. För mat för dagen.
I denna mylla gror fascismen.
Spänningarna... motsättningarna... mellan arbetarna som står helt utan fackliga rättigheter och godsherrarna som står sej lika slätt på empati och medkänsla vibrerar.
När Clare och Ettores liv flätas samman via en rad omständigheter kommer det att förändra deras liv i grunden och orsaka efterskalv som inte går att förutse.

Det här är en riktig roman, Italienska nätter. Välskriven och trovärdig. Den har ett beskrivande  språk och en spänning som successivt stegras.
Den var något seg och "svårstartad" men jag kunde ändå känna att den skulle bli fantastisk. Och det blev den!
Jag tyckte mycket om den och kommer att läsa mer av författaren Katherine Webb.
Jag ger den betyget 4:a.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare