söndag 18 augusti 2013

Vikt som berör

Fick en mängd intressanta tankar kring mitt inlägg som jag skrev igår om vikten.
Ett inte helt genomtänkt inlägg, kvickt nedtecknat sent på kvällen.
Kanske skulle jag idag, lite fräschare i skallen, ha formulerat mej annorlunda men min åsikt står jag för.
Vikt är känsligt att tala om, många som bloggar om en sund viktnedgång eller motion får höra att de "hälsohetsar" och får folk att må dåligt.
Som om det vore... jag vet inte... pretentiöst? att ta hand om sin hälsa?!

Jag säger inte att överviktiga är sämre människor.
Jag säger inte att de som motionerar å tar hand om sin hälsa är bättre.
Jag tycker det inte ens.
Vad jag säger är att det... för de allra flesta (för givetvis finns det undantag, medicinska så väl som psykiska, ätstörningar åt detta hållet oxå, olika mediciner osv), men för nästan alla av oss BEROR övervikt på att vi äter för mycket i förhållande till hur vi rör på oss.
Å det är väl ändå ett val man gör?!
VARFÖR är det fult att säga?!
Ingen människa har sagt att man måste äta sunt och röra på sej, allra minst jag som jojobantat i hela mitt liv och började motionera när jag fyllde 44 år under stooooor kamp mot lättjan.
Men valet görs lika fullt.

Jag om någon borde veta. Hela min släkt är full av överviktiga. Säkert hälften eller fler är missbrukare. Mina gener är smockade av "snabba belöningssystem."
Jag har genom detta oerhört svårt för att hålla kvar i saker jag påbörjat, i långsiktigt arbete och i att allt inte behöver vara trevligt/ gott/ roligt.
Jag får vinna den där kampen i att snöra på mej löparskorna varenda jäkla gång.
För jag låter helst bli.

Låt mej bemöta några av era påståenden.

Nej Ergo, du är inte "tjock trots att du motionerar"... du är inte tjock alls, du har gjort valet (även om du inte säger det högt) å att påstå att du är överviktig blir ju bara tokigt.

Nej Maria, jag tror inte ett skit på att socker är lika beroendeframkallande som heroin även om jag oxå hört sådana påståenden. Du kan DÖ av abstinensen när du tänder av i ett heroinberoende, jag har hittills inte hört någon dö av att inte äta godis (även om det kan va jobbigt.)

Nej Åsa, jag håller verkligen inte med om att det är samma sak att säga "kan jag springa så kan alla" som att säga "jag har ett lyckligt äktenskap, kan jag så kan alla."
Att hålla ihop en välmående och långvarig relation kräver mer än att äta färre kalorier än vad du gör av med, det inblandar dessutom ytterligare en part... OCH du ska ha ganska mycket tur.
Eftersom jag ofta använder frasen "kan jag kan alla" och dessutom inte har ett äktenskap som är tipp topp så antar jag att du "talar till mej" och en liten irritation väcker det hos mej att du gör det via omskrivningar å inte direkt.
En känsla av att bli skriven på näsan.
Noterar oxå att flera andra tyckte det var "bra skrivet." 

Ja Lina, håller absolut med om att ätstörningar inte bara slår åt det magra hållet och att det i sådana fall kan behövas mer än friskvårdskunskap. Kanske även terapeutisk hjälp.

Fortsätt gärna diskutera.

Puss/ Asta

9 kommentarer:

  1. *ler* Visst var det ett ämne som berörde! Och bra att du tog upp det. För visst har vi människor (vissa undantaget då - precis som du skriver) viktiga val att göra.

    Tack för din kommentar. :) Och du har helt rätt - jag har gjort ett aktivt val att faktiskt inte bli fet, och att dessutom aktivt arbeta mot annan typ av beroende genom att helt enkelt inte nyttja alkohol. Och så har du rätt i kommentaren kring det Åsa skrev - det ÄR ju inte riktigt samma sak, spring och äktenskap.. För övrigt har jag aldrig funderat kring om du använder frasen "kan jag så kan alla" särskilt ofta..

    Hoppas verkligen att vi kan ses snart - jag får mitt schema nu i veckan så då MÅSTE vi höras! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker Elin skrev klokt här nedanför. *ler* Och - som Sammelsurium skriver, så läste inte jag heller så kring Åsas tidigare kommentar som du A. Men det är ju ofta så. Vi läser med olika tonlägen och har olika historier bakom.. Samtidigt (precis som jag skrev ovan) förstår jag ditt sätt att läsa kommentaren i din jämförelse..

      Radera
  2. Ah, så tänkte jag inte alls kring Åsas kommentar.

    SvaraRadera
  3. Jag läste inte in det du gjorde i Åsas kommentar. Jag håller med om att allt i livet är val om man hårddrar det och jag tyckte särskilt att slutet av kommentaren var riktigt bra; att var och en jobbar utifrån sina omständigheter och förutsättningar. Jag tycker inte det är så konstigt; olika saker är olika svåra för olika människor. Och det träffar olika känsliga punkter när någon säger något om det som just jag kämpar med.

    Annars i den här diskussionen om "hälsohets" så håller jag med om att det blir väldigt konstigt när någon anklagas för att bidra till ätstörningar få hen skriver om att jogga, tänker tex på Underbaraclara. Det blir så snedvridet. Sen tycker jag också att det blandas äpplen och päron i den här debatten; det känns inte som att folk pratar om samma saker när man tar upp tex "övervikt". Jag upplever att en del syftar på några extrakilon och andra på betydligt mer fetma(alltså inte bara här utan i fler forum på nätet). Och vart gränserna för en hälsosam vs ohälsam livsstil går upplever jag också att personer tänker väldigt olika om. Tror det bidrar till att det verkar vara svårt att mötas i den här frågan.

    Kram Elin

    SvaraRadera
  4. Jag tänkte också ofta kan den/han/hon kan jag. Och jag tittar också väldigt ofta i andras kundvagnar, det som upprör mig mest är när jag ser kraftigt överviktiga barn och det ända i kundvagnen är snabba kolhydrater, sockerstinna produkter. För barn kan inte riktigt välja. Och ja väldigt ofta handlar det om val. Sedan vet man så lite om andra människor. Jag kan veta när det gäller mig själv att det ofta handlar om dåliga val, men inte alltid. I övrigt skriver ju Elin här så klokt så

    SvaraRadera
  5. Ja jag tycker fortfarande Åsa skrev bra. Håller med Elin ovan. Mkt klokt skrivet.

    SvaraRadera
  6. Ibland får man känslan av att du VILL feltolka vad som skrivs. Varför skulle någon ha synpunkt på ditt äktenskap i denna diskussion? ?

    SvaraRadera
  7. Nej, det har du verkligen rätt i när du vänder det så angående avtända på heroin och avtända på socker. :) Dah! :D Möjligen då att man dör av socker genom andra sjukdomar, men det var ju inte det varken du eller jag menade. My bad.

    SvaraRadera
  8. har hellre aldrig förstått det där med att hälso-vikthetsa bara för att man motionerar i lagom dos o tar hand om sig..
    Det ÄR upp till var o en att göra val... Man väljer att bli överviktig likväl att man väljer ta hand om sig.
    För ingen annan än du själv stoppar i dig det du äter, vad det sen är är upp till dig...
    Ha en bra dag !!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare