fredag 6 juni 2014

Grattis SverigeBild från idag. 

Det är den 6:e juni idag... Sveriges nationaldag... och även om vi inte firar som vårt tossiga grannland tänkte jag uppmärksamma det i ett inlägg genom att skriva vad jag tycker allra mest om med mitt fosterland.

Så mycket av det vi har tar vi för givet. Även om vi säger att vi uppskattar ditten å datten så kan vi, flertalet av oss som är födda här, inte riktigt förstå å greppa hur det skulle kunna vara annorlunda.
Om vi inte fritt fick säga vad vi tyckte, om vi inte fritt fick älska vem vi ville eller tro på vilken Gud vi behagade. Eller strunta i att tro på Gud för all del.
Vi kan inte föreställa oss att inte få gå å rösta eller demonstrera eller kritisera vår arbetsgivare utan repressalier, vi kan inte förstå vad det innebär när sirenerna ljuder och bomber faller.
Det är ogreppbart för oss att inte kunna mätta våra barn eller att skicka iväg dem till en oviss framtid för att vi inte kan försörja dem.
Osv osv osv.
Vi lever i ett fantastiskt land. I den bästa av världar. Just vi drog lyckolotten i livets tombola.
För allt detta är jag... så klart... tacksam även om jag inte har förstånd att förstå riktigt HUR tacksam jag borde vara.

Men i övrigt då...

Jag är tacksam över våra fyra årstider. Jag älskar hösten, men tycker om och vill ha dem alla.

Jag är tacksam över allemansrätten.

Jag är tacksam över att vi... trots att mycket kan bli bättre... är nästan bäst i klassen vad det gäller miljö, djurskydd, jämställdhet och sociala skyddsnät och försäkringar.

Över att vi har en väl fungerande sjukvård, vid sidan av USA är vi bäst på att ta hand om människor som drabbats av en hjärtinfarkt. Vi har världens lägsta spädbarnsdödlighet och vi har gjort revolutionerande operationer här som ex den första hjärttransplantationen och den första livmodertransplantationen.

Jag är tacksam över att vi är ett givmilt, öppet och solidariskt folk. Trots Sd's framgångar håller vi främlingsfientligheten stången än så länge så väldigt mycket bättre än många jämförbara länder.

Vi har stränder helt i klass med många andra länder dit vi betalar X antal tusen för att vallfärda, bättre badvatten men lite mer opålitlig sol.

Jag är tacksam över att vi inte har några hundrasdiskriminerande lagar så som våra grannländer.

Jag är tacksam över det gröna. De stora skogarna, de öppna åkrarna.

Jag är tacksam över mångfalden. Motsatsen är enfald... tänk på det go vänner.

Jag är tacksam över den socialdemokratiska prägling av landet och folket som fortfarande råder efter 8 år av borgligt styre. Där de allra flesta tror på så små klasskillnader som möjligt, på att hjälpas åt, på starka fackföreningar.

Å jag är sjukt tacksam över vår nationalrätt... Kebabpizza med mixad sås :)

"Det här är ditt land, det här är mitt land. Landet det tillhör dej och mej." 

Puss/ Asta

3 kommentarer:

 1. Håller med helt å fullt!
  Underbara Sverige! Ännu bättre när vi kan dela med oss av vår rikedom med andra...

  SvaraRadera
 2. Håller med! Jag inte alls särskilt nationalistisk, men mycket i vårt land är fantastiskt bra, annat kan fortfarande bli bättre. Utvecklingen har avstannat och backat under de senaste åren, men efter valet i höst kommer det att gå åt rätt håll igen!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med!!!! Jag ÄLSKAR Sverige!!! För det finns så mycket som är fantastiskt. Och för att vi fortfarande har rätten att göra något åt det som är mindre bra! Hoppas du haft en bra helg A - har tänkt på dig!

  Kramar

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare