söndag 26 februari 2017

Inte alla män

 Bildresultat för våld mot kvinnor

Mäns hat mot kvinnor kostar!
Det kostar i lidande och det kostar i reda pengar.
Ca 14 kvinnor/ år som mördas av män de har eller har haft en relation med.
Ca 30 000 fall av kvinnomisshandel anmäls årligen.
18 100 sexualbrott anmäldes 2015.
97% av alla sexualförbrytare är män.
Den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är i hemmet.
Mörkertalet beräknas vara mycket stort. Källa: BRÅ.

Kvinnor vet om detta.
De vet att de skall vara försiktiga med män. Det är inte nån liten inbillning.
Kvinnor får lära sej från tidig ålder att akta sej för olika situationer.
Bli för berusade, följa med okända killar, inte hoppa in i bilar med främlingar.
Inte gå för lättklädda, hålla sej i grupp, ha koll på sin drink på krogen, undvika bakgator.
Jag har själv förmanat mina döttrar. Förmanat och lagt en del av ansvaret för "hur män är" på dom. För att man är så jävla rädd om dom.
Och för att jag själv inte lyssnade på förmaningarna som ung och fick betala.
Jag har aldrig sagt till min son: "Nu går du inte ut å våldtar någon." 

Kvinnors hat mot män kostar inte mer än ett å annat sårat ego.
Män som blir så jäkla sårade och kränkta över denna generalisering att resten inte spelar någon roll och de lägger en jävla energi på att förklara detta men inte någon på det betydligt mer allvarliga... mäns hat mot kvinnor.
Där nöjer de sej med att konstatera att det inte gäller dem. Det är män från andra åldrar, andra länder, andra kulturer, andra sociala miljöer.
De skulle aldrig våldta eller slå en kvinna. De älskar ju kvinnor. Högaktar kvinnor. Uppvaktar kvinnor. (Ofta är det de verkliga slemmen som högljutt ska tala om hur mycket de äääälskar kvinnor.)
Men de är kanske dom som trycker sitt kön mot kvinnor på dansgolvet, de som passar på att känna på en kvinnas rumpa på en trång tunnelbanevagn, de som inte tar ett nej när de flirtar med en ensam kvinna vid en bardisk, de som passar på att utnyttja situationen när en kvinna är för berusad för att protestera, de som skojar högflabbade med polarna om grannens läckra femtonåring, de som viskande måste berätta för sin frus väninna hur jäääävla sexig hon är och hur gärna han skulle... , de som skickar dic picks, de som antyder att kvinnor fått för lite kuk för att hon är på ett visst sätt i sin attityd osv osv.

Att hata alla män handlar inte om individer. Det handlar om strukturer.
Det handlar om könsmönster. Att hata en patriarkal samhällsordning.
Även den argsintaste man i denna diskussion skulle inte råda sin dotter att hoppa in i en svarttaxi som körs av min man eller min son.
Varför inte? De är jättefina män. Åtminstone är de män som aldrig skulle våldta en kvinna. Men det vet inte den här pappan eller hur?
Lika lite som jag kan gå i god för din man eller son som jag inte känner.
Det här egenansvaret/ skuldbeläggandet finns på alla nivåer i samhället, till å med i vårt rättsväsende och i våra domstolar.
Vad hade du druckit? Hur var du klädd? Vittnen såg att ni kysstes tidigare på kvällen. Hoppade du in i bilen frivilligt? Har inte du anklagat en man för våldtäkt tidigare? 

Till skillnad från många inom den feministiska rörelsen så tror jag att feminismen behöver de goda männens röster och att vi bör välkomna och inkludera dem.
Visst, alla män är en del av problemet, män kan aldrig fullt ut förstå, det är vi kvinnor och kvinnokampen som gett oss segrar hittills och yada yada.
Jag förstår och håller delvis med. Men jag tror det är så tragiskt att män lyssnar mer på män. När en man på sin arbetsplats, i krogmiljö eller i bastun säger ifrån och tar ställning så får det större effekt än när kvinnor "gnäller."
Män har lättare för att påverka sina polare, kollegor, söner och fäder eftersom de själva är män.
Men det är patetiskt sällan man hör hur män ställer sej upp och säger ifrån utan bortförklaringar eller undanflykter.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. I almedalen i somras var det en man som gjorde en så bra grej på vårt Fika med Fi. En SD väljare hade suttit ioch diskuterat kvinnors arbete, löner, deltid, pensioner med några fior och det tog liksom aldrig slut, eftersom han inte tog in nått av det de sa. Den här mannen, som var hos oss med sin dotter och köpte på sig hondjävlar,kvionnocuffs och snippor (till fru/mamma som var barnmorska) bröt in i samtalet och började säga exakt samma sak som fiorna sagt innan. SD väljaren jamsade eḿed och sa inte emot. Då sa mannen "Märker du vad du gör nu? Du lyssnar på mig för att jag är man, men jag säger bara exakt samma sak som de här insatta och kompetenta kvinnorna sagt tuill dig innan. Att du inte lyssnar på dem men på mig bevisar att patriarkatet finns och är den största anledningen till kvinnors löner och arbetsförhållanden." SD-väljaren slank skamsen ut genom dörren. SÅ vill jag att män ska agera, både när det finns kvinnor i närheten, men ännu hellre när det bara är män närvarande. Inom Fi har vi så många bra feministiska män, så de finns, och de har minsann inga problem alls med att jag ibland hatar män, för de förstår att det inte handlar om alla män, men de män som förstör för mig, trycker undan mig, ser omig som ett objekt som är till för deras nöje och njutning./ Ingrid (Freja)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Ingrid vilkem upplevelse. Men såna män finns det få av. Och sd:are som lyssnar på en annan och tar till sig ännu finns det ännu mindre av ;-)

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare