lördag 2 september 2017

Asta recenserar "Vi mot er" av Fredrik Backman

Vi mot er

Så kom den äntligen. Fredrik Backmans fristående fortsättning på "Björnstad".
Jag beställde den samma dag som den släpptes på förlaget och jag hann få den innan jag åkte till Kos på semester.
Och "Vi mot er" ihop med solen var en fantastisk kombo.

"Vi mot er" är alltså del två av tre om det lilla samhället Björnstad djupt in i skogen någonstans i Norrland.
En stad där livet är hårt och där vintern håller sitt grepp över människor och djur nio månader om året. En stad där hockeyn står i centrum och berör alla, både ung å gammal.
Boken börjar några månader efter där den förra slutade.
Människorna i samhället skall gå vidare våldtäkten som utfördes av stadens stora stolthet, den begåvade hockeytalangen mot flickan Maya, dottern till hockeyklubbens sportchef och de svallvågor som följde av svek å lojalitet.
"Vi mot er" tar sin början på sommaren och månaderna framåt.
Vi får följa alla karaktärer från första boken och ytterligare några introduceras för oss.
Någon blir förälskad, en stor vänskap prövas, någon dör, en hemlighet exploderar och konkurrensen mullrar upp till ett farligt hat mellan städerna Björnstad o Hed.
"Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här." 

Precis som i den första delen i serien har karaktärerna en sammansättning av gott och ont som gör dem begripliga och lätta att ta till sina hjärtan. Precis som i första boken plockar författaren upp diskussioner om vad mod, manlighet, vänskap, lojalitet är och låter dessa liksom sväva över eller parallellt med historien.
Han gör det strålande.

Betyget då...
Jag hade oerhörda förväntningar på denna boken. Kanske större än vad jag haft på någon bok. Trots att jag avgudat Backmans samtliga romaner innan tog "Björnstad" mej med storm och förvåning just för att den är så mycket mörkare än hans tidigare berättelser.
Den överraskningseffekten var ju borta nu. Jag visste vad jag hade att vänta och vad jag hoppades på. Och även om jag nog fortsätter att hålla "Björnstad" högst, kanske för att det var en så stor förälskelse, jag hittar egentligen inget som är sämre i "Vi mot er" så levererar verkligen Backman. Betyget kan inte bli annat än en strålande 5:a.
Jag längtar ihjäl mej efter tredje delen.

Puss/ Asta


1 kommentar:

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare