måndag 11 september 2017

Jo då, själv?



Jag mår inte bra. Det är lite för många relationer som krisar och skaver just nu.
Därav denna samling av ytliga och lite fåniga inlägg.
Om jag inte orkar eller kan skriva om det som är svårt å gör ont, då blir det ytligt i stället.
IRL varianten till det blir när människor frågar mej, så där slentrianmässigt som man gör, "Hur mår du?" och jag inte orkar eller det inte är läge att säga som det är har jag svårt att ljuga och svara "Bra." Då blir det ofta "Jo då, själv?"Det är en liten bortmanövring. 

Igår ringde min mamma. Jag har inte talat med henne på över två veckor. Jag hade varit hemma 10 dagar från Grekland och hon hade inte ringt, inte svarat.
Jag vet att för er med helt normala relationer är det inget konstigt alls, jag pratar inte alltid med mina barn varje vecka.
Men med någon som lever så på gränsen som min mamma, som skulle kunna dö precis när, som helst och som dessutom normalt ringer mellan 5-10 ggr per dag blir det oroligt.
Igår morse innan hon ringde, när jag än en gång ringt å hamnat direkt hos telefonsvararen, tänkte jag att jag ger det fyra dagar till. Då var det två veckor, då ringer jag polisen.
Jag har hunnit tänka rätt många tankar om hur hon ligger där på golvet, död.
Dag efter dag.
Men jag har ingen nyckel och kommer inte in.
Så ringer hon plötsligt. Full. Sluddrig. Talar knappt hörbart. Och hennes första ord är: "Jag saknar Jonas så mycket."
Det brast. Det brast för mej då.

All samlad oro över henne. Alla tankar jag haft.
Och så mitt liv. Jag har varit sjuk i 2 veckor. Jag har det trassligt i mitt äktenskap.
Hunden har varit sjuk och det togs prover för att utesluta cancer, nu var det tack å lov bara en infektion. Noah har börjat förskolan. Min äldsta dotter har fått barn.
Massor har hänt och hon tänker som vanligt, som alltid, på sej själv.
I trettio år har samtliga våra samtal inletts med att hon är arg/ orolig/ledsen/ rädd kring min lillebror. Varesej hon är nykter eller full. Alltid honom. Alltid hennes problem.
Och det brast. Jag bad henne fara å flyga för att göra ett långt samtal monolog kort.

Hur många gånger kan man göra slut med sina föräldrar?
Jag vet. Jag gör slut å tar tillbaka.
Min äldsta dotter sammanfattade denna ambivalens så fint att jag styrs både av mitt inre barn och mitt vuxna kloka jag. Av förnuft och känsla.
Av vetskapen att jag inget kan göra för min mamma och att hennes problem oxå blir mina och samtidigt ansvarskänslan då hon är svårt sjuk. Sorgen av minnet att inte bli älskad, sedd, vald och vreden när det sker igen.

Jag tar henne säkert tillbaka igen. Säkert. Men just nu är numret blockat och jag måste försöka resa mej upp. Det är som sagt inte bara mamma. Det är inte bara hon. Jag känner mej rätt ensam.

Puss/ Asta

19 kommentarer:

  1. Nu är det din tid att få en stor varm kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Du å jag Louise. Du å jag. <3

      Radera
  2. Jag kan på sätt och vis "lite" förstå hur du tänker när det kommer till din mamma.
    Det är alltid svårt när relationer inte fungerar.
    Man gör slut och man försöker igen.

    Har ju själv alltid haft en komplicerad relation till min mamma.
    I mitt fall valde hon bort mig och mina barn men likaledes mins syskon och deras barn.
    Jag har genom åren till och från försökt, verkligen slagit knut på mig själv för att försöka få till en fungerande och bra relation men det har alltid slutat illa med mig krälande på golvet efter mammas vansinnesutbrott.

    Gång efter gång kom jag fram till att det helt enkelt inte gick att ha en relation med henne.
    Gång efter gång försökte jag.
    Men det lyckades aldrig.

    Sista gången jag träffade min mamma var för typ 16 år sedan, då mormor begravdes.
    Under de åren sen jag träffade henne sist försökte jag flertalet gånger men som sagt det gick aldrig.

    I Januari så dog min mamma.
    Hon blev 72 år och varför hon dog får vi aldrig veta då inget särskilt hittades under obduktionen.
    Det blev en chock och en märklig känsla.
    För på sätt och vis har mamma varit som död för mig under många år.
    Sorg javisst men inte över hennes död, utan över allt som aldrig blev och allt som aldrig kommer att bli.
    Samtidigt känner jag en stor lättnad över hennes död för nu behöver jag aldrig mer försöka eller tänka på att vi någon gång ska få ett riktigt mor-och dotterförhållande.
    Det är över.

    För min del känns det faktiskt bra, jag sörjde för många, många år sedan över bristen på kärlek och en längtan efter en mamma.
    Så det har inte varit svårt ur det perspektivet.

    Det jag förundras över är hur många vi är som inte har fungerande föräldrarelationer.
    Av olika anledningar.
    Missbruk, avståndstagande, oengagemang, kärleksbrist, undanskuffande, egoism, en av syskonen som blir viktigare än andra, ja det finns så otroligt många anledningar/orsaker till att det inte fungerar.
    Jäkligt tragiskt när jag tänker efter.

    Jag tycker att du gör rätt i att försöka hålla henne utanför ditt liv ett tag, ta hand om dig själv och de dina, det känns som det viktigaste för dig just nu.
    Du kan ju liksom inte hindra henne från att vara så självdestruktiv, inte när det går ut över ditt eget mående.

    Önskar dig all lycka till och hoppas att saker och ting faller på plats.
    Ta hand om dig!

    Kram Millan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Millan. Det är så tragiskt. Jag förstår hur du menar med hur det kändes när din mamma dog. Delat. Så var det för mej när min bror dog. Så kommer det att vara när mamma dör med. Tack för ord å omtanke. Kram.

      Radera
  3. Mina tankar går till din mamma. Jag kan inte förstå det som händer i henne men föreställer mig att man i hennes skor förtvivlad och går sönder i sorg och självrannsakan och tusen tankar om hur livet hade gått om man inte gjort du eller så. Det kan inte finnas särskilt många så tunga helveten som kan jämföras med att överleva sitt barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få kommentarer gör mej arg. Din lyckades. Din lyckades därför att du känner mej eller vi är åtminstone inte obekanta med varann och du vet en hel del bakgrund mellan mej å min mamma. Klart som fan att det är svårt att mista ett barn. Klart som fan att det är tungt att oro sej natt å dag för en unge i missbruk 30 år. Men inlägget handlade inte om det och antingen håller man två tankar i huvudet samtidigt el oxå håller man käften efter ett inlägg som detta tycker jag. Det skulle jag ha gjort hos dej.

      Radera
    2. Men Annelies sorg då? Rädsla? Glädje? Kan det inte bara få handla om henne en stund... en liten liten stund i alla fall från oss som hon ser som vänner.

      Radera
  4. Det är så sorgligt att läsa. ... att det som borde vara fint och sammanlänkat är trasigt och ledsamt! Jag känner med dig i det! Själv har jag en väldigt nära och kärleksfull relation till mina föräldrar , de är dock gamla och sjuka nu, pappa har inte många dagar kvar i livet ... det är en annan typ av sorg ... Det är svårt med relationer men jag tror att det bästa för dig nu är att tänka på dig själv och ditt liv, det går inte i repris. Livet alltså. ... Man får göra sitt bästa utan att gå sönder själv. Svårt, jag vet ... Många tankar till dig!/ Mormor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det ÄR så. Mina främsta förpliktelser är för mina barn. Men känslorna hänger inte alltid med. Kram

      Radera
  5. Tycker att vara och en får ta ansvar för sin sorg och inte dra ner andra i sin egen. Då får man söka hjälp. Det är hemsk att vara förälder och överleva sina barn men det är också hemsk att konstant 15-20 gånger per dag, dygnet runt stötas och nötas med andras sorg och livsångest.
    Om bryggan är trasig och nöter på båten så kommer fendern till slut gå sönder och båten kommer sjunka tillsammans med bryggan.

    SvaraRadera
  6. Känner igen mig mycket i det Millan skriver fast det för mig handlade om min pappa. Jag sov över hos min mamma första natten efter pappas död. Dagen efter, när jag kört hem och klivit ur bilen, sträckte jag mig bak och tog min övernattningsväska. Och just där, i den svängande rörelsen, tänkte jag "Det är över. Jag behöver inte försöka mer." Det är som om minnet etsat sig fast i alla mina sinnen.

    Lättnaden jag kände mitt sorgen går inte att beskriva. Och samtidigt den jättelika sorg över allt som inte blivit, som nu aldrig skulle kunna bli. Det var väldigt surrealistiskt.

    Jag tror på ett liv efter detta. Jag tror att vi kommer hit gång efter gång efter gång för att lära det vi bestämt att vi faktiskt ska lära. Och jag tror att vi tillsammans med de människor vi möter under vår jordavandring gemensamt bestämt vad vi ska hjälpa varandra att lära. Det gör inte alltid saker begripliga, för det borde fan i mig vara en universell lag på att föräldrar bara ska ha sina barns, alla sina barns, bästa för ögonen. Men någonstans i min övertygelse kan jag ändå finna något slags förtröstan. I den förtröstan försöker jag numera välja mig själv i första hand. Att jag ska må bra. Gör jag det, då tror jag att "allt" blir bra till slut.

    Du kan inte ta ansvar för din mamma. Du kan bara ta ansvar för dig själv och du är klok, modig och stark som väljer Dig! För det är du som är/måste/behöver vara viktigast i ditt liv. Du behöver ta hand om dig själv först och främst. Kan du inte det kan du inte ta hand om någon annan heller. Och ibland måste man samla extra mycket kraft, när man behöver acceptera, släppa och gå vidare. Det finns inget svårare än sluta försöka hjälpa dem som ingen hjälp vill ha. Eller dem som ingen kärlek vill ha. Du gör rätt, du väljer Dig!

    Kram!

    /Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh. <3 Vilken kommentar. Jag började gråta, för den var så på pricken. Tack fina du.

      Radera
  7. Hej fina vännen <3 Ja du. Du vet vad vi pratat om, hur våra ord föll. Jag finns här alltid när du behöver.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Påminner mej om vårt samtal. <3

      Radera
  8. Skickar en kram, och instämmer med andra kommentarer..
    Ha en tid bara för dig själv, med de dina!
    ta hand om dig! ��

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare