måndag 18 september 2017

Historien om Monica LewinskyIgår lyssnade jag på en P3 dokumentär om Monica Lewinsky.
Den unga kvinna som i åratal sågs som en beräknande slampa i stora delar av världen och som det skämtades om i gud vet hur många talk shower.

Monica Lewinsky var 21 år när hon kom till Vita huset som praktikant.
Hon var en ung, lovade. smart kvinna, dotter till en känd läkare i USA.
Känner ni några tjugoettåringar? Har ni varit tjugoett själv?
Hon inledde 1995 en relation med världens mäktigaste man, USA s president känd som ett politikens underbarn och redan tidigt i sin karriär ökänd kvinnokarl.
Clinton var gift och hade en tonårsdotter.
För Monica Lewinsky var det en kärleksrelation (det räcker nästan att se hennes blick här), för Bill Clinton inte ens en sexuell relation eftersom det enligt honom aldrig handlade om penetrerande sex. Vad det än var så pågick affären mellan Bill och Monica i två år innan allt exploderade inför hela världens ögon i det som kom att kallas för Lewinskyaffären.

Monica Lewinsky dömdes hårt. Hon var vid det här laget tjugofyra år.
Känner ni några tjugofyraåringar? Har ni varit tjugofyra själv?
Hennes lovande karriär fick ett abrupt slut. Hon fick flytta runt då hon jagades å förföljdes av massmedia och knäppskallar. Hon fick dryga advokatkostnader. president. Bill Clinton klarade sej undan i riksrätt.Hon satt kvar som president. Hans äktenskap överlevde.
Jag var redan då, när det begav sej, på det klara med var jag tyckte skulden låg
Rik, gift, äldre, etablerad karriär, världens mäktigaste man v/s ung kvinna på 22 år.
Men efter att ha lyssnat till P3 mycket välgjorda radiodokumentär är jag ta med fan upprörd på nytt.

I svensk press på den tiden framställdes förvisso Clinton som en kvinnotjusare och en smula omdömeslös medan den unga Monica utmålades som kallhamrad lycksökerska. Hon hade sparat en klänning med presidentens sperma och sålde deras berättelse och hemlighet till alla som ville veta.
Så var det aldrig.
Monica Lewinsky var... som så många kvinnor före henne... förälskad och ytterst lojal mot Clinton. Hon lydde hans minsta vink, hon trodde allt om deras "kärlek", hon köpte presenter till honom, hon satt hemma och vaktade telefonen. Levde under två år sitt liv för korta stunder med honom.
Hon höll tyst och anförtrodde sej bara till en enda människa, den äldre väninnan Linda Tripp som uppmuntrade hennes känslor å ena sidan men å andra sidan i hemlighet spelade in samtliga telefonsamtal för att så småningom, när mateialet var tillräckligt, sälja ut sin vän.
När fällan slogs igen lurade Linda Trapp Monica till en lunchdejt men väl där väntade istället FBI som under 11 timmar på ett mörklagt hotellrum konfronterade Monica med över 5 timmars förtroendefulla telefonsamtal och hårda förhör.
Som sagt, har du varit 24 år?
Hur skulle du ha hanterat att din kärlek föraktfullt och inför en hel väld tog avstånd från dej samtidigt som din förtrogna vän bedragit och utnyttjat dej och du därpå blev förhörd i nästan ett halvt dygn i sträck. Vettskrämd.

När sanningen äntligen gick upp för Lewinsky vittnade hon slutligen mot löfte om fullständig åtalsfrihet. Den blå klänningen blev ett avgörande bevis.
Bill Clinton friades i riksrätt från att under ed ha ljugit om sin relation med praktikanten genom att trolla med begreppet "sexuell relation." Enligt honom hade han under två ås tid passivt tagit emot oralsex och därmed ansåg inte han att det var en relation och han hade då inte ljugit när han förnekat det.
Vita mäktiga män klarar sej alltid.

Monica Lewinsky. Hon har inte kommit in från kylan ännu. Hon är inte ensam.
Kvinnor har i alla "tvivelaktiga" relationer i alla tider fått skulden. Oavsett om kvinnan varit lös och ledig och mannen den med förpliktelser. I vissa länder stenas kvinnor. I vår civiliserade, jämställda värld tas heder å ära av henne för all framtid.

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare