måndag 16 december 2019

Vi vill er väl

Bildresultat för angry midwife

Se till att ha med dej ett utbildat sällskap till frisören så hen inte klipper en helt annan frisyr än vad du bett om eller färgar ditt hår svart istället för med blonda slingor som du tänkt dej. Läs gärna på med, för frisörer skiter i din hälsa och använder gärna skadliga kemikalier bara för att skada dej. Eller klipp dej själv hemma vet jag, frisörer på salonger är inte att lita på.

Ser ni ofta sådana här råd och resonemang på sociala medier?
Inte?
Nej, inte jag heller faktiskt. Tror aldrig det har inträffat.
Inte heller har jag sett motsvarande text gällande elektriker eller kockar eller bensinmacksbitränden. Inte ens som sjuksköterska har jag stött på det, men när det gäller barnmorskor?
Hell yes.
Enligt flera grupper på Facebook med tusentals medlemmar verkar det vara hela vårt existensberättigande. Att ställa till det för födande kvinnor och att orsaka dem och deras barn så stor skada vi bara kan.
I dessa grupper delas det ut råd till höger och vänster på vad blivande föräldrapar absolut ska totalvägra därför att det bara är till för att skada deras barn.
Lika frikostigt delas det ut råd på vad föräldraparen bör göra därför att det tydligen är det bästa i alla lägen.
Varken det som de blivande mammorna råds avstå från eller det som de tillråds göra saknar ofta evidens.
Vägra antibiotika trots GBS infektion. Vägra K-vitamin till bebis. Vägra CTG eller skalp ph. Vägra igångsättning trots att du gått över 43 veckor.
Köp gärna oralt K-vitamin på internet från skum källa. Avnavla inte på flera dygn. Föd gärna hemma med outbildad doula trots av du blivit avrådd av barnmorska.

Lita på din kropp är budskapet. Föd naturligt. Föd som ett däggdjur.

Jag håller med om att vi måste börja tänka bredare inom förlossningsvården i Sverige.
Att det måste få finnas en större valfrihet.
Att alla kvinnor inte behöver föda på sjukhus och behandlas som en risk patient. Det borde finnas alternativ så som barnmorskeledda enheter, betalda hemförlossningar för friska omföderskor (inte bara i Stockholm) och en flexiblare sjukhusvård.
Kvinnans vilja trumfar PM alla dagar i veckan.
Jag håller med.
Men därifrån till att se oss som ondsinta varelser som bara vill köra vårt race på bekostnad av den födande kvinnan och hennes barn är rätt magstarkt och jag vet ingen annan yrkesgrupp man talar så om.
Det är otroligt orättvist då samtliga barnmorskor jag träffar i förlossningsvården är vansinnigt måna om att vara respektfulla och inkännande mot sin patient. Jag utesluter inte att det finns kvinnor som blivit behandlade på ett annat sätt men jag har faktiskt aldrig sett det.

Till den gravida kvinnan vill jag säga: Vi barnmorskor vill er väl. Vårt absoluta mål är en nöjd mamma och en frisk bebis. Vi har en utbildning som står sej högt var som helst i världen och ett stort kunnande och engagemang.
Välkommen. Kom påläst och framför hur du vill att din förlossning ska vara så kan jag nästan lova att du får gehör för det.


Har precis varit i ett Instagramtjafs om huruvida kvinnor själv ska få välja kejsarsnitt, men DET blir ett annat inlägg om ni vill läsa?

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare