söndag 1 juli 2018

Hyser jag klassförakt?

Bildresultat för klassförakt

Tänk om Sd ökar ytterligare några procentenheter. Säg att de hamnar på 25 procent.
M kring de 21 de här nu. Och Kd får sina 4 procent å blir kvar i riksdagen.
Nu när Alliansen bråkar inför öppen ridå.
Det blir en kraftfull regering med väldigt likartad politik det!

Jag undrar vad alla dessa fattigpensionärer, fabriksarbetare, hemtjänstpersonal inbillar sej att de ska få för magiska reformer?

Jag skrev den här statusuppdateringen för några dagar sedan på facebook.
Och fick ett ilsket och kanske sårat meddelande privat från någon som känner mej väl som menade att jag talade nedlåtande om hens och hens partners yrke.

Först blev jag sur.
Jag medger det, sur av tonen på meddelandet, men även av att hen tolkat mej så.
Rätt snart la det sej och ersattes av en vilja att förklara. Och jag tänker att om hen (som känner mej utan å innan) kan tolka mej så, då kanske risken är stor att fler läser min status som uttryck för klassförakt. Som om jag har en nedlåtande syn på arbetaryrken.

Så här.
Jag är kommen ur så mycket arbetarklass som är möjligt.
Jag har sett min trötta pappa kommit hem från jobbet medan mina föräldrar fortfarande var gifta.
Därefter levde jag i många år med min ensamstående mamma med låg lön.
Kläder handlade "praktiskt minst tre storlekar förstora" för att jag skulle ha att växa i. Hon arbetade från morgon till kväll. Jag var nyckelbarn redan från första klass.
Min mormor slet ut kroppen som undersköterska. Min morfar berättade historier om när han svetsade utomhus och halvt förfrös.
Området jag växte upp i var förord. Andra ensamstående mammor.
Missbrukare som satt på bänkarna i parken där vi barn lekte.
När mina barn var små hade vi så ont om pengar att en oväntad utgift på 100 kr ruinerade månadens budget. Jag har letat småmynt för att köpa mjölk. Jag har pantsatt saker för att betala hyran. Vi hade en bil där avgaser läckte in så efter mer än en kvarts bilåkning började barnen kräkas.
Min man jobbar i verkstad. Nästan alla mina vänner är undersköterskor.
Jag kan få hur många högskolepoäng som helst, bosätta mej i vilket flådigt område som ni kan tänka er, tjäna snuskigt mycket pengar... arbetarklasskänslan går aldrig ur.
Och det är en klasstillhörighet jag är hemma i och stolt över.
Jag föraktar verkligen inte arbetaryrken!

Men.
Det är oxå ett faktum att Sverigedemokraterna hämtar majoriteten av sina väljare ur Lo yrkena. Mest bland män men på senare år även en del kvinnor.
Människor som kanske har otrygga anställningar, kanske har låga löner, människor som inte är speciellt politiskt insatta och som inte heller är fostrade i ett analytiskt och kritiskt tänkande. Som inte läser särskilt mycket. Som föraktar etablerad media. Och som attraheras av enkla lösningar på svåra problem.
Jag konstaterar bara det, överrepresentationen man kan finna här.
Inte att alla inom Lo därmed är dumma i huvudet.
Kan man skriva någon som helst statement eller inlägg om man inte generaliserar en smula? Tja, en skickligare skribent än mej kanske kan.

Tillbaka till mitt statusmeddelande från facebook. Om den skulle bli en realitet.
Nu generaliserar jag igen, men de flesta som röstar på Moderaterna tjänar på den politiken.
De önskar fler jobbskatteavdrag, lägre skatter. De vill gärna ha förstärkta Rut och Rotavdrag för de tjänar på dessa. De har egna inkomstförsäkringar.
Gillar inte facket och vill se uppluckringar kring anställningsskydd.
De går inte på sjukersättning. De gillar fri konkurrens. Deras barn mår bra av de fria skolvalen.
Majoriteten av Sds väljare kommer dock bli besvikna när de inser att det finns mer här i livet än en minskad invandring.
Sverigedemokraternas politik är en politik som gynnar Moderaternas väljare men knappast allt detta Lo folk. Knappast alla dessa arbetare. De som förväntar sej mirakel för fattigpensionärer, svär över hur skola, vård och omsorg är eftersatt till förmån för invandrarna.
När kommunerna får 90 miljarder mindre... inga småslantar... hur ska det generera mindre barngrupper på förskolan eller fler undersköterskor på hemmen?
Om vi dessutom pratar om deras visioner med återinvandring (nu när invandringen till Sverige är bland de lägsta i EU), vem tror de då ska torka deras mamma i rumpan? De har ingen aning om hur många nysvenskar som arbetar inom vården och att det ändå är underbemannat och svårt att hitta människor att anställa.
Sd som tillsammans med Moderaterna och Kd röstade nej sänkt skatt för pensionärer. Inbillar de sej att det ska bli mer sylt på gröten nu?

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare