fredag 28 september 2018

Asta recenserar "Dubbla slag" av Malin Persson Giolito

Dubbla slag (pocket)

"Dubbla slag" är den tredje boken jag läser av författaren Malin Persson Giolito.
Tidigare har jag läst "Störst av allt" och "Bara ett barn", ingen av dem är utpräglade deckare utom beskriver ett brott men fokuserar på sociala faktorer runt omkring. "Dubbla slag" är ännu mindre en kriminalhistoria.

Hanna var en gång en ung lovande advokat. Karriären gick som på räls och av sej själv, åtminstone medan hon glatt arbetade 15-16 timmar per dag. Drömjobbet blev hennes utan att hon ens sökte det.
Med med två små barn hade allting förändrats. Från att ha varit företagets kronprinsessa och blivande delägare blir stämningen allt mer kylig och till slut manövreras Hanna bort från sitt jobb.

"Dubbla slag" är en roman om det förbaskade livspusslet.
Om att få ihop en karriär, att vara mamma, hålla sitt äktenskap från att obevekligen självdö och att någon gång få kissa med stängd dörr.
Och hur det känns när samtliga bitar blir gjort lite halvdant.

Malin Persson Giolito är alltid bra, men av de tre böcker jag läst av henne är denna sämst. Kanske för att den enda karaktären som fullt ut tecknas är Hanna.
Kanske för att jag har så svårt att identifiera mej med henne.
Även när Hanna sköter sitt jobb halvdant, knappt alls, så lämnar hon sina små barn på förskolan till klockan fem-sex på kvällen. Hon tycker det är självklart att mannen samtidigt gasar på i sin karriär. Och hon skaffar mitt i detta ytterligare ett barn.
Så klart vet jag att många familjer i karriären lever så här och så klart har jag läst många romaner med huvudpersoner betydligt längre ifrån mej själv som jag ändå tyckt väldigt mycket om. Så jag vet inte riktigt vad det är som gör att Persson Giolitos vanliga wowfaktor inte infinner sej.

Romanen är inte dålig. Duger finfint som förströelse och tillfällig underhållning.
Men den lämnar inga större spår efter sej. Inte hos mej. Inte som hennes tidigare romaner.
Betyg: 3+

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare