måndag 3 september 2018

Jag har några små funderingar kring den asylpolitik det råder sådan enighet kring.



Vi är för få invånare i arbetsför ålder för att kunna ta hand om en växande åldrande befolkning. Och problemet kommer att förvärras under de kommande 10 åren.
Hur ska vi lösa det? Med Ättestupa?

Sverige är ett av världens absolut rikaste land med men vi har inte råd/ resurser att ha en värdig flyktingpolitik där familjer får återförenas.
Men de fattiga grannländerna ska ha råd och resurser? 

Vårt land ligger på norra jordklotet, långt ifrån de stora flyktingströmmarna, så som det ser ut nu. Länder som Grekland, Turkiet och Italien ligger vid den sk EU yttre gräns dit flyktingarna tar sej.
Och det är solidarisk europapolitik att de därmed ska hantera alltihop själva? 

I ett scenario med en aggressiv rysk makt som ger sej på Baltikum.
Är det då rimligt att vi, som närmsta land, ska ta hand om alla flyktingar därifrån med ovanstående logik? 

Rätten till att söka asyl är inte bara en svensk lag, det är även något vi förbundit oss till internationellt.
Ska vi nu strunta i internationella avtal med hedern i behåll? 

Var pensionärer allmänt mycket rikare och vårdköerna obefintliga före 2015 när de stora flyktingströmmarna kom? 

De stora flyktingströmmarna från Balkan på 90 talet, har enligt alla seriösa bedömare lett till att vi som land är rikare. Inte bara kulturellt utan i kronor och ören. Många av dessa människor arbetar i bristyrken som vården.
Är det något alldeles speciellt med människor från Balkan? 

I Syrien råder det krig om det nu undgått någon. Alla stridande parter begår övergrepp på befolkningen. Städer ligger i ruiner. Hjälporganisationer har flytt då det är för farligt.
Hur exakt skall vi hjälpa till på plats och vilka ska göra det? 

Många röster höjs för att risk finns att det kommit hit extremister och IS lojala människor med flyktingströmmarna. Det skrämmer skiten ur människor.
Vi har varit med om ett (1) terrordåd till följd av detta vilket, och det vill jag verkligen betona, är ett (1) för mycket men...
Det stora flertalet av flyktingarna flyr ju just från denna typ av människor, de har upplevt dagliga terrordåd.
Om IS är så farliga, hur är det då ett argument för att inte vilja skydda människor från dem?

Afghanistan är numera ett land tryggt att återvända till.
Varför avrådes svenskar i så fall att åka dit? 

Svenskarna är generellt sätt ett rikt folk. Det räcker att ställa sej på valfri stor parkering och titta på vilka bilar vi kör. Heminredning, resor till fjärran länder, julklappsinköp mm slår nya rekord varje år.
Hur har den största flyktingvågen sedan Andra världskriget personligen fått eftervärkar hos random svensk? 

"Svenskhet" för mej är bland annat en viss blyghet inför främlingar, generellt stort förtroende för myndigheter, att sätta nyllet mot mars första solstrålar... och solidaritet. Solidaritet har ihop med potatisen gett vårt land välstånd.
När upphörd solidaritet att vara ett kännetecken hos vårt folk? 

Vissa partier står på Torgmöten och säger i princip att alla som inte är blonda, blåögda och sällan har lika mycket laktosintolerans som andra folk de ska packa sina väskor och dra åt helvete från vårt land (ja jag vet, de har gått på Livets Hårda skola... förfärlig institution det där.)
Men hur i helvete kan människor stå och lyssna på det och sedan applådera?
Utan att skämmas ihjäl? 


Hundar, kor, grisar och hästar är älskvärda men rätt korkade djur.
Ändå går de bara mot ett elstängsel en gång. Sedan lär de sej av historien.
Varför lär inte människor av historien? 

Politiker är oxå människor. De utför ett svårt och beundransvärt jobb.
Men de är inte bara beslutsfattare. De är oxå makar. Döttrar. Söner. Mammor. Pappor. Morfar. Systrar osv.
Hur kan man då mumlande hänvisa till att "andra måste göra mer" som skäl till att för gott skilja en liten sexåring från hennes mor? Och sova på natten? 

Ja. Men det var väl typ lite sånt jag funderar på en måndagskväll sex dagar innan valet. Svara gärna, för jag begriper då fan inte.

Puss/ Asta

3 kommentarer:

  1. Jag tror ingen begriper! Det är svårt att förstå att människor kan avhumanisera andra människor. Igår och idag har jag ställt samma fråga till två personer, som argumenterade helt åt helvete märkligt när det handlade om antalet drunknade på MEdelhavet. Deras resonemang utgick från att de inte var flyktingar utan migranter och varför tog de inte en färja istället alternativ varför satte de sig med sina barn i båtar som hade punka. Ungefär så. Jag: Va, hur kan man ens fråga sig det. För att de inte hade något val. Och för att det inte spelar någon roll, de dog och de enda som lider är de som dör i kval på havet. Inte ni! Men främst Det är m ä n n i s k o r som dör på havet. Min fråga utgick från att jag hade skrivit att antingen är man en människa med hög grad av emotionell intelligens och empati som har respekt för andra eller också kan man som de här personerna välja cynism och totalt ointresse för andra människors lidande. Så jag ställde frågan: Vem skulle du vilja ha i din omgivning, den första eller den andra? JAg fick inga svar förstås. Väntade mig inte det häller, men trots allt hade jag blivit överraskad och glad om de hade ändrat uppfattning, om de hade förstått budskapet.
    Så. Jag vet inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg den diskussionen. Du är så klok. Lugn och saklig. Jag blir förbannad. För arg. Jag har, som du vet, dessa diskussioner nära mej och jag begriper inte. Jag gör inte det. Jag förstår inte hur man kan TRO att man sätter sitt barn i en överfull gummibåt på ett farligt hav för att man är sugen på barnbidrag.
      Min grundinställning är att vi är alla människor och vi känner och reagerar ungefär likadant världen över.

      Radera
  2. Ja, exakt så. Och det är också min grundinställning. Skillnaderna mellan människor är individuella. Ingenting annat. Grundmönstret och beteenden är lika över jorden. Vi har samma instinkter oavsett var vi befinner oss. Ah, just det, du gillade mina kommentarer, det såg ja ju. Tack fina du! ❤️

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare