söndag 30 september 2018

Urless på gubbväldet


Bildresultat för David Eberhard

Ghaaa!!!
Denna David Eberhard, varför tillåts han breda ut sej om och om igen med sitt tyckande i tidningarna? (Ja, det är en retorisk fråga som jag vet svaret på... han är vit, han är man, han är medelålders och han låter jävligt säker vad han än framför för rappakalja.) Här är hans senaste debattartikel.
Knappt har irritationen över att hans inspel i #metoo debatten där han tyckte kvinnor skulle "sluta gnälla och ge igen" lagt sej för än han nu, i samband med boksläpp, ska missionera hur oerhört viktigt det är att pojkar får vara pojkar och ge sej i klinch med varenda genusmedveten människa i detta land.
Som vanligt med dessa "kritiker" kommer han inte med någonting nytt utan blottar sin okunskap helt ogenerat om vad genus är utan argumenterar och diskuterar mot vad han tror det är. Killgissar helt enkelt.
Hur less är vi inte på killgissningar?
Bara fenomenet killgissning är ta med fan värt att storsatsa på genus kring!

"Tron att de däremot skulle klara skolan bättre om de i ännu högre grad än nu skulle tvingas låtsas vara flickor bygger på en total brist på kunskap om genetik och biologi. Det gör dem i bästa fall bara förvirrade."
Är det någon... någon hoo hoo hallå... som påstått att det vore en god idé att tvinga små gossar låtsas vara flickor?
En sådan argumentation bygger på antingen på total ignorans eller ungefär lika stor okunnighet. Jag kan inte avgöra orsaken till varför herr Eberhard säger  som han gör. Jag gissar att det beror på båda sakerna.
Genuspedagogiken syftar till att att motverka de stereotyper som finns inom könsrollerna och ge människor, kvinnor och män, flickor och pojkar, tillgång till hela färgkartan.
Pojkar får alltså lov att ha blå tröja. Flickor får lov att gilla dockor.
Det finns ingen genusgestapo som hårdhänt tvingar på pojkar tyllkjolar.
Det finns inte en unge i världen som blir "förvirrad" av att inte inympas i regler hur hen måste vara!

"Så om man ska gå på lite empiri i frågan bör man snarare uppfostra pojkarna mer som pojkar. Det funkade nämligen i alla tidigare samhällen ganska bra."

Gjorde det? Funkade det verkligen så jälva bra.

Män står för för 80 % av allt våld (Källa: BRÅ)
Män står för 80 % av alla brott (Källa: BRÅ)
Män står för drygt 97% av alla sexuella brott (Källa BRÅ)
Betydligt fler män än kvinnor tar livet av sej. I alla åldersgrupper men särskilt bland unga män (15-24 år) och bland äldre män (över 65 år) Källa SCB.
Fler män än kvinnor beskriver ensamhet och isolering.
Fler män än kvinnor är alkoholiserade.
Barn pratar hellre med "ingen alls" än sin pappa.
Väldigt många... kvinnor å män... jag talat med genom åren har vuxit upp med frånvarande män. Helt och hållet eller känslomässigt frånvarande.
Nästan alla kvinnor jag känner har upplevt sexuella trakasserier och/ eller sexuella övergrepp utförda av män.
Och vi vet alla hur en sexuellt erfaren man benämns kontra en sexuellt utåtagerande kvinna eller hur?

Så verkligen... den nuvarande mansrollen fungerar ganska bra?
Hur då?

David Eberhard skriver: Pojkar är på gruppnivå mer tävlingsinriktade än flickor. De är mer aggressiva än flickor. De är också mer riskbenägna. Sammantaget är de alltså därmed sannolikt också mer lättuttråkade. Detta är biologiska fakta som genuspedagoger inte kan (eller bör) ignorera. 

Men är det verkligen så? Något som är hugget i sten och tvärsäker vetenskap?
Nej, självklart inte. De lärda tvistar, vetenskaper står mot varandra, men de lärda som anser att beteende i huvudsak är en social konstruktion och resultat av uppfostran och förväntningar blir allt fler.
Forskning visar att vi redan på BB bemöter pojkar och flickor olika.
Själv vet jag inte och jag tycker inte att orsaken är det mest intressanta, det är MER intressant hur vi kan hjälpa flickor och pojkar att bli mer... barn med olika egenskaper. Flickor är inte identiska med andra flickor. Det är inte killarna heller.
Så BARN kan behövas hjälpas lite på traven.
De som behöver tränas i empati, i att sätta ord på sina känslor, i att visa hänsyn, i att bejaka sin fantasi skall göras det. De som kan behöva pushas att ta för sej, tro på sej själva, äga sin plats skall göras det.
Flickor ska precis som pojkar få röja och leka. Pojkar ska precis som flickor få vara blyga och visa att de är ledsna.
Det är genuspedagogik. Och hur fan kan det vara farligt för en enda unge?
Please!

Puss/ Asta



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare