lördag 14 december 2013

Bloggdalas bokcirkel. En uppdatering. Välkommen du oxå.

 

Bloggdalas bokcirkel har nu dryga året på nacken och vi har läst en massa spännande böcker...
En del böcker hade jag kanske hittat själv, Moa Herngrens "Jag skulle aldrig ljuga för dej" tex men andra skulle jag aldrig ha köpt på eget initiativ och flera av dessa "aldrig böcker" har jag verkligen, verkligen uppskattat.
"Minnet av en smutsig ängel" av Mankell. "Igelkottens elegans" av Muriel Barbery är några exempel.
Å inte att förglömma, jag har fått en ny favoritförfattare i Jonathan Tropper efter att vi läste "Sju jävligt långa dagar" på Frejas initiativ.
Några enstaka böcker har varit tröga att ta sej igenom då det inte alls har hört till min smak av litteratur, men bara en... "Bröllopsmakaren"(?) var riktigt plågsam.
Smällar man får ta.

Hur som haver kan jag säga att Bloggdalas bokcirkel är otroligt givande och ett av mina bästa initiativ ever.
Medlemmar har kommit å gått. Det är lite synd tycker jag. Det är roligare om det blir kontinuitet i gruppen. Men så är det, livet förändras och man hinner kanske inte med.
Bokcirkeln var kanske inte vad man hoppades på. En del gillar kanske inte att ta sej igenom böcker som inte är deras stil osv.
Ingen ska vara med i en grupp "bara för att", det ska vara roligt och det ska tillföra en något.

Som sagt, medlemmar har tillkommit och medlemmar har hoppat av och jag får allt svårare att komma ihåg vilka som faktiskt tillhör och vilka som valt böcker.
Ber därför om er hjälp med att fylla på de jag missat och ert överseende och förlåtande om jag missat just er.

Just nu i Bloggdalas bokcirkel...

Köpenhamnsmamman som valt 2 ggr
Freja som valt 2 ggr
Asta som valt 2 ggr
Sammelsurium som valt 2 ggr
Ergo Sum som valt 2 gånger
Therése som valt 2 (?) ggr
Catharina som valt... ingen aning, men din tur nästa gång.

Till dej som ännu inte är medlem av denna härliga gemenskap men som älskar att läsa, som accepterar att läsa böcker som kanske inte är din genre och som klarar av att läsa ut en bok "på tid", vi har oftast ca en månad på oss vill jag säga "välkommen till oss."
Den som väljer väljer fritt. Utan att behöva ta hänsyn till vad gruppen kan tänkas tycka om. Vill du läsa en Harlequinbok så gör vi det, väljer du en Nobelpristagare så läser vi det. Utan knorr!

Ni som är medlemmar redan. Har ni några tankar på vad som är bra/ mindre bra?
Tycker ni att jag är hård som tjatar om att respektera den som valt bok och läsa även om det inte är en bok/ genre som vid första anblicken tilltalar er och om att respektera recensionsdatumet?

Tyck till!

Puss/ Asta

3 kommentarer:

  1. Hej! Jag har bokcirklar på biblioteket där jag jobbar och jag tycker inte era regler är så hårda. Vi har regeln att du behöver inte ha läst ut men får då va beredd på spoilers frånde andra så att vi kan diskutera fritt. Oftast blir det roligast diskussioner när deltagarna inte tycker lika, vore roligt om de i bloggdala som inte läst boken eller inte läst ut skriver varför, kan tänka mig att det finns tusen ingångar till det!

    SvaraRadera
  2. Nu är jag ju inte med (men hoppas på att kunna vara det igen), men jag har fortsatt att läsa en del recensioner. Det jag kan tycka är lite synd är att inte alla kommentar hos alla. Och det blir inte så mkt till diskussion o analy sinsemellan. Mest "jag håller med" eller motsatt. Men kanske är det svårt när det sker på nätet. Skulle man träffas så hade det ju blivit på ett annat sätt. Men hade det inte varit spännande att höja diskussionen lite? Eller vad tycker nu andra? Förstår nu hur jag tänker? Kram!
    /Emelie

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att du är tillräckligt bestämd. Jag har alltid lite dåligt samvete om jag inte kan vara med (som nu), men jag behöver lite press för att komma mig för att läsa litteratur utanför min komfortzon. Jag ser alltid till att länka till alla andra som recenserar och jag kommenterar hos alla som recenserar, och kan bli lite besviken på att alla inte gör det. Idén med en cirkel är ju inte bara att läsa och recensera, vi ska ju ha någon form av samspel oxå. Sen kanske det inte finns tid/plast/utrymme för så mycket diskussion, men en genomtänkt kommentar tycker jag i all fall att vi alla kan lämna hos varandra... Jag vill gärna fortsätta att vara med, avstod den här gången efter att ha läst om boken och den beskrevs som sorglig. Jag gråter tillräckligt ändå den här hösten, det får vara nog på sorgligheter nu för ett tag. Men jag ser fram emot att läsa alla andras recensioner, och att själv ge mig på nästa bok i cirkeln!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare