måndag 9 december 2013

Svar på kommentar

"jag har några frågor som ingen vill svara på. Varför är det inte rasism åt andra hållet? De som inte vill ha något med svenskar att göra. svenska horor är ett exepel på vad utlänska kallar oss. Varför uppmärksammas inte rasism mellan invandrare. som ortodoxa kristna och muslimer hatar varandra. Varför behöver vi arbetskraftinvandring då det finns 600 000 svenskar som flyttat till norge. Vart finns över en halv million jobb??? många av oss vill hem...vi är av alla slag, utbildade, outbildade. svarta, vita, krista muslimer...varför är vi inte inklederade? många av oss vill hem. Min vännina som gjorde det fick ett fin fråga på arbetsförmedlingen. Kan du inte flytta tillbaka till norge???"

Jag fick en kommentar. Jag har klippt och klistrat in den så den är ordagrann.
Den kom från mitt inlägg "Jag tar gärna diskussionen."
Och jag tar ett djupt andetag och ska verkligen försöka att svara eftersom "ingen" tydligen velat göra det tidigare. Jag är inte säker på att jag förstår vad du som skriver vill ha sagt riktigt men jag ska göra ett ärligt försök.

Rasism betyder att man ser på människor som raser där den ena är värd mer än den andra. Det betyder att man tillskriver människor egenskaper endast utifrån sin etnicitet eller sin religion.
Rasism förekommer i alla länder och inom alla kulturer så vitt jag känner till.
Rasism kan vara att se alla judar som smutsiga eller giriga. Att se alla muslimer som mordiska och kvinnoföraktande. Alla svarta som dumma och djuriska. Eller alla svenska kvinnor som slampiga och obegåvade.
Rasism kan absolut riktas åt alla håll.
DÄREMOT är det i Sverige inte en strukturell rasism att tex se på ljushyade kvinnor som "horor." Det är fortfarande förkastligt och ingenting jag försvarar men i Sverige är vi i vårt land, omgivna av andra vita människor som har den formella makten och i princip alla privilegier.
Att säga "hora" eller att säga "svartskalle dra hem" får därmed olika tyngd.
Förstår du vad jag menar när jag säger så?
Jag tror oxå att den procentsatsen av invandrare som verkligen ser ner på svenskar som billiga och lättfotade antagligen inte är större än den del av svenskar som sympatiserar med Sd. Alltså ett fåtal i den stora massan.
Ord som "hora" har tyvärr blivit ett skällsord som förekommer bland alla nationaliteter bland unga i Sverige.
Det är inte okej om Mohammed säger så. Inte om Tommy gör det heller.

Den andra delen i din fråga om svenskar som drar till Norge för att arbeta då.
Ja, vi har en förhållandevis hög ungdomsarbetslöshet i Sverige.
Vi har i jämförelse med Norge låga löner.
Både outbildade svenskar som åker till Norge för att göra skitjobben som inga norrmän vill ha för en relativt hög lön och som de aldrig skulle valt att göra i Sverige för X antal tusenlappar mindre. Vi har även högskoleutbildade människor, inte minst inom vården. Sverige har än så länge av tradition haft en högre andel högskole- och universitetsutbildade än vad Norge har.
Arbetskraft behövs till Sverige av samma skäl som till Norge egentligen.
Dels för att vi eftertraktar högskoleutbildade människor vi inte själva har.
Å tänk vad lönsamt! Att få hit vi säger en läkare eller en ingenjör av något slag som utbildat sej i sitt hemland och som bara behöver lära sej lite svenska och kanske komplettera någon kurs innan de kan gå direkt ut i arbetslivet och dra in skatt åt staten. Vad tror du en svensk kostar genom förskola, grundskola, gymnasium och universitet innan hen har samma universitetsutbildning och kan betala skatt.
Miljoner är svaret.
Dels är det människor som tar arbeten som svenskar inte vill ha.
Tar vården som exempel än en gång då det är en verklighet jag känner till.
Undersköterskeutbildningar ställs in överallt för ingen vill ha den typen av jobb länge.
Andelen sjuksköterskor och läkare med utländsk bakgrund är oxå hög.
Sverige skulle inte klara jobben och välfärden utan invandring.

Vad det gäller din väninna på Arbetsförmedlingen så kan vi väl bara konstatera att hen gjorde ett dåligt och uppgivet jobb och kanske borde fundera på att byta?!

Hoppas du fått svar på dina frågor.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Fint förklarat, tyckte jag. Det är många som inte ser strukturella förhållanden eller ens bryr sig om att försöka. Men har man en gång fått upp ögonen för de normativa systemen så är det svårt att gå tillbaka. Det är en svårare värld, men en mer nyanserad värld att leva i.

    SvaraRadera
  2. Bra där A! Jag svarade direkt under inlägget!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare