tisdag 30 juli 2013

Vad är du rädd för egentligen?

 

Idag på Karlavagnen talade de om fobier. Jag lyssnade bara en liten stund tyvärr, det är rätt intressant.
Vi människor är verkligen märkliga varelser.
Så kapabla. Så starka och så anpassningsbara. Å ändå så neurotiska.
Nästan alla människor bär någon neuros. Det är faktiskt vanligare att ha någon fobi eller någon liten tvångstanke än att inte ha det.
En del bara som diffusa obehag eller enerverande upprepningar.
En del blir till riktiga rädslor. Eller fobier.
En fobi är ett obehag som är så starkt att det påverkar/ hindrar dej i din vardag.
En fobi är en rädsla som gör dej irrationell och får dej att sluta tänka å handla logiskt.

Det finns fobier mot nästan allt.
Till de allra vanligaste hör orm och spindelfobi. Det är tydligen de fobier som är lättast att bota.
Höjdfobi är oxå mycket vanligt liksom social fobi, rädsla för att stå i centrum och för att ta plats. Kräkfobi är ligger tydligen på 5:e eller om det var 6:e plats av vanliga fobier.
Men sedan finns det mer ovanliga... märkliga fobier. Så som trädfobi, hårfobi och en tjej som ringde in till Karlavagnen och som lät förnuftig på alla sätt förutom att hon var vettskrämd för svampar.

Vad är du rädd för?
Jag är... lätt!!! en av de räddaste människor som jag känner.
Jag vet inte om jag har en fobi direkt men jag är rädd för många saker.
Rädd för kärnvapenkrig, klimatförändringarna, att något ska hända mina barn.
Jag antar att det är rätt vanliga rädslor? Sunda rent av?
Men det stoppar inte där...
Jag är rädd för att köra bil, rädd för cancer, rädd för att bli gammal å hjälplös, rädd för att inte få bli gammal.
Jag är rädd för smärta, rädd för getingar, för konflikter och för höjder.
Jag vågar inte åka färja, jag stressar upp mej som fan för en vanlig charterresa (som 87 åriga damer skulle klara galant.)
Jag är rädd att mat skall vara härsken, svamp felplockad och jag HAR ett visst mått av koskräck.
Sen är jag extremt rädd för att bli psyksjuk, för att bli alkoholiserad och för den ökande rasismen.
Ungefär så...

Däremot är jag sällan orolig för sociala situationer. Jag är trygg med att jag vet att jag är socialt kompetent. Jag har inga större problem med att prata inför en grupp och jag står gärna längst fram i ledet när  en grupps talan skall föras.
Jag är inte mörkrädd (men det har nog mest att göra med att jag har stor hund) och sällan rädd för människor som anses "bråkiga."
Jag är inte rädd för småkryp (getingar undantagna då) och egentligen inte för döden... mer det som kan uppstå innan.
Och jag är verkligen inte rädd för varesej muslimer eller vargen.

Summa summarum är jag ändå, precis som jag sa, en av de räddaste människor jag vet. Varför... ingen aning men jag skulle tippa på en sammansättning av gener och uppfostran.
Jag har alltid varit försiktig. Alltid varit lite småfeg.
I vissa situationer har det varit bra för mej. Rädsla för droger tex men i de flesta fall har det bara hindrat mej eller gjort livet svårt för mej.
Detta att jag tex är rädd för "nya situationer och utmaningar."
Det har inte hindrat mej... mjo, kanske lite. Men ffa har det gjort allt mycket svårare i och med att jag har våndats in för varje nytt steg i livet med att det aldrig kommer att gå, att andra är så mycket smartare, jag så mycket odugligare...
Skola, jobb... det mesta.
Inte lär man sej heller. Inte drar jag nytta av att tänka på att "Hallå där Asta, du trodde ju inte du skulle fixa Komvux/ körkort/ högskola el vad det nu må vara heller... men det gick galant så självklar... självklart... gör du det nu oxå."
Ohhh no, det är s a m m a  sak var enda jäkla gång.

Vad är du rädd för? Har du någon fobi? Kanske nån udda spännande rent av?
Berätta!

Puss/ Asta

8 kommentarer:

  1. Hmmm... rädslor...Ja du A - det är värt att fundera över. Trots att jag bär en naggande oro för ungefär de saker som du gör: den växande rasismen, vår självgodhet, att bli dement, miljöförstöringen, mina barns väl och ve.. så har jag alltid, trots detta, betraktat mig som en orädd och modig person. Jag har alltid handlat rationellt i alla tänkbara situationer och inte blivit hysteriskt, maniskt rädd.
    På "äldre dagar" har jag utvecklat en viss tveksamhet inför höjder, men inget som hindrar mig i min vardag. Jag är inte rädd för kryp, mörker eller så.. Men. EN sak ger mig riktiga obehagskänslor: piercade bröstvårtor! Uuuuurrrrkkk och iiiiiiiiiii... Det väcker en fobisk, irrationell, äckelkänsla hos mig...

    Kramen - och hoppas att du får en bra första vecka på jobbet!!!

    SvaraRadera
  2. Björnar... Efter många hemska mardrömmar, det höll på att utveckla sig till en riktig fobi men det löste sig. Kram

    SvaraRadera
  3. Jag är närmast fobiskt rädd för blodssmitta i jobbet. Jag är EXTREMT noga med handskar och handhygien. Om jag bara nuddar en använd nål kan jag nästan få för mig att jag stuckit mig... fasten jag inte alls gjort det! Har fått testa mig vid två tillfällen och då har jag haft obefogat mycket ångest inför resultatet.
    Skulle nog säga att detta blir ett hinder i mitt arbete.

    SvaraRadera
  4. Jag har blivit bättre på att möta min rädslor med åren. Jag flög ju och åkte färja förra året och insåg att det bara var hjärnspöken det där, att jag var rädd.
    Tycker numera om att utmana mina rädslor emellanåt. Däremot har jag märkt att min rädsla är vatten. Djupt vatten eller midje djupt kanske, om barnen är med.
    Jag höll ju på att drunkna som barn, så det sitter ännu i och jag tycker inte om vare sig att gå för långt ut eller vara nära vatten som är djupt.
    Insekter är väl inte så käckt, men jag har nog kommit över det rätt bra.
    Kram kram!

    SvaraRadera
  5. höll på att skrika rakt ut av bilden ovan, RÅTTOR är min fobi, allt råttliknande gör att jag tappar luften och storgråter, funkar ju kanon när man i princip bott i stallet i 40 år!!! :-) å dom dras till ej, vid barnbarnets dop sprang en över golvet, (en mus iockförsig) idag på skansen sprang en över vägen, sist där sprang en stor en under ett hus, fyyy, vidrigt!! annars åker jag ju inte båt men det är mer av kontrollbehov tror jag, vill liksom kunna kliva av när jag vill och att jag är rädd för vatten.........

    SvaraRadera
  6. En extremt vanlig fobi då alltså. SPINDLAR! Till och med så jag tycker det är otäckt att skriva ordet. Och jag har hört att det är lätt att bota, men tack, jag lever hellre med den och håller mig borta från spindlar än att jag botar den genom att ta på spindlar... Sen har jag en, kanske marginellt mer ussa fobi, och det är fjärilar. Jag tycker de är vargar i fårakläder. De låtsas vara så söta och charmiga som fina blommor, men är bara snäppet bättre än spindlar...

    Sen har jag många av de rädslor du räknar upp oxå, men de ser jag inte som fobier. Cancer kan döda mig, det kan varken en spindel eller en fjäril (åtminstone inte i Sverige...)

    SvaraRadera
  7. Jag har fobi för allt som 'flaxar' - speciellt nattfjärilar, men även fjärilar, fåglar, fladdermöss och getingar. Här i Australien har vi dessutom vandrande pinnar som är typ 15 cm långa som flyger - hua!

    SvaraRadera
  8. Har funderat på detta... Och min största rädsla är kärleken, att misslyckas, att bli en sådan som jag innerst inne föraktar... Tankar och tyckande som jag verkligen inte är stolt över men som jag nu ser. Skräpper så om mitt mod men när det kommer till att våga kärleken så är jag en mespropp. Jag borde inte förakta de kvinnor som jag dömmer för de har fan vågat älska igen och igen och igen. Och vem är jag att dömma kärlek? Att dömma det mod dom visat... Sorgliga lilla varelsen som inte vågar lätta ankare och ge sig ut på öppet hav...

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare