lördag 13 juni 2015

Tänk dej lycklig



Jag läste en artikel (HÄR för den intresserade) där Hjärnkirurgen Nisse Simonsson talar om studier som visar på att vi kan välja glädje. Studier som visar att hjärnan anpassar sej efter tankar och den som skrattar mer, ältar mindre och ser det positiva i livet... i allt det vackra som vi har... blir lyckligare människor.
Jag har ju skrivit många inlägg på ämnet... positiva budskap, le även om du inte är glad, upprepa peppande mantran, var din egen bästa vän, affirmation osv... och tycker att det ÄR väldigt spännande.
Jag är uppfostrad och uppväxt med en mormor som såg allt i mörka färger och som aldrig missade ett tillfälle att vara bitter, avundsjuk eller att göra andras problem till sina.
Genom dna eller social prägling har jag mycket av det där med mej i min egen personlighet, trots att jag tyckte genuint illa om de bitarna hos mormor, så finns det hos mej oxå.
Det finns studier som inte Dr Simonsson här tar upp som visar att förmågan till att känna lycka i mångt och mycket är ärftligt och att uppväxtmiljön eller förhållningssättet till detta spelar mindre roll.
Deppiga fakta så jag väljer att tro på att jag har förmågan att styra mitt tankemönster.
Kan du tala om för din hjärna (vilket jag VET att jag kan, att jag är kass, inkompetent, ful, rätt dålig som hustru, dotter och mamma ja då kan jag banne mej lära hjärnan det motsatta också.

Doktor Simonsson beskriver att människan av genetiska skäl har lättare för att känna pessimism än optimism. Under många år, i begynnelsen, levde människan i en farofylld miljö på den afrikanska savannen och våra grundläggande sju emotioner formade människan: glädje, rädsla, sorg, oro, ilska, skräck och äckel. Av dessa är endast glädje en positiv känsla och på många sätt har evolutionen inte kommit särskilt långt.

Hjärnans väg till glädje är alltså lite mer snårig än de andra.
Dr Simonsson menar att allt för många negligerar i positiva saker, i lyckande vi klarat av och i att hålla kvar i de där goda stunderna.
Jag tror oerhört mycket på det här.

Samtidigt kan jag bli en smula irriterad när jag läser artikeln. Som om det vore så lätt. Som om människor envisas med att välja oro, ältande, nervositet, deppighet.
Dr Nisse Simonsson samlar ihop sina tio bästa tips till att bli en gladare och mer framgångsrik människa. Och dom gör mej en smula irriterad... 

1. Glädje och lycka kommer från dina egna tankar.
2. Livet går i tankens riktning.
3. Man kan grubbla sig sjuk – och man kan tänka sig frisk.
4. Ge akt på vad du tänker – och spräng bort mörka tankar.
5. Du inte ska idissla – stäng av det negativa tänket.
6. Du bör sluta vara surmulen. Lägg undan dina sorger – och snart skiner du upp igen.
7. Du bör göra glada saker.
8. Välja bort energislukande surkartar.
9. Söka efter ett rejält gapskratt varje dag.
10. Världen är som den är – och du mår som du väljer att leva i den.

Alltså, det är inte så himla lätt alltid! Till å med lite cyniskt.
Det är inte att bara stänga av den sura kranen och så där ja, det var det.
En människa som är deprimerade eller mår psykiskt dåligt har kanske lite svårt att bara huxflux lägga undan sorger och stänga av de negativa tankarna.
Jag har prövat KBT för det, att älta mindre- bli gladare, men det är svinsvårt.
Kan tänka mej att det kan kännas som en hån att mitt i sin egna fucking jävla överlevnad leta gapskratt dagligen och "sluta vara surmulen."

Men alltså bortsett från det. Om forskningen nu  hyfsat entydig visar på att vi, i väldens mest trygga men antidepressionsknaprande land, där majoriteten av alla sjukskrivningar inte har med den fysiska hälsan att göra, är förmögna att själv välja vad vi vill känna så är det väl väl värt ett par försök?
Jag ska verkligen träna!

Jag hade ju under lång tid som godnattritual att tanka minst tre men gärna fem positiva saker med dagen... med JUST den dagen... alldeles oavsett om den varit pest el kolera eller kanske kalasbra.
Jag fick inte lov att ta sånt som jag är glad över varje dag... du vet, lever i ett fritt land, inga naturkatastrofer, relativt trygg på alla vis. Jag fick inte heller bara upprepa samma sak varje dag... Noah, Gottfrid, Ängla... typ.
Nej, varje dags tacksamhetstankar skulle vara från  den specifika dagen.
Det var väldigt väldigt bra som nattrutin och hjälpte mej till mer glädje.

Idag tex.
Idag är jag tacksam över att Lillebror o jag äntligen träffades igen och hade en mysig dag tillsammans.
Jag är tacksam över att vi mötte Mini och Dotter nr II och deras familjer.
Tacksam (och stolt!!!) över mina fina barn.
Jag är tacksam över att det mestadels var gott väder.
Å att nu sitta med altandörren öppen och höra regnet smattra utanför medveten om att jag jag snart ska krypa till sängs.
Jag är tacksam över att jag idag fått min korisonspruta och nu förhoppningsvis känna mej mindre allergisk.
Jag är tacksam över kall öl å mat på uteservering och jag är tacksam över att Gottman redan ligger där uppe i vår säng å nannar.

Vad är du tacksam över just idag och vad tycker du om tankarna i inlägger rent generellt?

Puss/ Asta



1 kommentar:

  1. *ler* Jag är tacksam över mina fina barn - och över att jag äntligen fick krama om dig i dag! :)

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare