onsdag 5 oktober 2016

Snippa runt halsen del 231 eller Det kräver sin kvinna
Detta är sista inlägget om "snippor kring halsen" på ett tag, jag lovar.
Känner själv att jag förvandlats till någon slags halvovillig "Snippambassadör" men jag hade en intressant diskussion på Instagram där jag publicerat denna bild från praktiken.

En bekant tyckte att det inte passade sej för en barnmorskestudent att bära på en snippa runt halsen. Privat, absolut men inte i en yrkesmässig roll för att patienterna kunde ta illa vid sej och att det kunde rubba förtroendet.
Vi diskuterade det där fram å tillbaka min bekant och jag men fick enas om att vi inte kunde enas. Bekanten är själv barnmorska. Hon frågade om jag skulle tycka det var okej om en manlig barnmorska gick runt med en penis kring halsen.

Jag känner att jag... igen... vill förklara och samtidigt fråga mina kloka bloggläsare om råd. Inte för att jag på nåt sätt kommer bry mej om vad ni säger... ha ha... ni vet, i slutändan gör jag ändå det som känns rätt i magen för mej men ändå...

Halsbandet är förvisso en vagina men det är inte för vaginans skull jag bär den om halsen. Den är för mej en kvinnosymbol, en powersymbol.
Dels kommer jag att arbeta med kvinnokroppen i ett sammanhang där snippan har en alldeles uttalad roll och därför tycker jag att den passar lite extra bra men framför allt är det för att lyfta kvinnan som det starkare å allt för länge nedtystade könet!
Det finns många män som inte kan se att vi lever i ett patriarkalt samhälle där de manliga attributen och de manliga egenskaperna hyllas och där kvinnors diton förlöjligas och ses som svaga eller gulliga. Det finns till å med... inte så många... men en och annan kvinna som inte kan se det.
Jag är trött på det!
Jag är trött på att män rekryterar män utefter egenskaper de känner igen och uppfattar som slagkraftiga och dugliga. Jag är trött på att det är vi kvinnor i jämställdhets diskussioner som ska "bli mer som män." Arbeta mycket, kräva vår egentid/ kvalitetstid, kunna supa som män, knulla som män.
Klassiskt kvinnliga egenskaper som social kompetens, omhändertagande, omtänksamhet, lojalitet, viljan att vara med barnen förlöjligas eller ses som veka egenskaper.
Jag är trött på att det är coolt att vara pojkflicka men fånigt att vara flickpojke (det ordet används inte ens.)
Trött på ballar av stål, ha stake nog, vara en man, vara karl för sin hatt är kraftuttryck medan var inte en sån pussy alt fitta, gråta som en liten tjej, vara en kärring står för svaghet.
Har man varit med å sett några förlossningar så blir det ganska tydligt vilket som är det starkare könet för JÄVLAR-I - MIN- LÅDA vilka urkrafter det är.
Har man någongång roddat ett hem å ett gäng ungar själv så vet man vilken särdeles unik begåvning av tålamod, humor, kreativitet, ansvar och bollar i luften det kräver.
Det kräver sin man säger uttrycket (så klart, eftersom det handlar om kompetens.) Jag skulle vilja säga att det kräver sin kvinna!
Vi kvinnor är till å med förvirrade kring vad vi skall kalla vårt eget könsorgan!
Det hummas och det fnissas och det är fiffi hit och snäckan dit. Vagina el underliv. Fitta eller framstjärt. Kossimorran eller kissen.
Det är ju bara inte klokt!!!
Tror det bara var något år sedan eller två som det äntligen kom ett ord för kvinnlig onani! Hur länge har begreppen masturbera och runka funnits?
Varför? Jo, för att kvinnlig sexualitet har inte samma tyngd eller acceptans som manliga år 2016 efter Kristus.
Därför bär jag min snippa runt halsen med stolthet och jag tänker att om det finns någon som tar illa vid sej av detta oskyldiga, vackra, färgglada... ja, då är det ta med fan ett bevis på att det VERKLIGEN behövs. Så man får prata om det.

Sen en annan aspekt. Hur mycket skall arbetet eller studier få inverka på ens egen person?
Jag förstår klädkoder absolut. Vården har ju många regler kring korta naglar, inget nagellack, inga ringar eller armbandsur, uppsatt hår osv med hänsyn till hygienrutienerna som så klart måste följas. Vi har en arbetsuniform på oss som gör oss till ett kollektiv. Vi försöker sticka ut och markera oss som individer genom färgglada skor, personliga namnbroscher och kanske nåt halsband.
Jag har många gånger skrivit inlägg om att jag dessutom anser att man måste ha en viss värdegrund för att arbeta med människor. Att ex rasister eller homofober är olämpliga i yrken som har med människor att göra.
Men i övrigt. Ska jag behöva fundera på om en patient kan bli "illa till mods" av en gullig vagina (den är ju inte obscen på något vis.) Ska jag?
Hur är det i så fall med synliga tatueringar? Ett uppsluppet sätt att vara? Stammande?
Kan inte patienter känna sej obekväma av sådant?
Eller ett allt för korrekt och strängt sätt? Mycket smink? Tics?
Nja, alltså jag måste nog säga att även vårdfolk måste få ha sin personlighet.

Nu ska det bli spännande att se vad ni har att säga. Feel free to speak!

Puss/ Asta

Bildresultat för kvinnosymbol

18 kommentarer:

 1. Inga politiska symboler, inga starkt synbara tatueringar eller annan kroppsutsmyckning. Smycken, nej. På sin höjd en vårdklocka som arbetsredskap.
  Man ska vara proper och bära sin uniform med stil.
  Politisk och aktivist får man vara på fritiden.
  /Lillebror

  SvaraRadera
 2. En fitta BÖR inte vara politisk, liksom regnbågshalsband, eller en smileyface.

  (Det enda jag fick funderingar om, är inte smycken "förbjudet" inom vården pga hålla minimum för bakterier? Jag har ingen aning, vet bara att "min mamma sa det" när vi kollade på Vita Lögner för en jämrans massa år sedan och hon kommenterade att serien var overklig för Ingrid var pimpad, men struntsamma...)

  Annars känenr jag, jisses, en fitta i barnmorsesammanhang känns ju HUR passande som helst!
  Jag vet att jag som fittbärande kvinna skulle känna mig direkt säkrare och safe med en barnmorska med sådant halsband. Signal att vara på ens sida. Öppna upp för mer kanske personlig konversation och på det sättet bonda genom det, inte bara lämna ut sig själv, utan få veta mer, om än så bara smyckessmak, om ens barnmorska. Liksom, känna viktigheten av fittan. Många inom barnfödarvården, även kvinnor, som ju anser att "vi har fött barn i alla tider och kroppen blir som den blir" efter, utan att se problemet i att vi inte tillåts heala alla skador det kan ge, som vi egentligen har kunskap och redskap att heala, som vi gör med alla andra åsamkade skador, för att kvinnan värderas mimndre, likaså fittan och det "kostar samhället pengar".
  Jag skulle känna mig mer trygg med fittsmyckesbärande barnmorska.

  /So many songs...

  SvaraRadera
 3. Jag skulle själv inte bry mig men kan tänka mig att en del faktiskt kanske gör det. Antar att de bara kan be om en annan barnmorska isf? Sen vet jag inte om den startar så mycket diskussion i vanliga livet? Har fått för mig att vi svenskar är lite för fega för att ifrågasätta?
  Och hur skulle det vara om en manlig läkare eller sjuksköterska hade en penis runt halsen? För att det var HANS åsikt att det stod för styrka?
  Jag tycker du kan ha den för mig skulle det inte bekomma. Men jag kan se om folk tycker det är opassande. Det finns ju fler symboler för kvinnor än en snippa tänker jag om det bara är hylla utan att provocera man är ute efter.
  Men du är ju precis som jag lite provocerande av dig haha
  Kram till dig och Kerstin!

  SvaraRadera
 4. Det sista jag tänkte på under min förlossning var vilka smycken min(a) barnmorskor hade...
  Nä, kör på!

  SvaraRadera
 5. Håller med lillebror för övrigt men en fitta runt halsen på en barnmorska, finns det nåt mer passande.

  SvaraRadera
 6. Nej du, ha på dig ditt halsband! Tycker det är helt ok att även ha tatueringar och färga håret grönt om man vill det. Det påverkar inte hygienen så varför ska sånt begränsas? Jag vill ha lyhörda empatiska läkare/sköterskor, inte snygga i första hand. Vill att de ska få vara sig själva på sin arbetsplats. När någon står och tittar in i min fitta så är jag i underläge som det är, så då ser man gärna att gynekologen faktiskt också är en människa.

  SvaraRadera
 7. Din kollega pratar strunt! om jag hade träffat en ny bm första gången och såg denna symbol så skulle jag känna mig säker, trygg och lita på din kompetens inom yrket trots att situationen kan vars otroligt utelämnande.

  Tänk vad diskussioner det hade startat och varit en ice braker.
  Gillar även att det inte är en typisk " porrvagina" med icke befintliga blygdisar.

  SvaraRadera
 8. dansande_sjuksyrran6 okt. 2016 08:41:00

  Varför skulle en manlig barnmorska ha en smyckespenis på sig, han arbetar inte med penisar? En androlog kan väl ha det, men en manlig barnmorska kan ha en snippa på sig eftersom det är det han grejar med, gynekologer likaså. Pft, det vore som att jag, när jag jobbar på röntgen, inte skulle få ha på mig ett skelettsmycke.

  SvaraRadera
 9. Själv bär jag mitt kors runt halsen och känner hur det liksom bränner litegrann ibland. Det är en symbol som står för någonting och jag vill inte att någon av mina patienter ska känna obehag av den. Samtidigt är det som korset representanter en del av mig. Som sjuksköterska använder jag mig av min syn, hörsel, känsel och lukt. Av mina känslosprön och intuition. Och av min person! När jag går in till en patient är jag inte bara min yrkesroll, utan någonting mer! Så måste det få vara. Jag upplever att de flesta uppskattar att få vårdas av en hel människa och inte bara en profession. Bär din Kerstin med stolthet säger jag. Men själv skulle jag ha en längre kedja, så jag kan stoppa in den innanför tröjan i situationer där jag vill bli mer anonym. Så gör iaf jag med mitt kors, tycker att det känns skönt.
  Kram din Emelie.

  SvaraRadera
 10. Jag är själv ssk och undviker att ha halsband på mig för att jag vet med mig att fingrarna ofta söker sig dit. Kunde jag bara lära mig att inte pilla så skulle jag absolut bära mitt snipphalsband även på jobbet. Kan inte tänka mig något mer passande smycke för en bm (det vore väl Livets Träd då). Midwife/ob/gyn - at your cervix! ��

  SvaraRadera
 11. Varför vill man ens ha ett sådant smycke när man vet att vissa patienter jobbet uppleva det som obehagligt/opassande? Som sjuksköterska är jag inte hundägare, vegetarian, kampsportere, utan jag är en profession. Sen kan jag vara varm, omtänksam och personlig, men aldrig privat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer alltid finnas någon som tycker något är opassande. Då är de bättre att de som är i vården får vara sig själva. Jag vill helst inte bli vårdad av en proffesion, jag är redan i underläge som det är. Jag vill ha en människa och inte en robot.

   Radera
 12. Var annars passar en snippa om inte runt en barnmorskas hals? Ska vi skämmas för våra kön även när vi väntar och föder barn? Heder åt dej!

  SvaraRadera
 13. Den perfekta miljön för ett snippsmycke så du ska självklart fortsätta att använda det./ Madde

  SvaraRadera
 14. Hade blivit glad om barnmorskorna hade denna kvinno symbol på sig när jag kom in på förlossningen :D

  SvaraRadera
 15. Som andra skrivit så hade jag blivit superglad om jag mötte en bm som gick runt med en snippa runt halsen! Och det du skrev om ordet flickpojke, det ordet existerar i danskan och används väldigt ofta som ett nedlåtande uttryck för killar som är feminina - tøsedreng. Blir så jävla arg varje gång någon säger det, och säger alltid till när jag hör någon använda det.

  SvaraRadera
 16. Jag tror inte att jag hade reagerat på det alls. Men OM jag hade lagt märke till smycket hade jag bara känt större förtroende, att det var en person jag kunde tala öppet med utan att bli skambelagd :) Tycker det är bra att bära snippsmycke i den yrkesrollen just för att det finns ett så stort tabu kring det kvinnliga könet. Det ska helst inte talas om, synas eller ens existera, känns det som.

  SvaraRadera
 17. Icebraker, lätt. Hade förmodligen blivit full i skratt om "min" barnmorska haft en snippa runt halsen vid en annars väldigt smärtsam och ibland orosfylld situation.Förmodligen hade jag önskat högt att min snippa skulle vara lika smyckeslik efter födsel;)

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare