torsdag 22 september 2016

Asta recenserar på egen hand "Vit syren" av Cecilia Sahlström

Bildresultat för vit syren cecilia sahlström

Jag har läst "Vit syren" av Cecilia Sahlström och ska nu försöka ge mej på att recensera den precis som jag gör med annan läst skönlitteratur.
Nu inte bara känner jag författaren. Hon är dessutom en kvinna som jag ser upp till som människa och kvinna och det gör det svårare. Men jag skall ändå försöka vara så objektiv jag kan.

Jag är inte särskilt förtjust i deckare och läser egentligen bara Roslund-Hellströms böcker. Har försökt med andra med men de tråkar ut mej.
Jag måste erkänna att jag i början av boken dessutom läste med insikten av att detta var "Cecilias bok." Att det var hennes första (är man riktig författare då?)
Men rätt snart blev jag fast i handlingen och i persongalleriet som presenteras.

Boken utspelar sej i Lund när försommaren är som vackrast och vi får följa insatsledare Sara Vallén och hennes kollegor när de skall nysta upp ett brutalt mord på en ung kvinna.
Jag tycker om Sara Vallén och både hon och hennes kollegor känns trovärdiga. Det är inte konstigt med tanke på att författaren i många år har arbetat inom polisen och kan den världen.
Jag tycker om hur huvudpersonen porträtteras och över att det inte är en försöpen kommissarie med dålig kondis som är huvudperson utan en kompetent kvinna.
Jag blev verkligen verkligen fast i boken.

Nåt som var sämre då? Tja, den var väl lång. 477 sidor. I slutet stod den och hackade lite. I några få fall retade jag mej på att personerna inte var trovärdiga.
Ungdomar som inte pratade som ungdomar gör. Den kompetenta, starka huvudpersonen med stor erfarenhet av kvinnovåld och med stor trovärdighet inom polisen som låter sej misshandlas av en romans utan att initialt ta tag i det. Det borde hon gjort å jag hade velat veta mer om hur det förlöpte.

Men på det stora hela, med bravur godkänt för Cecilia Sahlströms debutroman och ser fram emot fortsättningen.
4/5.

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Söta fina Astapasta, min vän sedan många år, tack för en fin recension! Den enda punkt som jag känner att jag måste förklara- allt annat är åsikter och synpunkter som du som läsare är i din fulla rätt att ha och som jag inte vare sig vill eller kan ha synpunkter på - är den om hur den kompetenta, kunniga Sara kunde låta sig utsättas för misshandel. Efter så många år inom polisyrket kan jag utifrån mina erfarenheter och kunskaper med rätt stor säkerhet säga att den situation Sara hamnade i är fullt möjlig. Och kanske till och med ännu möjligare just för att hon med sina kunskaper och vetskaper kände sig säker på att hon - om någon - direkt skulle veta om en situation skulle kunna utgöra En fara för eller ett hot mot henne. Av just den anledningen var hennes gard inte uppe. Det som händer henne är klasslöst. Men till skillnad från många andra kvinnor hade hon i vart fall vetskap om hur hon skulle agera när det skedde. Ingenting i Vit syren är hämtat ur luften. Allt är erfarenhetsbaserat, även om ingenting är taget direkt från verkligheten utan omskrivet och anpassat! �� mycket glad över ditt betyg ❤️ Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske är det så. Jag hoppas att nya boken innehåller nåt mer/ en fortsättning på detta. Låt han svettas :) Puss

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare