lördag 24 september 2016

Vad har du runt halsen?Jag skaffade min barnmorsketatuering och min halsbandssnippa samtidigt.
Inte en jävel kommenterar min tatuering men desto fler kommenterar halsbandet.
De kommenterar det aldrig direkt. Ingen säger "Så, du har en snippa runt halsen?" utan alla... barnmorskor, läkare och patienter på min praktik frågar med generad uppsyn "Vad har du kring halsen?"
Jag tycker att det är jättemärkligt och säger en hel del om hur vårt samhälle ser på det kvinnliga könet.
Eftersom alla uppenbarligen tycker att det är märkligt, och den inte precis ser ut som en lejontrimmad pudel eller Eiffeltornet så kunde de ju ha frågat "Varför har du en snippa runt halsen?"

Mitt svar när folk frågar brukar vara just "Eiffeltornet" eller "Vad tycker du det ser ut som?" Till svar får jag fniss och generande miner.
Och då brukar jag svara följande: Kvinnor är det starkaste könet. Det är galet vad våra kroppar klarar av och förmår. Kvinnliga egenskaper ses felaktigt som underlägsna männens och vi måste ta tillbaka den makten. Snippan är en symbol för kvinnlighet och urkraft.
Då brukar de bli konfysa. Uppenbarligen tror de bara jag vill vara vulgär och provocerande och min uppläxning tror jag ger dem en tankeställare.
Själv tycker jag det är mer genant att barnmorskor eller gynekologer inte vågar ta ordet snippa i sin mun.

Jag tycker ibland att jämställdhetsarbetet är fel ute.
När det handlar om att kvinnor skall kunna göra samma saker som män utan att bli ifrågasatta men aldrig att män skall kunna göra samma sak som kvinnor.
Manlighet är normen.
Men jag vill inte ha ett samhälle där kvinnor ska vara lika fulla som män, kvinnor ska kunna arbeta fjorton timmar per dygn trots småbarn för att göra karriär, kvinnor ska behöva klä sej som små minigubbar i kostym å lågskor för att åtnjuta respekt.
Män och samhället kan lika gärna anpassa sej efter kvinnlig norm.
Vi är ju de starka. De empatiska. De socialt begåvade. De omhändertagande.
Ja, om man generaliserar lite.
Bygg ett samhälle där män och kvinnor tar lika ansvar för barnen och där det är möjligt att vara både en ansvarstagande, närvarande förälder och att göra karriär. Sänk arbetsdagen till 6 timmar och belöna mjuka värden.
Alla arbetsgivare som är insatta i vad än småbarnsmamma med flera barn roddar runt varje dag borde bli till sej av lycka för den människan har uppenbarligen ansvarskänsla, flexibilitet, förmåga att hålla olika saker i luften samtidigt, ett oändligt tålamod och en omtänksamhet om sin omgivning.
Good stuff för en arbetsgivare. Egenskaper även män kan tränas till å åtnjuta om de är likvärdiga i sin föräldraroll.

Därför har jag en snippa runt halsen.

Puss/ Asta

3 kommentarer:

 1. Jag förstår verkligen ditt budskap med snippan runt halsen och det är verkligen stor skam att gynekologer och barnmorskor inte på ett bekvämt sätt kan ordet "snippa" i mun (vad skickar det för jävla signaler till människor?) MEN, jag skulle aldrig vilja ha en snippa som smycke. Lika lite som jag hade velat ha en snopp eller en fot. Jag tycker inte det är fina kroppsdelar. Men jädrar vad kvinnokönet är starkt! Heja!

  SvaraRadera
 2. Jag kan fortfarande inte se att det är en slida. Är slidor så gula?
  /Lillebror

  SvaraRadera
 3. Nu låter du som en äkta Fia. Välkommen ;-)

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare