söndag 18 september 2016

En fråga om Lotusfödslar och sen avnavling.


 Bildresultat för moderkaka

"Men du apropå navelsträngar. Jag har nyligen lärt mig vad Lotus birth är och är alldeles fascinerad av det! Och sen avnavling är något som jag hör fler vilja ha när de föder barn. Vad säger vetenskapen om det egentligen? Och du? Oj, nu blev det visst ett önskeinlägg av det här :)"

Vad kul med ett önskeinlägg! Och vad trist att jag har för dålig erfarenhet för att ge dej ett svar du förtjänar men jag ska svara hur jag tänker och jag känner ju en jäkla massa barnmorskor så de kan kanske ge dej lite input på forskning och om jag är helt fel ute i mina tankegångar.

Lotusfödsel är vad jag har förstått att man aldrig klipper navelsträngen utan låter barnet ha den intakt med moderkakan i en skål bredvid till att den lossnar från barnet naturligt efter 7-10 dagar.
Sen avnavling är en definitionsfråga. Där jag gjort min praktik på Södra Älvsborgs Sjukhus så betraktas det som sen avnavling när pulsationerna upphört i den efter 5-10 minuter. Vad jag förstått på diverse forum där detta förespråkas menar många mammor och en del barnmorskor att sen avnavling är när navelsträngen är helt vit och slapp och att detta med fördel görs efter att moderkakan är framfödd.
Äta moderkakan är även det något som på nytt diskuteras flitigt inom vissa grupper och på vissa sidor. Minns att det diskuterades rätt hett även i slutet av -80 talet och början av -90 talet när jag fick mina barn. 

Min lärare i förlossningskonst i skolan är en inom barnmorskekretsar rätt känd kvinna. Hon har ägnat sej en hel del åt hemförlossningar och är stark företrädare för det fysiologiska samt att ifrågasätta sjukhusrutiner som inte är styrkt av forskningen. Jag skulle därför vilja säga att vi är mer drillade i det tänket än de flesta barnmorskestudenter.
Och ja. Det har lett till att jag har ett kritiskt förhållningssätt till hur en del saker sköts inom förlossningsvården. Framför allt på ett organisatoriskt plan.
Platsbristen. Att separera mor och barn. Bristen på alternativ.
Det är de allvarligaste.
Mej veterligen är det bara någonstans i Norrland och i Stockholm som staten betalar för hemförlossningar  trots platsbristen och trots evidens på att det för en frisk omföderska innebär mindre risker att föda hemma än på sjukhus.
Majoriteten av alla mammor kommer vilja föda på sjukhus och majoriteten av alla barnmorskor vill arbeta så men varför kan inte de som vill beredas den möjligheten när det inte blir ökade kostnader utan tvärtom?
Inte heller finns det efter att BB Sofia stängde någon barnmorskeledd enhet.
En möjlighet för kvinnan/ paret OCH för barnmorskan att kunna ha samma barnmorska under graviditet som under förlossning och att föda utan alla denna interventioner som görs på sjukhus.
DET är synd tycker jag.
Partogrammens vara så som de är nu, prov på alla barns navelsträngar, motståndet mot vattenförlossningar, oxytocin till mor i tid å otid mm mm. Det finns mycket att ifrågasätta.

Men!
Tillbaka till din fråga. Vad det gäller Lotusfödslar så kan åtminstone inte jag se någon som helst fördel med det. När blodet slutat pulsera i navelsträngen har dess funktion helt försvunnit. Att barnet skulle bli (som man kan läsa på vissa sidor) lugnare, mer harmonisk mm av att ha den kvar tror jag inte ett dugg på.
Varför skulle de bli det? Alltså, logiskt... av vilken anledning.
Däremot verkar det vansinnigt opraktiskt och hämmande vad det gäller det viktiga hud mot hud att dessutom släpa runt på en moderkaka. Navelsträngen stelnar ju dessutom efter ett par dagar och blir stel som en pinne vilket torde göra ex hud mot hud omöjligt.
Så njä.
Lika skeptisk är jag till att äta moderkaka. Jag vet att det förekommer inom vissa kretsar. Rå, tillagad eller torkad och sen pulveriserad i kapslar.
Ett argument som används är att djuren gör så.
Jo, men djuren gör det framförallt för att undanröja dofter som kan avslöja för rovdjur att de har ungar. Att äta moderkaka sägs förhindra allt ifrån blodbrist till förlossningsdepression. Blodbrist vet jag inte men håller för osannolikt att det skulle kunna påverka, om det har effekt så har vi läkemedel som är väldigt mycket effektivare. Förlossningsdepression beror på helt andra mekanismer och kan omöjligt avhjälpas/ förhindras av att äta ett uttjänt organ.
En del vill ta hem sin moderkaka för att begrava den och kanske plantera något ovanpå. Det kan jag tycka är lite fint. Moderkakan är trots allt en häftig grej alltså och lite av ett mirakel hur sinnrikt det fungerar.
Sen avnavling... absolut. Barn som avnavlas el klampas direkt går miste om en stor del blod som tillhör den. Minns inte om det var en tredjedel el en fjärdedel av blodet som vid födseln fortfarande befinner sig i moderkakan och det är en avsevärd mängd förstås.
Senare än efter att pulsationerna avtagit förstår jag inte vitsen med. Har frågat handledare och lärare om detta då det är en vanlig diskussion att vänta med avnavlingen till efter att moderkakakan kommit ut men ingen har kunnat ge ett vettigt svar på vad barnet skulle tjäna på det.
Jag har läst någon studie om att moderkakan lättare släpper om avnavling inte har skett så det skulle väl vara av den anledningen då?!

Hoppas du fått svar på din fråga. Har vi tur så får vi expertis från annat håll med.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

 1. Tack för ett väldigt intressant inlägg!
  H/Helena

  SvaraRadera
 2. Oh, vad intressant! Väldigt kul att läsa, tack för ditt långa svar :) det var precis vad jag var ute efter.

  Elin

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare