fredag 6 januari 2017

Monarki eller republik? Ett önskeinlägg.

Bildresultat för victoria och daniel

Här har vi ett ämne jag sällan skriver om och där svaret kan tyckas givet för alla som vet någonting om min övriga syn på samhället. Jag är feminist och åtminstone tidigare socialdemokrat (de senaste åren har varit vilsna.)

Egentligen är det väl självklart att kungahuset överlevt sej själv.
Det blå blodet tunnas ut och nuvarande prinsar och prinsessor är gifta med amerikansk OCH katolsk miljonär, en kvinna med tidigare modelluppdrag och deltagande i en av de minst ansedda realitysåpor som finns och den tredje raggade upp en gymägare från Ockelbo.
Som feminist och röd så tycker man förstås att ingen skall födas in i en ställning eller ett uppdrag som innebär någon form av inflytande.
En president väljs och avsätts av folket. Det känns aningen mer modernt.
Och så där har jag alltid resonerat. Att de har apanage och kostar skattepengar har jag däremot aldrig brytt mej om. Slott och dylikt behöver underhållas och de representerar Sverige. Det finns andra, betydligt "orättvisare" pengar att dra in i så fall som inte borde subventioneras av skatter.

Men jag har ändrat mej. Och även om jag kanske inte är en lika hängiven rojalist som min Lillebror så är jag glad och stolt över vårt kungahus.
Den huvudsakliga anledningen ser ni på bilden.
Jag tycker Kronprinsessan Victoria är fantastisk!
Ser just nu den engelska prisbelönta serien The Crown som handlar om Drottning Elizabeth. Hon fick ingen utbildning. Inte ens grundskoleutbildning.
Hon fick lära sej vett och etikett, konstitutionen och att hålla tyst. Det var allt!
Hon ger i serien (som är mkt autentisk) uttryck för hur underlägsen och dum hon känner sej i möten med vetenskapsmän, politiker och andra inflytelserika män(niskor.)
Vår blivande drottning har en gedigen allmänutbildning och utbildning, kan föra sej i alla sammanhang och är superproffsig i sitt uppdrag att representera Sverige. Hon och Prins Daniel är folkliga, älskade och generösa mot press och vårt land. (Dessutom för betydligt mindre skattepengar än vad en president skulle kostat.)
Hon gör ett strålande jobb som Kronprinsessa och jag ser fram emot att hon ska bli vår Drottning. Vacker, smart, vänlig och genuin.

Och är det inte lite empowering att vi i Sverige förmodligen kommer ha en drottning som regent långt efter våra liv tar slut?!

Vad tycker ni om Kungahuset och monarkin? Hiss eller diss?

Puss/ Asta

Bildresultat för victoria sverige

6 kommentarer:

 1. Hiss 👍🏼
  Är rojalist...kanske inte lika mycket som lillebrorsan din 😉

  SvaraRadera
 2. När du beskriver Victoria skriver du "Vacker" allra först. Varför det? Är den egenskapen den viktigaste eller mest utmärkande för henne? Påminner mig om när killar beskriver sin flickvän/fru/date, utseendet kommenteras nästan alltid först i ordningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men suck nej. Det var en tillfällighet vilket jag skrev först.

   Radera
  2. Konstigt att det händer så många! Ingen kritik mot just dig.

   Radera
 3. Håller helt med om att vår kronprinsessa är fanstastisk och jag ser med stolthet att hon representerar mig och mitt land! /Helena

  SvaraRadera
 4. Jag varken hissar eller dissar. Tycker som du att de är ganska bra representanter för Sverige. Framför allt känns det som att det är viktigt för dom att vara 'vanliga' människor och det tycker jag är fantastiskt!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare