söndag 15 januari 2017

Skyldiga och oskyldiga

 Foto: Privat

Jonas Gardell hann före i att skriva, mina tankar, men det gör ingenting, för han gör det så förbannat bra! Här kan ni läsa hans debattartikel i Expressen.

Pojken Ahmed blev mördad här om dagen i Malmö. Han kom från stadsdelen Rosengård. Ett namn, en ålder, ett bostadsområde. Det räcker för att vi alla ska förstå hur det har gått till. Han var kriminell förstås. Ännu ett gängbråk. Självsanering i den undre världen.
Vanliga människor som du å jag tänker så, pratar så. Journalister skriver artiklar som resonerar så. På presskonferenser med polisen haglar den typ av frågor.
Och faktiskt... nästan lite lustigt om det inte varit för att det är tragiskt allt sammans så tänkte jag EXAKT Jonas formulering. "Skyldiga och oskyldiga offer."
Händelsen omnämns nästan inte ens som mord, trots att en sextonåring som nyss levde inte längre gör det för att någon valde att avsluta hans liv.
Det benämns som "änuu en skjutning i Malmö."

Nu är det ju bara det att pojken inte fanns i polisens register.
Inte så konstigt tänker kanske ni, han var sexton år och har bara varit straffmyndig i ett år. Men familjen fanns inte i socialtjänstens papper heller.
Han var en helt vanlig kille. Omtyckt i skolan, gillade att träna, hade bra kompisar, var omtänksam och skötsam, hade inga fiender. Han var rädd för mörkret läste jag att hans mamma sagt och mitt hjärta krampade till för denna unga människa, ännu ett barn, som inte fick fortsätta leva.

Föreställ er att killen hetat Jonas Andersson. Att en blond, svensk, sextonårig kille var på väg hem efter fotbollsträningen och i ett välmående villakvarter blev skjuten till döds med tre skott. Föreställ er att era kollegor å grannar, poliser i tv och journalister på stora tidningar skrivit "Var han inte lite kriminell ändå? Vad hade han egentligen gjort? Ja suck, dessa gängkrig."
Det är helt otänkbart, eller hur?

Kanske blev Ahmed skjuten av misstag? Någon förväxlade honom med en annan?
Kanske har vi en ny rasistmördare som Lasermannen som precis knäppt sitt första offer?
Kanske var Ahmed verkligen i onåd hos fel killar?
Oavsett, Jonas Gardell säger det så klokt, det är som om vi inte vill slösa tårar i onödan. Inte på riktigt beklaga eller vara ledsna över att ett barn, i Sverige, 2017 blir mördad utomhus, inte förän vi faktiskt VET att han var oskyldig.
Riktigt, riktigt, riktigt oskyldig.

Jag tycker det är vidrigt!

Puss/ Asta

3 kommentarer:

  1. En blir så ledsen

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet. Håller med!

    SvaraRadera
  3. Håller med både dig och Gardell. Det är så tragiskt!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare