tisdag 31 januari 2017

Fundering

Bildresultat för hjärtinfarkt

Lyssnade på radion här om veckan där de talade om ljudhygien och vikten av tysta miljöer. Att det är viktigt att se på tystnad som en naturresurs precis som ren luft och friskt vatten som alla människor behöver. En forskare berättade att det årligen inträffar ett par hundra hjärtinfarkter i Europa endast till följd av bullriga miljöer.
Och då finns det förmodligen ett å annat stresstillstånd som inte leder så långt som till en hjärtinfarkt med.

Detta fick mej att fundera. Fundera över hur stenålderliga våra kroppar och hjärnor är och hur lång tid evolutionen faktiskt tar. Att vi ännu inte är anpassade till att utsättas för ljud 24/7.
Och hur är det då med annat?
Ja det jag närmast tänker på är uppkopplingen. Detta att vi skall vara nåbara och i interaktion varenda vaken minut.
Jag skulle verkligen behöva detoxa mej där. Jag som inte ens kan gå en entimmespromenad med hunden utan att kolla om någon läst mitt senaste blogginlägg, gillat någon bild på instagram eller skrivit nåt snärtigt om Anna Kindberg Batra på twitter. Jag som passar på att kolla facebook när jag nattkissar.
Men vad gör det med oss?

Vad gör det med våra kroppar och hur mår våra hjärnor av att vi ständigt går omkring med vår telefon som om den vore en kinkig och väldigt lättstött bebis? För ett tag sedan pratades det mycket om strålningen från mobiltelefoner kunde ge upphov till cancer. Detta dementerades väl vad jag förstått men kan mobilen påverka våra hjärnor på annat sätt?
Vår psykiska hälsa?
Den växande graden av utmattning?
Hur påverkas vi av att få in all världens nyheter... svält, krig, IS framfart och Donald Trumps senaste dårskaper om å om å om igen under dygnets vakna timmar? Hur påverkas vi av att följa hundratals människors tankar, bilder och middagar dag efter dag?
Tänk om det till å med är farligt?!
Kanske till å med farligare än att bo i en lägenhet vid en trafikerad väg som utsätter dej för konstant buller och risken för kardiologiska sjukdomar.
Kanske kommer vi få se hundratals hjärtinfarkter och psykiska utmattningstillstånd till följd av intensivt facebookande. Kanske ser vi det redan utan att begripa det.

Puss/ Asta

1 kommentar:

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare