måndag 4 mars 2013

Måste barn få vara med precis överallt?

 Foto: Roger Vikström

Är barnfria café en stor sak?
Ett café i Stockholm... Nelly... portar barn "för allas trevnad" med motiveringen att de vill ge sina kunder en lugn atmosfär att äta sin lunch eller inta sin fika.
Att barn springer runt och skriker i lokalerna, nån i personalen hade fått varmt kaffe över sin hand när en unge sprang in i honom. Säkerheten inför att lokalen måste utrymmas var en annan sak, för många barnvagnar hindrade detta.

Martin Melin "rasade" enligt tidningen Expressen över denna orättvisa.
(Rasar inte herr Melin rätt så ofta numera? Börjar han inte nästan komma upp i Anna Book eller Kicki Danielssons klass?)

Själv ser jag faktiskt inget problem med diskrimineringen.
Oavsett anledningen till varför cafét inte vill ha barn där.
Det är samma sak som diskussionen om barnfria hotell, barnfria flygplan.
Det finns säkert MASSOR av caféer där barn är välkomna?!
Det är väl bara att välja å vraka bland något av dem?
En del satsar till och med på barn, har barnvagnsparkering, stolar, kanske lekhörna.
MÅSTE man gå på just Nelly då om man vill ut å fika med sin unge eller sitt barnbarn?
Ingen reagerar på diskrimineringen att vissa krogar har högre åldersgräns än 18 år som lagen kräver. På en del ställen råder det 22 års gräns eller till och med 25.
Det är väl inget konstigt?!
Krogägare/ café ägaren styr sin kundkrets helt enkelt.

Vad tycker ni?

Puss/ Asta

9 kommentarer:

  1. Oj. PÅ sett och vis blir jag lite irriterad, vadå barnfritt? Fast det är nog mer ordet. hade de uttryckt att de ej ville ha barnvagnar där inne hade jag nog inte reagerat. Samtidigt som jag ju kan förstå att de vill erbjuda ett kafe där det inte ränner runt barn eller där skrikande bäbisar höjer ljudnivån. Min man skulle dessutom välja detta café före en hel radda med andra.

    För mig är det oftast inte barnen som jag irriterar mig på när jag är ute utan FÖRÄLDRARNA. Som endera låter barnen härja fritt, eventuellt skriker de ibland till barnen som då bara stimmar upp sig mer. Eller de som inte egentligen förberett sig med nappflaska ngn leksak osv utan det stackars barnet blir uttråkat efter fem minuter, men mamma vill sitta i en och en halv timme...
    Eller som helt enkelt inte verkar fatta att det krävs en hel del av dem för att det skall fungera, utan själva är irriterade med vad som verkar en inställning till att detta inte går.

    Vi har massor med barnfamiljer här som turistar så man ser en hel del. Vissa barn märks knappt och då märker jag också hur tydligt det är att föräldrarna beter sig på ett visst sett.

    Sedan finns det barn som alltid hörs där föräldrarna kämpar men det liksom funkar inte riktigt. Men det är en annan sak.

    Ups, blev lååångt

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig, jag ser inget fel alls med att barn portas från Nellys. Folk med barnvagnar och barn kan ju helt enkelt gå någon annanstans och kunder på sådana caféer betalar inte för barnskrik, stök och stoj utan förväntar sig en härlig atmosfär. Jag tycker istället att fler caféer borde nicha sig genom att bli till exempel ett lyxigt café för folk med barn och barnvagnar där känslan blir densamma som på ett vanlig mysigt café, men stressen över att andra irriterar sig på ens barn (jag kan tänka mig att det känns så, jag vet inte själv) inte är där!

    SvaraRadera
  3. Jag har inga problem med det, om jag vore med småbarn så skulle jag ändå inte vilja gå på ställen som inte ville ha mig som kund, ingen stor grej... Sen är vi en storfikande familj (när vi inte har köpstopp...), så de som portar oss går miste om en ganska stor försäljning, men det är ju deras loss...

    SvaraRadera
  4. näää, dom måste faktiskt inte det!!! tycker nellys gör helt rätt, det är ju inte direkt så att det inte finns nånannanstans att fika på bara för att man har barn!?!

    SvaraRadera
  5. Åhhh,äntligen en människa som tycker som jag gör.Barn måste verkligen inte vara med precis överallt.Skräniga kringspringande småbarn och oförstående,leende föräldrar blir jag galen på vare sig det utspelas på cafeér eller i affärer. Tänk vad torftig livet kommer att bli när man som sjuåring har gjort allt. Ha en bra dag. Hälsningar Lena

    SvaraRadera
  6. Håller faktiskt också med dig! Särsklit med det argumentet att det finns krogar med åldersgräns utan att det uppfattas som diskriminerande. Och som förälder hade jag ju då valt att gå på ett annat kafé. Men det (den förlusten) har nog kaféägarna redan tänkt på och räknat med.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Som sagt, det är itn ebarnens fel utan flöräldrarnas flathet i dagnes samhälle. Barn får härja fritt, ingen tillsägelse osv...
    Blir själv extremt irriterad på skrikande ungar, el rättare sagt föräldrarna som låter de springa omkring o då har jag 3 barn som INTE fått göra det när man varit ute på lokal.
    Vill man fika hela familjen kan man välja att låta barnen rasa av sig innan i en lekpark el lekland el dyl.
    Ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  8. Barn är jättehärliga, men åker man på semester för att koppla av är det väldigt skönt med barnfritt hotell. Du kan simma , äta frukost utan att krocka med skrikande barn som föräldrarna inte har det minsta koll på. Barn är bar när man själv vill ha dem.

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare