söndag 21 december 2014

Göran Hägglund, om jag bara får komma med en liten korrigering.


Kristdemokraterna och Göran Hägglund gjorde i veckan ett utspel kring flyktingpolitiken.
Deras förslag för att minska "de enorma kostnaderna" innebar bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och sänkta ersättningar till nyanlända.
Göran Hägglund pratade allvarligt om att möta de enorma utmaningarna samt hyllade återigen arbetslinjen. Om ersättningarna minskar ökar det de nyanländas vilja till att komma i arbete, det gäller svenskar och det gäller självklart även människor från andra länder.

Det bekräftar återigen Alliansens människosyn att människan i grunden är lat och behöver piska å morot för att arbeta och om de inte har något arbete så har de inte varit motiverade nog, inte ansträngt sej tillräckligt.
Som ett eko av Sverigedemokraterna säger Hägglund att "vi måste ta människors oro för den bristande integrationen på allvar" och menar att Sd äger inte den här frågan, det har ingenting med Sd att göra.

Det är så många problem och så många felaktigheter i dessa förslagen att jag knappt vet vart jag ska börja.
Ska vi börja med ersättningarna?
Dagsersättning för en asylsökande är...
24 kr/ dag för vuxen ensamstående person där mat ingår i boendet.
19 kr/ dag för vuxna som delar hushåll där mat ingår i boendet.
12 kr/ dag för barn t.o.m 17 år (fr och med 3:e barnet halveras bidraget.) där mat ingår i boendet.
Ersättningarna har inte ökat sedan 1994.
Källa: Migrationsinfo.se
Min fråga till Hägglund är, hur mycket känns rimligt att minska dessa bidrag med för att individen skall bli "arbetsmotiverad"?
Som en liten parentes kan tilläggas, när vi nu talar om "enorma kostnader" att svenskarna beräknas köpa julklappar för ca 3000 kr/person.

Tillfälliga uppehållstillstånd har en rad negativa effekter varav det främsta är att det hindrar integrationen. Det handlar om åratal... tre-fyra-fem år... och ovetskapen om det någonsin kommer att bli tillräckligt tryggt och säkert för att återvända till sitt hemland.
Människor har liv att leva. Barn att föda, kärlekar att möta, utbildningar att gå, arbeten att uträtta, hem att inrätta. Människor kan inte förväntas leva i ett limbo.

Libanon har en massinvandring. Turkiet har en massinvandring. Miljoner av människor på flykt som lyckats ta sej över gränsen och lever under nästan lika outhärdliga förhållanden som innan i överfulla flyktingläger.
Vi i Europa har ingen massinvandring, inte ens Sverige som per capita tagit emot bland de största flyktingströmmarna i vår del av världen.
Vi är ett av världens rikaste länder och vi har gott om yta och kommuner som utarmats på människor.

Så! Det jag slutligen vill komma till, för inlägget skulle egentligen inte handla om flyktingpolitik, är att anledningen till att Sverigedemokraterna kunnat växa och bli så stora som de blivit beror förutom på att det tyvärr sveper rasistiska och fascistiska vindar över hela Europa till största delen på Alliansens fördelningspolitik under 8 år av styre.
Bland annat denna förbannade arbetslinje som jag startade inlägget med.
Människor skall arbeta till varje pris och för att motivera dem så ökas klyftorna mellan rik och fattig.
Skattelättnader för de som arbetar, för en vanlig sjuksköterska som jag skitpengar, för höginkomsttagarna betydligt mer.
Dessa skattelättnader har bland annat betalats med att sjuka tvingats jobba varesej de orkar eller ej och de som inte fixar det får gå till socialen för ettt förnedrande existensminimum.
Arbetslösa har tvingats in i pinsamma arbetsåtgärder som FAS 3.
"Dagis för vuxna" sa min son som gick på nåt sånt.
"Slipa på ditt CV tre dagar i veckan månad in å månad ut."
Hur bra kan ett CV egentligen bli?!
Skattesänkningarna har därtill kostat indragningar i den offentliga sektorn.
Ett vanstyre över våra gemensamma tillgångar så som sjukvård, skolor och järnvägar.
Sämre områden har lämnat åt sitt öde både vad det gäller bostadspolitik, skolgång och en meningsfull fritid för ungdomar.
"Europas starkaste finanser" som vi har hört Borg trumma ut har resulterat i de snabbast ökade klasskillnaderna i OECD länderna.
Å precis SÅ medverkar en regering till att skapa ökad segregation, ett vi å dom klimat, ett vaktande på det egna området.
Att problem härjar bland fattigdom har ingenting med etnicitet att göra, så har det alltid varit, över allt.

Sveriges problem är med andra ord inte att vi hjälper människor som flyr för sina liv.
Det är inte heller det att de blir bortskämda på 24 kr/ dag.
Det beror på att Alliansen har slitit i sär vårt land.
Skulden skall läggas där skulden finns. Punkt!

Puss/ Asta

1 kommentar:

  1. Eller hur?!? Jag retar mig även på att så många politiker står handfallna inför hur diskussionen ska styras. Och när någon försökaer, som till exempel Rossana Dinamarca (som jag har en rejäl crush på efter den här hösten) i debatt förra veckan, då säger programledarna ifrån, att det inte ska diskuteras budget nu utan integration... Media borde börja fundera igenom sin egen roll i det kaos vi har just nu, och hjälpa till att styra om diskussionen. För det Rossana ville prata om var bostäder, utbildning och arbeten. de tre områden som alliansen behandlat illa i åtta år och de tre områden där hinder måste bort för att alla ska få tillgång till det och därmed kunna vara delaktiga i samhället. Oavsett om du är ungdom, lågutbildad, långtidsarbetslös, funktionsnedsatt eller invandrare/flykting. Alla de grupperna behöver olika former av stöd, men inom samma områden. Att lyfta ut integration och diskutera det som om det är fristående från resten av samhället är kontraproduktivt!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare