söndag 14 december 2014

Ljummet demokratiintresse

Anna Kinberg Batra. Foto: Alexander Donka

2014 hade vi "supervalåret."
Det var laddat, politiskt, spännande, viktigt och roligt. Allt på samma gång.
Men det blev inte som någon önskat eller trott. Möjligen 13 % av de röstande men de är ändå en minoritet.
Nu är det val igen om bara lite drygt tre månader, ett än viktigare och mer ovisst val, och det är ingen som pratar om det!

Eller ja, ingen å ingen är väl att ta i.
Tidningarna skriver men det är i huvudsak om flyktingfrågan och om vad Sverigedemokraterna tycker hit å dit. De antirasistiska grupper som jag är med i inom sociala medier skriver oxå om Sd.
Jag är lika skyldig som dem, men kan ändå undra?
Ger vi inte flyktingfrågan och ett fascistparti som lockar 13% orimligt mycket utrymme?
Finns det inte annat politiskt å viktigt som vi borde diskutera, debattera, argumentera kring?
Där är det väldigt tyst.

I mitt fikarum på jobbet diskuteras det politik lite grann. Mest på mitt initiativ.
Över lag känns det så... så ljummet trots att Sverige faktiskt är mitt i en politisk kris, befinner sej i ett vänteläge och vi har en regering som fram till valet styr med motståndarnas politik!
Orkar inte svenskarna med ännu en valrörelse eller är det bara det att det är så mycket viktigare att baka sju sorters julkakor (som sedan ska bantas bort efter nyår) och köpa ännu lite fler saker till människor som faktiskt redan har för mycket?

Jag brukar känna... om jag sätter upp mitt högra pekfinger i luften... åt vilket håll vindarna blåser men jag gör inte det denna gång.
Jag anar en orättvis stor skuld å belastning på Stefan Löfven som sträckt ut sin hand i absurdum sedan i augusti, de jag tvingar prata politik antyder att de kommer satsa på säkrare kort än förra valet och jag känner en touch, en liten bris av "det kanske inte var så dumt med Alliansen ändå" men det är kanske bara den gamla pessimisträven i magen som vaknat till liv?
Jag vet inte, jag har ingen aning vart det bär hän.

Faktum kvarstår.
Sverigedemokraterna har lovat fälla varje regering som inte går dem till mötes inom invandringen.
Något av blocken måste alltså få egen majoritet, minst 51% av rösterna eller tillmötesgå Sd eller samarbeta över blockgränserna.
Annars har vi nyval inom ett halvår igen.
Viktiga grejer. Som det pratas för lite om.

Alla alternativen känns blaha för mej, men att ta fascister i båten är förstås en omöjlighet hoppas jag.
En blocköverskridande regering låter som ett gammalt dåligt äktenskap, ett evigt kompromissande till ingen är nöjd.
Väljarna ville i förra valet ha förändring. Vänstern, Sossarna och Miljöpartiet fick mandat (om än lite klent) för en ny politik.
Väljarna sa sej vara trötta på skattesänkningar som dessutom lånas till, på en urholkad välfärd, på vidgade klyftor. De var less på utförsäkringar, på ökat antal människor som tvingas söka socialhjälp, på fas 3, på jobben som aldrig kom, ordning å reda i skolan, en ambitionslös miljöpolitik och all den där övriga Allianspolitiken.
Vi pratar inte om det! Å DET är nog fan så mycket viktigare för flertalet tänkande svenskar än antalet flyktingar.
Hur ska vi göra? Med vem ska det göras? Om vad kan vi kompromissa? Om vad kan vi inte ge oss en tum?
Sånt!

Vad tänker ni?

Vakna Sverige. Det är snart valår. Igen!

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Ja, jag håller med dig om att media talar alltför lite om andra saker. Som politiker känns det som om jag inte pratar om något annat än politik - och då inte bara SD, utan om Alliansens nuvarande oförmåga, om Lööf konstiga uttalanden etc..Och det är MYCKET viktigt att vi än en gång bestämmer vilken typ av Sverige vi vill ha... Otroligt viktigt. Jag vet att politiker - efter olika god förmåga och vilja - diskuterar och pratar, men vi "vanliga" människor måste också förstå hur viktigt det är..

    kramar

    SvaraRadera
  2. Det är väl så att det formella beslutet om ett extra val kan tas först 29 december, så politikerna (på riksnivå i alla fall) ligger väl lågt med att dra igång kampanjer innan dess. När de väl drar igång hoppas jag att alla partier bestämmer sig för att gå till val på sina egna tydliga sakfrågor och visioner om framtiden, och att de diskuterar helt andra saker än invandring. Att alla debatter med SD bemöts med att SD räknat fel, vi har ett avtal med FN om asylsökande, det är ingen massinvandring och vi tjänar på att ta emot invandrare efter som se gör vårt land starkare. Punkt. Och sen gå vidare med sina egna frågor. Det är ju de facto så, att miljö och klimat är långt viktigare frågor och större hot mot vår livssituation än vad lite invandring är. Att klyftorna ökar snabbast i Sverige, att vi skapar mer och mer utanförsskap med låg A-kassa, utförsäkringar och fattigpensioner. En bostadsmarknad och en arbetsmarknad där du bara får plats om du har kapital och kontakter är oxå en fråga att angripa. För att inte tala om de klyftor som uppstår på grund av sexism, rasism, homo- och transfobi, abelism och åldersdiskriminering.... Det finns så mycket annat partierna kan ta upp, och jag hoppas att vänsterpartierna tar i med storsläggan nu!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare