söndag 15 januari 2017

Varför? Kanske därför.



Jag har alltid varit intresserad och road av det skrivna ordet.
Ja mer än så faktiskt, det är den enda hobby vid sidan av hundintresset som jag har hållit vid liv sedan jag var barn.
Ändå sedan jag började första klass i skolan har jag skrivit för nöjes skull. Tegelstenstjocka brev, noveller, början på "den stora romanen", insändare och bloggar.
Att skriva för mej är mer än ett intresse, det är min säkerhetsventil, min livsluft, mitt enda sätt att existera.
Och jag är bra på att skriva!
Det man gör ofta blir man bra på, så enkelt är det ju. Jag tror även det till viss del är en talang, mitt lilla bidrag till släktens konstnärliga ådra.

Kritiken på D-uppsatsen gjorde mej med anledning av det...lite förvånad.
Jag har ett högt självförtroende kring att skriva och att skriva bra. Jag är därtill analytiskt lagd och det är alltid bra när uppsatser skall skrivas.
Kanske var det en anledning till att just denna motgång tog så hårt.
Mitt styrkeområde och jag dög inte.
Och jag har funderat på vad det var som gjorde att jag inte lyckades bättre.

Självklart är det mycket formalia, referenssystem och annat som jag inte lagt tillräckligt med krut på att lära mej under utbildningens gång. Men jag tror det är mer.
Allt mitt skrivande, hela livet i stort sätt, har fram till D-uppsatsen handlat om att skriva så beskrivande, målande, detaljrikt som möjligt. Det är det som skapar inlevelse och målar upp bilder hos läsaren.
Att skriva uppsats är torrt. Det är trist, formellt och diffust.
Det är en skrivform som jag är ovan vid och kanske blir MER ovan vid än de flesta, än mina klasskamrater, just eftersom jag faktiskt producerar så mycket övrig text.

Idag lägger jag sista handen på de kompletteringar min examinator bad mej genomföra. Jag hoppas hon blir nöjd. Och imorgon börjar jag JOBBA, det är sjukt läskigt å pirrigt men samtidigt så ofantligt roligt och spännande!

Resan börjar nu!

Puss/ Asta

11 kommentarer:

  1. Lycka till på din första dag!
    Det kommer att gå som en dans. Typ.
    Kram Yvonne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Typ ja :) Är lite pirrig men det ska man nog vara tror jag. Kram

      Radera
  2. Får du arbeta som barnmorska när inte uppsatsen är godkänd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag läste till gymnasielärare var vi bara en liten del av klassen som var fullständigt färdiga dagen vi tog examen - men alla som hade sökt jobb som lärare, fick jobbet. Man har en viss tid på sig att få färdigt en utbildning och om man fått godkänt i kurserna, brukar inte den sista uppsatsen vara avgörande.

      Radera
  3. Mängder med lycka-till Asta! Och jag tror verkligen att du ringat in det: det är SÄTTET man skall skriva på som kanske inte funkar lika bra. Jag gjorde den upptäckten när jag läste på Elektroingenjörsprogrammet: min professor i fysik kallade tillbaka mig efter en tenta och sa att jag skulle "börja skriva mera manligt". När jag lite kallt så där frågade honom vad i hela friden han menade, sa han att jag måste sluta skriva så "omfångsrikt och förklarande" Han ville ha klara förklaringar, helst i punktformer.

    Även om jag inte tyckte om hans sätt att lägga fram det, förstod jag faktiskt lite tydligare vad han menade. Och detta hade varit mitt dilemma tidigare - att jag fått mycket kritik på uppsatser och dylikt. När jag tog hans råd och "gjorde våld på" (det kändes så) mitt skrivande, blev det mycket bättre.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Barnmorskor måste ha sin legitimation innan man får arbeta som just barnmorska. Det är en ansvarsfulla. Därför är uppsatsen viktig. Lärare behöver inte legitimation för att få arbeta.

    SvaraRadera
  5. Barnmorskor måste ha sin legitimation innan man får arbeta som just barnmorska. Det är en ansvars fråga. Därför är uppsatsen viktig. Lärare behöver inte legitimation för att få arbeta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din kommentar känns inte så vänlig men du skall få ett vänligt svar tillbaka ändå. I stort sätt ingen, inte ens en i varje klass skulle jag gissa, får sin uppsats okejad av examinatorn. Det är hens jobb att se till att saker läggs till/ dras ifrån och ändras. Men visst, jag fick en hel del påpekanden.
      Legitimationen tar veckor, ibland månader att få. Under tiden löser arbetsgivaren det på lite olika sätt. Ex. kan man få syssla med ssk sysslor som är det mesta som inte har med förlösandet att göra, eller oxå ligger det formella ansvaret på cheferna fram till leget är klart. Fullständiga betyg skall uppvisas, minus då uppsatsen som som sagt släpar efter för det stora flertalet.
      Ha en fin kväll nu då. / Asta

      Radera
  6. Jo då, lärare måste också ha legitimation för att arbeta. Precis som Asta kommenterar löser arbetsgivaren den uppkomna situationen på lite olika vis. En obehörig lärare får till exempel inte sätta betyg. Den sista uppsatsen är en oftast en undersökande del av något man redan tidigare läst i kursen. Och de kurserna har man då kanske redan blivit godkänd i..

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare