söndag 23 februari 2014

AustralienAlltså det är verkligen så här! Dels är det vanligare att folk använder droger än att dom INTE gör det - ecstasy tas som halstabletter och man är helt klart en outsider om man inte tar droger. Det tas mer droger än vad det dricks alkohol ute på klubbarna, det som lockar är ju att man kan partaja hela natten och ändå köra hem och att man tydligen slipper bakfylla! Gräs röks många gånger helt öppet fast det är olagligt och fyllekörningen ska vi inte tala om. Man får ju köra med 0,5 i blodet här och jag vet ingen mer än jag som vägrar köra när dom druckit! Det generella är här att 'man kan dricka 2 öl första timmen och sen 1 öl per timme efter det så kan man köra' - helt galet! Om jag drack 10 öl på 9 timmar skulle jag väl aldrig sätta mig i en bil och köra! Men det gör man här! Min man kör hem om vi är ute och äter och han tar en öl till maten, men dricker han mer än 1 öl förbjuder jag honom att köra - allra helst om vi har barn i bilen!
För en svensk småstadstjej som mig - som ALDRIG blivit erbjuden droger i Sverige är ju kulturen här helt galen! Att man dessutom klår sina ungar helt öppet och fortfarande tycker att kvinnan ska stå vid spisen och alltid tillfredsställa sin man visar ju hur bakåtsträvande det här landet är! Och sen de religiösa skolorna där ens förhållande till Gud är det viktigaste delen av skolrapporten och där naturvetenskap och annan religion inte lärs ut - inte konstigt man vill flytta hem! ;-)


Jag måste erkänna att jag har väldigt tålig koll på Australien.
Jag blev förälder innan jag var vuxen. Jag har aldrig drömt om att vara au pair eller leva backpackersliv.
För mej är Australien "landet långt där borta" där kängurun, delfiner, hajar och giftiga spindlar bor. Landet där det alltid är varmt. Var det där Törnfåglarna utspelade sej eller var det på Nya Zeeland?

Kommentaren ovan är från min cybervän Nina som bor i Australien sedan ett gäng år, gift med en man från de trakterna.
När jag läser den så slår mej tanken att författaren kanske inte alls har en djupare mening eller ett större syfte med sin provokativa text?
Det är kanske därför jag inte riktigt kan uppröras över det örfilade barnet utan reagerar hårdare och mer på allt som inte utmålas som något problem.
Drogandet, fyllekörningarna, kvinnosynen, rasismen.
Min reaktion är fortfarande intressant, men då ur ett kulturellt perspektiv och inte ur något stilistiskt grepp från författaren om ni förstår hur jag menar?

Nina. Om du vill vore det väldigt intressant med med ett gästinlägg här hos mej.
Skulle du vara intresserad av det?

Puss/ Asta

6 kommentarer:

 1. Jag tänkte oxå det när jag läste Ninas kommentar hos dig. Det är vi med vår svenska syn som reagerar på sexismen, rasismen och drogerna. Hans bok kanske rakt upp och ner handlar om örfilen och polisanmälan och den splittring mellan vänner å ena sidan och familj å andra sidan som du skrev i din recension. I övrigt har han bara beskrivit den alldeles vanliga vardagen för de här människorna. Och så kommer jag med min svanska medelklassvardag och blir förskräckt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Jag är fr förorten. Jag blir förskräckt. :)

   Radera
 2. Ahhh - känner att jag är farligt nära en recension.. Men. Jag har hela min morbrors familj i Australien. Melbourne. Och tre kusiner med familjer som bott där hela deras liv. Och de kör alkoholpåverkade, de röker inomhus, anser att kyrkan och gud är viktig, etc… Och då talar vi om högutbildade storstadsbor.. Så visst stämmer säkert Ninas reflextion alldeles jätteväl. Och jag tror att ni har rätt - att det är med våra ögon saker och ting blir tolkade av oss. De tolkar nog det på ett helt annat sätt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Å intressant att jag aldrig funderat särskilt mkt på detta enorma land. USA talas det ju om hela tiden.
   Kram

   Radera
 3. Åh vilken ära! Gästinlägg skall komma men jag skriver så illa att det kan ta sin lilla tid 😃😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte alls att du gör, men ta din tid att skriva ett inlägg om landet du bor i och tankarna kring det så ser vi alla fram med spänning mot det. Puss på dej

   Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare