lördag 30 maj 2015

Asta recenserar på egen hand "Barnmorskan i East end" av Jennifer WorthAndra boken ut denna semester är "Barnmorskan i East End" av Jennifer Worth.
Jennifer Worth som levde mellan 1935 och 2011 arbetade som barnmorska under 20 år i Londons fattigaste delar. Detta är hennes memoarer.
För "Barnmorskan från East End" är ingen roman. Det är dokument och berättelser från hennes yrkesverksamma liv medan hon som ogift efter sin sjuksköterskeutbildning arbetade från ett kloster Nonnanetus House.

I boken får vi följa Jennifer i sitt strävsamma arbete bland de fattiga.
Hon berättar om obstetriska händelser så som preeklamsi, dödfödda barn, prematura barn, sätesbjudningar, bristningar där hon beskriver symtom och tillvägagångssätt. 
Hon berättar om de allra fattigaste av hem, om missbruk, kvinnomisshandel och vanskötta barn.
Hon berättar om vita kvinnor som "råkar föda" svarta barn, prostitution, ogifta mödrar, tvångsadoptioner å trångboddheten.
Det hårda livet i Londons fattigaste delar som redan på -50 talet var en etniskt smältdeg med hamnarbetare från världens alla hörn.
Det är intressant och lärorikt, i synnerhet för mej som är intresserad av området kan jag tänka men emellanåt blir det lite småtrist och med en del upprepningar.
Jag känner en djup beundran för barnmorskeyrket och kanske i synnerhet på den tiden när yrket verkligen var ett hantverk och det inte fanns tillgång till övervakning och kunskap på samma sätt som nu.
När barnmorskan kokade urinen för att proteiner skummar sej, glukosen kristalliserar sej, hur de besökte patienterna två-tre gånger per dag och arbetade i en eländig arbetsmiljö.

För den som är intresserad av vardagslivet i London under -50 talet och av obstetrik så kan jag varmt rekommendera "Barnmorskan i East End."
Jag läste för inte såååå länge sedan en annan bok, skriven av en barnmorska om en barnmorska, "Barnmorskan i Hope River", den var en större läsupplevelse men denna boken är mer informativ.
Jag kommer att läsa andra delen oxå.

Betyg: 3,5.

Puss/ Asta 

Puss/ Asta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare