lördag 2 maj 2015

Varje dag, varje timmaMin mamma är alkoholist.
Jag säger det utan skam och utan att skuldbelägga. Jag förstår att hon är alkoholist, jag tänker att det måste vara omöjligt att leva med ett barn som varit missbrukare sedan han varit fjorton och som avverkat åtminstone åtta av sina nio liv.
Medberoende är en sjukdom och resultatet av den sjukdomen måste i förlängning bli att den egna hälsan tar stryk.

1 tjugonio år har min mamma levt med skräcken under huden för sitt barn.
Allt sedan han en sommardag låste in sej på sitt rum, svalde alla piller han hittat i mammas medicinskåp och höll på att stryka med.
Han dog inte men han vaknade upp förändrad och det blev startskottet för mamma på ändlösa turer med psykiatrin, socialtjänsten, behandlingshem och polis.
In och ut på psykavdelningar, in och ut på behandlingshem.
Letande i stans skummaste kvarter, dealande med folk han varit skyldig pengar. Oro väntan vid telefonen. Sökandes på stans alla sjukhus och på häktet.
Bedjande om hjälp. Meningsfull hjälp.
Hon har åkt till hans lägenhet på den tiden han hade en, hon har öppnat dörren när han stått barfota och tunnklädd mitt i vintern.
Hon har låtit sej vädjas till om mat, pengar, kaninpassning och mediciner.
Hon har blivit bestulen, lurad, hotad och slagen.
Mamma är den enda människan i världen min bror har kvar och så har det varit länge.
Själv tröttnade en fyra-fem år in i hans missbrukarsväng.
Hur säger man på allvar nej till den som ingen annan har?
Som är hungrig, sliten, blåslagen, abstinens, frysande, svårt psykiskt sjuk och ens eget kött å blod.
Det går ju inte.
Inte ens om man går under själv.

Och under har min mamma gått.
Oro, beroendeframkallande mediciner, ensamhet och alkohol har slitit hårt.
Hon är inte ens pensionär enligt legitimationen men kroppsligt är hon en gammal människa.
Hon går långsamt, hon är vinglig, hon är glömsk och verkar nästan lite dement.
Hon har haft flera infarkter i hjärnan, hon är kraftigt överviktig och en tickande bomb.
Min bror har upprepade gånger misshandlat henne. Hon är liten och med dålig balans och även om hans syfte kanske inte skulle vara det så skulle han lätt ha kunnat haft ihjäl henne nån av de gångerna.
Min bror har som sagt överlevt mer än de flesta.
Brusten aorta, injekterande av kaktussaft, sovandes på parkbänkar mitt i vintern, flera överdoser, självmordsförsök, rejäla fyllor på 70% handsprit, ordentligt med stryk, en mordbrand är bara det jag känner till. För att inte tala om vilka miljöer han rör sej i och vilka människor han riskerar stöta på.

Summan av kardemumman för egen del...
Jag lever hela tiden... varje dag...i vetskapen om att en av dem eller båda två kan dö precis när som helst. Vilken dag som helst, vilken timma som helst kan polisen ringa och meddela mej.
Vem av dem som går först skulle jag inte våga satsa några pengar på.
Både är i otroligt dålig form.
Mer säkert vågar jag säga att när en av dem dött kommer den andra att följa på tätt efter.
Ingen av dem skulle överleva den andras död.

Flera gånger, senast igår, har jag ringt polisen för att de ska kolla till mamma. För att jag tror att nu, nu har det hänt.
Min mamma ringer nämligen mej många gånger varje dag. Dels för att hon mår skit och dels för att hon glömmer att hon ringt när hon är onykter.
Igår hade vi bestämt att vi skulle äta lunch. Hon såg fram emot det så, att få träffa Noah och hans mamma, hon ringde säkert fem-sex gånger för att prata om det.
Men sedan onsdagen ingenting. I går, inget svar varken på hemtelefonen eller mobilen på hela dagen och hela kvällen.
Då ringde jag. Å hon låg och sov berättade polisen.
Denna gången låg hon och sov.

Jag älskar min mamma gränslöst. Jag gör verkligen det.
Ändå försöker jag sätta gränser och jag är på många sätt mammas mamma.
Som talar strängt, läxar upp, förmanar och lyssnar... gud vad jag lyssnar.
Hon frågar aldrig hur jag mår. Inte för att hon inte bryr sej utan för att allt bara är så jävla jävligt för henne själv och för att jag är den enda hon har.
Hur kan jag säga nej till någon som ingen annan har? Som är mitt kött och blod.

Puss/ Asta


5 kommentarer:

 1. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, då texten du förmedlar säkert bara är en bråkdel av allt det du upplever i ditt eget privata runt det här. Kan inte föreställa mig hur tungt det måste vara att ständigt vara nära en förestående katastrof på det viset. Jag tänker på ditt mående som går upp och ner, hur det kanske är som för mig - en post traumatisk stress som lagras på varandra som man aldrig hämtar sig ifrån riktigt och får bearbeta, då det är ständigt något nytt som i sig självt är fullt tillräckligt att slå undan benen för en ( trauman) och tillsammans så blir det ett sätt att leva ( trauman som läggs på varandra). Det kallas på engelska "complex ptsd" och är en diagnos i både England och USA, men inte här i Sverige av någon anledning då man anser att man inte kan "bli botad" eller få ersättning för gamla trauman lite förenklat förklarat, då det är en lång förklaring egentligen. Men det ÄR en verklig upplevelse och visar sig genom att man helt enkelt inte orkar det som för andra är mer självklart i en vardag och där man upplever en post traumatisk stress på det som varit väldigt farligt, men i en hem miljö och av nära kontakter så som inom familjen och människor man litat på etc. Det är precis samma symtom som någon som upplevt krig, men förankrat till långvarig rädsla och oro , kränkningar i det egna livet som på ytan ser välanpassat ut. När jag hörde om det här och satte mig in i det, så kändes det som jag plötsligt förstod varför jag aldrig lyckats med många ting i mitt liv som för andra ter sig enkelt och det är en sjukdom, precis som en cancerknöl eller ett brutet ben. Med kognitiv terapi så kan det göra livet fungerande, men det är ändå något som man måste lära sig leva med och förhålla sig till. Kämpa på Anneli och var rädd om dig! Det är det enda jag kan säga i din olyckliga situation runt din mamma och din bror. Det är fantastiskt på många vis det som du ändå åstadkommit med det utgångsläget och att du ändå har ett fungerande liv, kan känna glädje etc och dina barn brutit en trend, mår bra och har det gott. Jag skickar dig en svensk länk angående complex ptsd, men tycker inte den riktigt är samstämmig eller rättvis med alla de uppgifter, forskning och föreläsningar jag tagit del utav på engelska, men den visar lite grann på problematiken. http://sv.wikipedia.org/wiki/Komplex_traumatisering

  Kram och var rädd om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt omtänksamma svar. Ska kolla. Kramar å det samma.

   Radera
 2. Så tungt! Känner med dig.

  Jag levde i många år (alltför) nära min deprimerade och ångestfyllda mamma. Inget missbruk, men ständig oro och "bevakning". Jag var den hon hade att prata med.

  Till slut kände jag att jag höll på att ta in hennes ångest i min mage, om du förstår... och fick gå till psykolog för att kunna ta ett steg bakåt. Avgå som "terapeut". Annars var jag rädd att det hade fortsatt i nästa generation, med mina barn.

  Jättesvår situation. Det är ju "lätt" att säga att man inte ska bli medberoende, säga nej. Men, som du skriver, om det inte finns nån annan...

  Det enda jag vet är att man måste ta hand om sig själv också. (Först ta på sin egen syrgasmask, annars kan man inte hjälpa nån annan heller...)

  Och det verkar ju du göra. Om man behöver hjälp får an skaffa det, man behöver inte bära allt ensam. Idag skulle jag nog ha kunnat hitta ngn anhöriggrupp, vilket jag tror skulle ha hjälpt mig mkt.

  Så: Var rädd om dig!

  SvaraRadera
 3. Så oerhört tungt att behöva leva med...
  Det gör mig ont att du har det så..
  Ta hand om dig själv först o omge dig med det du mår bra av för att få paus fr det jobbiga.
  Kram..

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare