torsdag 7 maj 2015

FettskattIngen har väl missat att det diskuteras kring "fett skatt" igen.
Jag tycker det är ett dumt ord men förstår ändå grundtanken, och då är jag ändå en fastfoodlover av rang! Älskar pizza, flottiga hamburgare, friterade pommes med goa flötiga såser till. Äter över rikssnittet av chips och en hel del smågodis.

För alltså, jag tycker det är sjukt att godis är billigare än frukt.
Galet att läsk är billigare än mjölk.
Skatter måste in till allas vår välfärd och då tycker jag det är bättre att beskatta sådant som är skadligt än sådant som är sunt. Tobak å alkoholskatter har vi ju redan accepterat, så vad är skillnaden?
Det är alltså inte så att jag tycker standardmjölk ska vara dyrare än lättmjölk, Lätt & lagom kosta mindre än Bregott. Det är inte fettet jag vill åt, det är festprodukterna som flertalet av oss nyttjar men som inte är bra för oss egentligen.
Jag vill omfördela priserna och kostnaderna. Låta handlarna ta ut mer för sämre varor och göra de nyttiga varorna billigare.
Göra ekoprodukter/ fairtradade produkter mer tillgängliga även för dem med tunnare plånbok.

Jag skrev om det här på facebook och fick en kommentar om att det här resonemanget var ett typiskt exempel där staten tror sej veta bättre än individen.
Ehhh ja?!
För mej är det inget konstigt.
Det handlar ju inte om att förbjuda. Det handlar inte om att ge sej på den med ett högre BMI.
Det handlar om att det som är skadligt inte ska säljas billigare än det som är nyttigt.
Att staten har en vägriktning, ett mål, en värdegrund för sina medborgare är varken underligt eller nytt.
Staten styr... ibland med lagar... så som förbud mot narkotika och ibland med vägledning och rekommendationer... så som föräldraförsäkringen ser ut idag. Vi säljer alkohol men bara på utvalda ställen under särskilda tider osv.
En regering vill föra samhället åt ett visst håll.
Det är inget unikt för en socialdemokratisk regering, det har alla regeringar alltid gjort.
Vilken sorts värdegrund en regering vill se gälla skiljer dock.

Vad tycker ni?

Puss/ Asta

2 kommentarer:

 1. Jag är med och inte med dig, det är jag.
  Men det finns problem och luckor i hela resonemanget som florerat.

  Frukt och grönsaker av vanliga sorter kostar mellan 5 och 50 kronor kilot.
  Lösgodis som exempel kostar ofta runt 70-100 konor kilot om man inte går och köper billighetsvarianter.
  En chipspåse kostar mellan 10-30 kronor påsen. Ca 150-300 gram per påse. Potatis kostar ca 10 kronor för ett kilo.

  Så nej, det är inte direkt billigare.
  Problemen kommer aldrig ligga där, utan i de socioekonomiska, psykiska och kulturella faktorerna som är skälen till att vissa väljer sådan mat framför frukten och det mörka brödet.

  Jag har argumenterat mig till förbannelse när bekanta gnäller om hur dyrt det är med frukt och grönsaker. NEJ, det är det inte. 1 kilo morötter 5-10 kronor, 1 kg ekobananer 25 kronor, 1 kg äpplen 20-30 kronor, 1 kilo apelsiner 20-30 kronor, 1 kg lök 10-12 kronor, 1 ask körsbärstomater 250 gram kostar ca 10-15 kronor. Minska på köttet, ciggen, klädinköpen och snarret så räcker det. Gör smarta val.

  Jag kan tycka att man ska höja matpriser överhuvudtaget för idag ger de stora kedjorna nästan bort käk i sina kampanjer. Hur ska vi någonsin börja uppskatta vår svenska mat som odlas i vårt eget land om vi inte vill betala för den? Våra bönder går i stort sett back för svenskar gnäller på pris jämt, och grossisterna och inköparna vill helst ha allt gratis så förtjänsten kan maxas.

  Okej om man vill ha en "fettskatt" så kan de väl ha det, men dra inte in folks vikt. För det första innebär inte övervikt per automatik ohälsa, det finns tusen andra faktorer som spelar in. För det andra: Titta er omkring i samhället makthavare, börja jobba med dem som är utsatta och se varför de blir feta. Det är inte på grund av chipsen, inte alls. Men de kanske bidrar för all del

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är vettigt.
  Det är ju som ett ekorrehjul, ekologiska matvaror är dyra, därför är det många som väljer bort dem. Men så länge vi inte köper dem kommer de ju fortsätta vara dyra!
  Sen tror jag iofs inte att dyrare priser kommer få särskilt många att sluta men då har vi kanske i alla fall fått in lite resurser som kan hjälpa till med t ex vård av diabetessjuka etc.
  I Sverige har vi ju dessutom fri tandvård till våra barn, tänk bara resurserna som skulle kunna sparas in där om färre barn dagligen drack läsk och käkade godis!
  Sen håller jag inte med Kissen ovan, för jag tycker övervikt alltid är ohälsosamt, men det kan bero på många andra faktorer än att man äter för mycket fett/socker, men det är i vilket fall ohälsosamt att vara överviktig!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare