tisdag 8 maj 2012

Bikiniinspiration?



Jaha. Så kom Amelia i brevlådan. Med årets upplaga av magra tonåringar som visar upp bikins.
"Jaha", jag orkar inte riktigt känna så mycket över det idag. Jag vet att jag skrev ett inlägg förra året när vi skulle "inspireras" till badmode.

Men jag HAR funderat en del mer på det där med Blondinbellas utvik och "insats" för att stärka "vanliga kvinnor" och för att visa upp mångfalden.
Syftet var gott, det är jag övertygad om.
Hon är en kvinna med huvudet på skaft den där Blondinbella. Hon förstår värdet i att bli en förebild både i uppmärksamhet och i antal kronor. Naket säljer. Alltid och fortfarande.
Alldeles säkert hade hon goda intentioner.
Men det BLEV inte bra.
Jag tror rätt få "vanliga kvinnor" kände sej peppade.

Linda Skugge har gett sej in i debatten... igen får man väl säga.
För X antal år sedan "vek" hon ut sej. Ville visa "den nakna sanningen."
Osminkad. Oretusherad. Rakt upp å ner.
En betydligt "fulare" bild där budskapet blev glasklart.

Faktum är att jag själv funderade ett halvt ögonblick på att lägga ut bilder på bloggen.
Utan någon sexig posé. Utan att stå i högklackat, putta fram tuttarna och suga in magen.
Some ett statement.
Så här kan en kvinna på 40 + se ut.
Men... grejen är att det skulle inte hjälpa.
"Den vanliga kvinnan" är fortfarande ett undantag.
Amelia kör ju sådana reportage nån gång om året. Nakna el halvnakna kvinnor... korta, långa, smala, tjocka... som visar mångfald.
Fantastiskt modigt av dem.
Men beundransvärt av Amelia? Av tidnings-Sverige?
Nja, det är fortfarande undantag. Allt för ovanligt.
För att det skulle få den effekt jag önskade när jag funderade på eget utvik så skulle det behöva göras hela tiden.

Jag har fått mkt uppmärksamhet för min "fulbild" inom bekantskapskretsen på bloggen och IRL.
Över att jag inte försökte försköna mej själv utan tvärtom, säckade ihop lite där mot spaden så magen och fladdret såg värre ut än när jag står rak i ryggen.
Uppmärksamheten, förvåningen visar att det behövs.
Jag tror att många, många flickor, tjejer, kvinnor, tanter och kärringar känner en enorm trötthet över att överallt mötas... representeras... av flickkroppar som är platta, släta och rynkfria.
Jag tror att många av oss är less på att jämföra oss med dom.
Det gör vi alldeles omedvetet. När vi står där nakna framför spegeln påväg in i duschen och suckar... tungt... åt förfallet då är det för att vi inte ser ut så där som de gör i de glassiga magazinen.
För hade vi jämfört oss med varann, med övriga 40 åringar (varför vi nu alls ska jämföra oss?!) så hade vi sett att rätt få är utan de där skavankerna. Rätt få är vältrimmade, släta, slanka amazoner.
Å om man är det... medelålders... hur kul liv har man egentligen då?!

Jag har funderat en del på det där som sagt men en tanke har faktiskt överskuggat alla de där funderingarna. Min kropp har fungerat, levererat 4 fantastiska ungar, den är frisk å stark.
Jag kunde verkligen... jag menar VERKLIGEN... haft större problem.

Puss/ Asta

9 kommentarer:

  1. Japp!! Alldeles helt sant!! Alltihop. Och bara för att du skrev så skall jag nog"hotade" med häromdagen. Lägga ut en bild på mig i bikini!!!! Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    Kramar A!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ergo. Som Louise skriver nedan, vi borde kanske göra det allihop.
      I ett jätte uppror. Men men, det hade fått nån minut i rampljuset å sen hade allt varit som vanligt igen. Slätt, ungt o retuscherat. Puss

      Radera
  2. Jag håller med dig. Det är ju att det ska göras sånt jävla jippo kring tjockis eller "normal" bilder som gör det helt jävla icke normalt. Om sådana bilder bara hade ingått i vår vardag utan att vi reagerade på dem som om det vore något slags cirkusfreak, ja då hade kampanjen funkat. Nu ska det göras stora saker av det. Diskussioner i olika media och kalla mig bitter men..det hjälper inte. Det gör det nog först när det ingår som något i vår vardag.

    Vi kanske borde borde göra ett blogguppror. 40 taggare som visar det som det är. utan svartvitt, putande rövar, snyggt ljus. Det vore något ;)
    Puss o kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha Louise, det vore nåt det. Dessvärre skulle det kanske uppmärksammas som en freakad grej å snackas om men sen då?!
      Du gör ett jättearbete med din relativt stora o välkända blogg där kläder, mode å skönhet visas upp utan att vara inom gängse norm för det som brukar dominera de arenorna.
      Hurra för dej. Kram

      Radera
  3. Och ändå, kära Asta, så får vi alla ångest när vi går in i omklädningsrummet för att prova en bikini. Trots att vi har mycket att vara stolta över, trots att vi är de "vanliga" och "normala" medelålders kvinnor som inte borde behöva skämmas, inte borde behöva ha ångest och absolutinte borde behöva tycka att vi är "fula"... Dessvärre gäller det också de plattmagade, släthudade och bröstutskjutande unga...som tränar, svälter och ÄR släthudade, smala och opåverkade av barnafödande...Så Blondinbellas försök var ingenting annat än ett bevis på att ångesten även gäller henne...trots att hon företräder de "normala"..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhh kära Cis, vad trevligt att se dej här inne.
      Som vanligt har du rätt i det du säger. Men vad... i sjuttsingen... är medicinen?! Kram

      Radera
  4. Jag orkade inte ens bläddra igenom... Läste en ganska bra debattartikel angående de nakna tidningskvinnorna. Den skribenten trodde att det inte blir någon skillnad förrän vi tar bort kroppen ut debatten helt och hållet. Hon tror att vägen är att man gör mängder, massor av reportage om allt annat än kvinna är. Påklädda reportage. Knopp, inte kropp! Knopp, inte kropp!

    Fokus på kvinnors intelligens, företagaranda, humor, vänskap, omsorg, mod, konstnärsskap. Och påklädda bilder utan några poser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Åsa.Håller med skribenten du läste. Men att kvinnor inte klär av sej alls, att reklam inte är lättklätt, det är ÄNNU mer en utopi än att kvinnor får se ut som kvinnor gör. Dvs olika.Kram

      Radera
  5. Nä ska vi visa arsele allihop? Jag är på. Jag spyr när jag ser de där brädorna. Okej. man kan vara smal/mager ändå, jag har själv varit det , men att visa upp det som ett ideal i biknireklam... man tänker liksom: jaha, om jag vill ha en sån bikini, vafan ska jag köpa för storlek då? FIINS det ens i min storlek?

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare