torsdag 31 maj 2012

Några tankar om genus och jämställdhet



Ibland märker jag verkligen av att jag är "äldre." Att jag har en helt annan syn på saker å ting än den yngre generationen. Att jag inte hänger med i deras åsikter alla gånger, synen på man-kvinna, barnuppfostran, feminism osv.
Jag läser, som trogna läsare redan vet, så gott som dagligen Lady Damer.
En förhållandevis stor bloggare som skriver väldigt mycket om genus, feminism och barnuppfostran sedd ur det perspektivet.
Ibland håller jag med henne. Ibland inte.
Men skillnaden mellan "de unga" och mej framstår som ännu mer tydlig när jag läser kommentarerna.
De är till 90% lovsång om hur smart och bra LD är. Å det ÄR hon... men jag håller inte alltid med.
Å hänger inte med...
Jag ska inte basunera ut hennes åsikter här, de kan ni själva läsa om ni följer länken och är intresserade.
Det finns dessutom alltid risk att man sammanfattar en annan människas åsikter och synpunkter fel.

Men!
När mina bedårande ungar växte upp tänkte jag tex aldrig en endaste gång på att det kunde vara fel (ja, rent av skadligt för dem) att berömma dem för deras utseende. Att säga att de var söta, världens vackraste osv.
Jag hade inte en tanke på att det skulle göra dem "medvetna"om skönhetsideal och att det var något de måste "prestera" och det tror jag egentligen inte fortfarande...
Inte heller att det skulle vara fel att berömma dem för något de utfört, "oj, vad du kan klättra/cykla/ springa bra" eller "Men vilken fin teckning."
Jag tror nämligen att även om föräldrars åsikter och sätt att vara påverkar barnen så är familjen ingen ö.
Att vara fin, att prestera, att tävla är i min värld väldigt basalt. Något människor och djur gjort i alla tider. Något de kommer möta överallt och hela livet.
Det hindrar inte att synliggöra att det finns fler än ett skönhetsideal, mer än ett sätt att vara begåvad på.
Men fri från konkurrenstänk tror jag är en utopi.

Vi lever i en patriarkalisk värld.
Män sitter på tunga poster, män rekryterar män, män bestämmer i stort sätt över media, modevärlden osv.
Modeller ser ut som anorektiska småpojkar. Någon sa att det beror på att så många ledande designer och reklamskapare än bögar... jag låter det vara osagt men jag tycker det är vansinnigt trist när kläder nästan alltid visas upp i stl 34 och bilder som därefter är retucherade.
Jag vill se alla typer av kvinnor, jag vill se mångfald... inom modeeindustrin som i samhället i stort.
Men jag tror inte ett dugg på att jämställdhet bygger på att vi kvinnor blir mindre kvinnliga.
På att vi måste efterlikna män.
På att höga klackar, make up, vippiga klänningar är det som gör världen snedvriden.
Min äldsta dotter och jag har diskuterat det här många gånger.
Jag tror att en anledning till att så få kvinnor sitter på höga ledarposter och chefspositioner är att de inte är villiga att göra uppoffringen. De är inte villiga att arbeta 14-16 timmar per dag, resa mycket och aldrig se sina ungar.
Lösningen kan inte vara att även kvinnor struntar i kvantitetstid med barnen utan att vilkoren förändras.
Den viktigaste vägen till det är att rakt av dela på föräldrarledigheten.
Visa arbetsgivare och rekryterare att män/pappor är precis lika "obekväma" att anställa som kvinnor/ mammor.

Jag upplever det inte så som Lady Damer skriver, att män tar sej rätten att ständigt påpeka kvinnors utseende.
Visst finns det bröliga mansgrisar som kan kräla tillbaka till den sten de kom ifrån men de flesta män har en betydligt mer avslappnad syn på utseende och kroppar än vad vi kvinnor har.
Ingen karl har, så jag hört det, sagt något om mitt gäddhäng, slappröv eller till och från orakade ben.
Jo min egen karl, men jag ger honom gliringar oxå så det är rättvist.
Vi kvinnor kan vara nog så dömande, hånfulla mot varandra och mot andra "kvinnotyper" än de vi själva tillhör varesej det handlar om atleterna, tjockisarna, white trash morsorna, sillisbrudarna, tråkmånsarna, partypinglorna eller vilka vi nu ser ner på.
Män är enklare och mindre brydda där... det är min uppfattning.
Min! Inte sanningen utan just... min.

Vad tycker och tror ni? Orkar ni tycka nåt?

Puss/ Asta

7 kommentarer:

  1. Jag har läst hennes blogg några gånger men hon och jag verkar komma från olika planeter så jag lade ner det. Givetvis ska man ha samma rättigheter, och skyldigheter för den delen, som man eller kvinna. Men det där dravlet om att inte få säga till sin unge att han eller hon är söt för att därigenom göra honom eller henne till något sorts självcentrerat monster som gör allt för att vinna motsatta könets välvilja. Framförallt att kvinnor gör sig till för män.
    Det är ett sånt jävla bullshit! Mamma sade inte att jag var söt när jag var liten. Det enda det ledde till var väl att jag undrade över varför hon inte tyckte det. För jag märkte ju hur det var i andra familjer. Så hennes kamp för att ungarna ska vara könlösa, speciellt dottern har jag förstått ska vara som en man. Givet att hon inte uttalar det så. Men är det så fel att vilja vara kvinna eller flicka? Vilja ha rosa? Nuförtiden verkar det bara vara okej att vilja ha hello kitty om man är kille. För då går man mot strömmen och DET ska uppmuntras. Tjejer ska inte vara tjejiga för då växer man upp och blir ett våp. Typ. Jag tycker att genusdebatten i många fall är helt åt helvete. För som sagt, det är givet att vi ska ha samma rättigheter och skydligheter, däribland lika lön för lika arbete osv. Men visst är det kvinnor som är elakast mot kvinnor. Nu är det Loreen som hyllas. Hon går mot strömmen av alla blonda bimbos med korta kjolar sägs det. Så heja Loreen. Men titta på hennes kläder. Hon har urringat ner till naveln. Men det är okej för hon är plattbystad. Har jag det skulle jag genast bli kallad våp av diverse feminister. så..äh. Kan skriva en hel novell om detta så jag stoppar här. Eller pausar och återkommer. Kram!

    SvaraRadera
  2. Jo, det ÄR sanningen som du skriver. Det är kvinnorna som trycker ner varann, inte männen. Dock håller jag inte med dig ang föräldraledigheten, var o en ska få bestämma själva. Ingen "Bror Duktig" ska tala om hur man ska dela ledigheten, det är upp till var o en anser jag. Så pass kompetenta tror jag svenska föräldrar är. Flera stora modemagasin har kvinnor ex am. Vouge (Anna Wintour) som chefredaktörer. Många modeller har vittnat om ju smalare de är , desto trevligare blir modellmammorna mot dom. Inte modellpapporna..
    Det könlösa samhället som vi verkar vara på väg mot är hemskt tycker jag. Varför får vi inte vara man o kvinna?? Är innerligt tacksam att mina barn är så stora att det inte på verkar dom så mycket utan dom får vara flicka-pojk. Har pratat med tonåringen om "Hen" debatten, hon tycker det är urlarvigt. Men hon har skinn på näsan iaf o kan försvara sig verbalt utan att bli könlös för det.
    Ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  3. Alltså, jag blir lite ledsen när jag läser det här... Du kanske inte har upplevt att killar och män säger hur de tycker tjejer ska vara och generaliserar det till "alla killar/män tycker ju om blabla, höhöhöhö", men jag har definitivt hört det, och det från att jag gick i ettan på lågstadiet upp nu till gymnasienivå!

    Och Louise F, att LD skulle tycka att hennes dotter ska bli en kille har du otroligt fel i. Om du hade läst lite mer noggrannt så hade du sett att Ninja får välja helt själv, och att hon har ett flertal rosa plagg, likaså Tamlin. Båda två, inte den ena, och det är DET som är genus! Inte nåt sabla skit om att män ska bli kvinnor och tvärt om. Läs igen, läs rätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. men vad är det du begär egentligen? att män inte får ha några åsikter om eller ställa några krav alls på kvinnor? varför? är det kvinnliga könet för svagt för att klara av det? är vi så lättpåverkade att vi måste behandlas med silkesvantar? det är möjligt att du är det men jag är det inte och vill heller inte utmålas på det viset. se min kommentar nedan . om könen ska ses som jämlika kan ni inte hålla på och förminska kvinnan på det viset.

      Radera
    2. Förminska kvinnan? Jag ber om att killar och män håller käften och åsikter, inte att de inte ger dem när de blir tillfrågade exempelvis. Kraven som sätts, omedvetet eller medvetet av killar och män som säger sånt är otroligt hårda och omöjliga att leva upp till och därför onödiga.
      Att killar ska ta i tjejer med silkesvantar sa jag inte heller. Krav är inte samma sak som att säga att "Alla killar tycker ju att tjejer med stora pattar är det enda snygga, höhöhö" Som jag har hört otaliga gånger. Sånt är inte okej, och såna kommenterarer borde man bara hålla inom sig, BÅDE som tjej och som kille. Punkt.

      Radera
  4. jag lovar dig att vi är många i den yngre generationen som inte delar en enda åsikt med ld och hennes gäng :) själv är jag fruktansvärt trött på att sådana människor tar sig rätten att tala för kvinnor i allmänhet. sen att de inte inser vilken bild de ger av kvinnan som viljelöst offer oförmögen att ta ansvar för sina egna be slut är skrämmande. dom verkar ha samma syn på kvinnan som vilken 1800 tals man som helst :)

    SvaraRadera
  5. Jag har inte läst hennes blogg så ingen kommentar där, men jag känner och tänker mer som du! Jag tror dock på individen igen, vissa barn mår bra av komplimanger det söttar, medans andra behöver med uppmuntran till "handlingar" i form av "erkännanden" Det viktigaste är att ros är äkta och något man menar och att det inte läggs en massa förväntningar i det!
    Kvinnor är strängare än män, i vissa sammanhang! Låt oss vara kvinnor och män på olika vis eller samma bara alla respeketeras før dem de är! Böh!
    Kram köpenhamnsmorsan

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare