torsdag 4 oktober 2012

Skäms på dej

 

Här om dagen hände mej en konstig sak som gav en fadd smak i munnen.
En äldre man frågade mej var ifrån jag kom.
Jag tas ofta för att "vara utlänning" med mitt mörka hår.
Jag svarade att jag kom från Sverige och att mitt mörka hår var färgat.
"Usch" sa han då. "Usch, varför har du det inte blont om du nu kommer från Skandinavien, det är ju en skam."
Jag visste inte riktigt hur jag skulle bemöta honom. Han log vänligt men var hård i rösten, jag försökte avgöra om han skojade men det kändes inte så.

Han började berätta om att han släktforskat.
Hans mormors dramatiska historia och död hade fått honom nyfiken och fått honom att börja med denna hobby.
Å han hade varit framgångsrik, nått många led bakåt.
Han berättade med stolthet att han härstammade ur en känd och väldigt krigisk vikingasläkt här i Norden.
Jag vill inte lämna ut för mycket men han berättade verkligen många å ruskiga fängslande detaljer om sina förfäder.
Jag lyssnade intresserat, glömde nästan bort inledningen på vårt samtal.

När han berättat klart sa jag att jag inte släktforskat själv men att jag ändå vet (eller tror mej veta, 1 av 10 har inte den pappa de tror) att jag härstammar ur många många generationer av svenskar.
Mannen svarar då "Och så färgar du håret svart och ser ut som en utlänning när du kunde varit blond och vacker. Usch! Skäms på dej!"

Alltså ibland blir man helt... helt paff!

Puss/ Asta

6 kommentarer:

  1. Ja det undrar jag med, skam, skäms!
    tvi tvi tvi

    SvaraRadera
  2. Oj.... vilken stackare. Jösses! Jag blev helt mållös... Så han var stolt över att han var från en släkt som var barbarer och hedningar när de i Asien, Afrika och i sydöstra Europa hade högt ställde kulturer?? Kors i jössenamn!!

    Men du A - VAD HIMLA FIN DU VAR PÅ FOTOT!!!! Riktigt, riktigt läcker!!!! *ler*

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Det är då man är glad att man kan titta på den äldre mannen i fråga och tänka: "Jo, men du är ju gammal och död snart och jag jobbar hårt på att mina söner aldrig ska bli så korkad som du." Krasst men sant.

    SvaraRadera
  4. Jaaa, du, ibl undrar man hur folk tänker... Det är skrämmande många ggr...
    Ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  5. Ja ibland kan man verkligen undra. Verkligen. Jisses. Ibland förvånar folk så mkt så man inte vet vad man ska svara.

    Ang förändringar på min blogg så var den inte direkt avsiktlig. Det krånglar som tusan med min sida på alla sätt och vis. Eller så har jag blivit galen.

    Sen vården då. Jo när jag låg inne nu sist så tycker jag de var jättebra allihop, och det är väldigt sällan jag har haft några problem med sjuksköterskor eller undersköterskor. De flesta springer runt i hundraåttio för att göra det som ska göras. Knappt så man vågar be om hjälp för man tycker de har för mkt. Det tråkiga med så låg bemanning, är väl att de sällan sitter ned och faktiskt pratar med patienterna. Jag tänker på de gamla som är sämst och som inte är upp o kan prata med andra. Men hur ska de hinna.

    Det är också svårt med läkare många gånger. Det finns bra såna som nu sist, men många saknar social kompetens helt klart och sunt förnuft. Sen kan det bli fel för mig ibland för att jag klagar för lite, så det kan vara så att de tror att jag är bättre än vad jag är. Ja också vill man ju ifrån sjukhuset så fort som möjligt när man är inlagd så det blir dubbelt.

    Men annars är det väl tillgängligheten som är värst. När de bollar en emellan dem och inte vill ta ansvar för något. Är man inlagd går ju undersökningar fort o snabbt många ggr. Då har man en gräddfil in liksom särskilt om man har bekymmer med hjärtat.

    Men läkaren jag söker nu, som är min ordinarie läkare och ansvarig för min medicinering....ja hon är oanträffbar trots löften om att det är bara att ringa så hör hon av sig. Suck. När man som jag i dagsläget knappt orkar stå upp pga att musklerna inte funkar o balansen är satt ur spel,kryssar fram här hemma i brist på dålig balans, när man inte kan sitta på en stol för att man ramlar av, Då känns det lite akut. När jag ringer är jag aldrig otrevlig. Har väl lite svårt för att vara ordentligt påstridig, men nu har jag pratat och inte gett mig. Men ingen fan ringer ändå upp. Då lessnar man.

    SvaraRadera
  6. Den gubben borde få sig lite realitycheck och se hur folk i sverige faktiskt ser ut. Och by the way gillar jag ditt nya klipp. Kram L

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare