onsdag 16 december 2015

Vit jul... Det debatteras alltid så här års. Alkoholfritt eller inte?
Barnens högtid kontra den smakförhöjare och nervstillande effekten som alkoholen utgör.
I vår familj pågår det år efter år högljudda diskussioner.
Maken som absolut vill ha sin glögg och julöl. Barnen, framför allt Mini, som vill att det ska vara alkoholfritt denna enda dag. Jag som... velar lite emellan och inte tycker att någotdera är en särskilt stor grej.
Makens åsikt brukar alltid segra. Eller ja, han gör som han vill och åker å handlar helt enkelt.

Visst är julen barnens högtid och fokus skall absolut ligga på dem.
Det är ju för barnens skull många av oss ens firar jul.
Sedan tror kanske inte jag att barn tar någon skada av måttligt bruk. Självklart skall ingen vara berusad men en glögg till Kalle, en öl till maten, kanske ett glas vin till julklappsutdelningen.
Jag vet att jag är lite "gammledags" där och precis som äldre farbröder hävdar att "lite stryk har ingen dött av" så känner jag med alkohol. Tog vi barn på -70 talet skada av att våra föräldrar blev en smula salongsberusade? Lite mer lättsamma än vanligt.
Igen vill jag betona att det inte handlar om fylla, bråk, högljuddhet och annat.
Jag kan villigt erkänna att jag alltid... trots att vi bara är familj... blir lite julstressad och överkänslig på julafton och att det kan vara lite av en ventil att sippa på ett glas öl el vin i köket medan jag förbereder.
Happy happy.

Men å andra sidan.
Vi dricker något alkoholhaltigt nästan varje helt. Så jävla skruvad är vår kultur av umgänge, avkoppling och helgvila att den för många måste inkludera vin till middagen eller en drink framför tv'n.
Det är därför ingen större deal för mej att avstå denna enda dag på året om det är viktigt för någon.
Julmust är oxå gott. Alkoholfri glögg duger. Inte lika bra kanske, men duger helt klart.

Vad tycker du å hur gör ni i er familj?

Puss/ Asta

8 kommentarer:

 1. För mig handlar det inte enbart om hur du uppför dig under det berusade tillstånd du är efter en glögg, en öl och ett glas vin. Alkohol gör så stor skada och i svensk kultur är det något som nästan alla börjar dricka, nästan som ett måste och det blir tillslut ett beroende på ett eller annat vis för dig om du börjar. Varför romantiserar man då alkoholen framför ögonen på barn så att denna kultur kan fortsätta? Den nya generationens föräldrar har börjat förstå och många väljer att avstå alkohol 100% för att markera just detta. Förhoppningsvis blir alkohol på jul lika konstigt som att röka med barnen i bilen en dag :)

  SvaraRadera
 2. ....men egentligen menar jag inte bara på jul utan i barns närvaro över huvud taget. Varför kan inte det hållas exklusivt för vuxna?

  SvaraRadera
 3. Äsch, vet inte hur jag ska skriva om det här utan att hänga ut någon (som förmodligen inte läser här men ändå), men så här: En anhörig är nykterist pga alkoholproblem. På ett ställe vi firar dricker någon annan julöl och snaps, men väldigt sparsamt. Det är liksom inte i fokus och känns helt okej, nästan alla vuxna dricker alkoholfritt. På det andra stället ci firar på dricker de flesta vuxna alkohol och frågar dessutom i regel om den nyktra vill ha. Det känns otroligt obekvämt och jag har svårt att förstå varför. På samma sätt har jag svårt att förstå varför man inte kan avstå om det är viktigt för någon annan?

  SvaraRadera
 4. Jag är kluven. Jag dricker väldigt måttligt och vill inte vara 'full' runt mina barn. Men jag vill gärna kunna ta ett glas vin till maten, inte bara till jul utan alltid när jag äter lite finare mat - lyxar till det lite. Och jag har levt utan glögg i över 10 år så att nu avstå den på jul känns inte som ett alternativ.
  Verkligheten ser ju ut så att många vuxna dricker alkohol. Varför dölja det för barnen? Verkligheten kommer de ju få se förr eller senare.
  Samtidigt förstår jag resonemanget att om det blir mer en norm att INTE dricka på jul så är det många barn som slipper se sina föräldrar redlösa till jul.
  Men det känns inte som det är de som väljer en vit jul är de som VERKLIGEN behöver det så själva grejen går nog lite om intet.
  Som sagt jag är väldigt kluven. Mina barn kommer inte se mig berusad i jul mende kommer nog se mig smutta på lite glögg och kanske även lite vin till maten...

  SvaraRadera
 5. Jag är absolutist och har aldrig druckit alkohol. Inget jag kräver av min omgivning, jag vill bara att mitt val respekteras (vilket många har svårt för). Min man dricker gärna öl eller whisky, men i princip aldrig hemma, eftersom han inte tycker det är kul att dricka själv. Så här blir det aldrig någon diskussion om det.

  SvaraRadera
 6. Hos oss dricker vi aldrig på julafton. Har aldrig gjort. Mina barn älskar den dagen. Mycket pga att det är julafton såklart men även för att det var den enda garanterade dagen/år deras far faktiskt höll sig nykter när vi fortfarande levde ihop. Sen hade han bråttom hem på juldagen iofs men just julafton var jag stenhård. Inget drickande. Mina föräldrar har aldrig druckit på julafton heller, dom är inga stordrickare annan tid heller men ändå.
  Jag vet inte. I mitt fall skulle jag nog säga att det är dom barn som har ett helvete alla helger året om pga fulla föräldrar som behöver den vita julen mer än andra. Men det är nog dom sista som får det..Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ooops. Glömde. Mvh Jenny ;)

   Radera
 7. Jag förstår det här med en vit jul. Det blir bara så missriktat. Och som alltid så svart eller vitt. Rätt eller fel jag vet inte. Men de barnen som verkligen behöver en vit jul får den inte...

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare