onsdag 21 mars 2012

Facebook less



Jag antar att man tröttnar på allt emellanåt.
Nej, just nu syftar jag faktiskt inte på maken. Han ligger fortfarande på plus efter en trevlig helg och efter att på söndagskvällen åkt iväg BARA för att tanka min bil.
Nej, sedan länge blir jag allt mer trött på facebook.

Det sägs att facebook splittrar förhållanden för att det är "så lätt att flirta där."
Det är möjligt, men det gäller väl i så fall fler forum.
Det sägs att man blir olycklig och passiv av facebook men det kan jag ge ett expertutlåtande på och berätta att det kan gälla även bloggar å spindelharpan.
Nej, LESS på facebook är jag dels för att den känns allt mer integritetskränkande och dels för en del av de "vänner" jag har där.

Alltså vad ÄR det med "vänner" på facebook?!
Själv tackar jag inte ja till alla vänskapsförfrågningar... långt därifrån.
Men ändå... jag har 201 "vänner."
Somliga av de här "vännerna" ser jag aldrig röken av. Överhuvudtaget.
Det är människor som har figurererat i en yttre bekantskapskrets... för evigheter sen.
Å vi skriver aldrig en enda rad till varann på fb el någon annanstans.
Andra är sådana som tex arbetar på samma bygge men som knappt bemödar sej med att säga "hej" när man möts face to face.
Varför är jag vän med dom å varför känns det så ofint att plocka bort dom?
De skulle antagligen inte ens märka det.

Värst är ändå när man upptäcker att man har "vänner" med förskräckliga åsikter.
Ett tag rensade jag ganska grovt. Det var i valtider sist det begav sej.
"Vänner" som inte bara sympatiserade med Sverige demokraterna utan dessutom lade upp kränkande statusuppdateringar el rent rasistiska bilder.
De togs så klart bort! Någonstans går även min gräns.
Om du är rasist så där lite till vardags och vän med mej på facebook så kan väl du vara bussig att plocka bort mej som vän. Om jag nu missat det själv...
Sedan finns det dom där som är mer... tveksamma.
De jag retar mej på.
De som inte har samma människosyn som jag.
De som uttrycker förakt mot fattiga. De som är sarkastiska mot dem under sej i hierarkin.
De som är lite allmänt mansgrisiga.
Alltså lite så där..."mänskligt" inskränkta om ni förstår vad jag menar.
De som stjäl mer energi än vad de ger.
Vad gör man med dom? Hur gör ni med dom?

Jag tror det finns tre anledningar till att man... nej till att JAG... inte plockar bort en stor del av min "vän krets" på faceebook och det är...
1.) Man är rädd att någon ska ta illa upp å uppleva det som en mindre krigsförklaring.
Men gör man inte sej själv lite väl viktig då? Chansen/ risken är väl rätt stor att mitt ointresse är ömsesidigt.
2.) Det är svårt att gallra. Vissa "gamla bekanta" och "de man knappt säger hej till" är mer intressanta än andra.
Även här gör jag mej viktigare än vad jag är. De flesta i denna skara skiter väl i/ är oinsatta i mina prioriteringar.
3.) Man är ju lite nyfiken trots allt. Vill ha lite koll ibland... även på människor man eg inte är förtjust i.

Hinner inte idag men inomen snar framtid ska jag städa ordentligt i min facebook.
Sen får vi se... om jag alls vill ha kvar den. Tycker ändå att det är ett bra sätt att hålla lite kontakt med barnen, få information om saker å ting, följa de man tycker om och människor som intresserar en.

Vad känner ni för facebook?
Puss/ Asta

13 kommentarer:

  1. Det är svårt med facebook. Känslorna är komplexa och jag förstår dig verkligen. Jag har sållat hårt ett tag jag med, men sedan andra stunder så tänker jag att det ändå inte är så viktigt så de kan väl vara kvar...Allt beroende på dagsläget. Men det är praktiskt om man vill skicka meddelande till dem man känner, familj och sådär. Sedan snöade jag in på vuxen loppisen ett tag, även om jag tröttnat nu. Det går i vågor.
    Tack för dina rader där igår i alla fall. Lilleman verkar må bättre, även om vi tar en dag i taget. Han kommer inte vara helt som sig själv förrens om ett par dagar tror jag. Själv är jag jättetrött. Kram, Maria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maria. Jo det är väl så där... med allt. Man retar sej olika mkt olika dagar. Idag "retar" jag mej inte...jag är mest förundrad. För i den riktiga världen är man ju betydligt mer kräsen. Det handlar inte om att "tycka olika" för det är inspirerande många gånger utan mer om att det finns personlighetsdrag som retar... el helt enkelt ingen kontakt alls.
      Det glädjer mej att lillen mår bättre. Försök hitta dina stunder att vila du oxå. Kram

      Radera
  2. Jo, jag har tänkt likadant and "vännerna " o hur ofta man hör av dom. För mig är fb en enorm guldtillfälle att höras av med de ytliga bekanta dansvänner jag har. De bor ofta långt bort men man är inte så kompis att man ringer. DÅ är fb en guldgruva.
    Men att alla ska tycka likadant som jag är väl magstarkt tycker jag, alla får ha sin åsikt. Så länge inte nån kör ner den i halsen på mig så accepterar jag det. Men nån rena rasister vill jag inta ha med att göra, alla människor är lika mycket värda. ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  3. Blondie. Jag menade inte så, att alla måste tycka som jag.
    Det jag menade var som jag skrev ovan till Maria att det finns vissa karraktärsdrag jag har väldigt svårt för. Att tex tro sej vara "förmer" bara förattman är frisk, har gott ställt. Att se ner på människor som fallit utanför ramarna. Tex. Kram tillbaka

    SvaraRadera
  4. Du och jag har väl den där relationen. Vi känner inte varandra särskilt väl, ingen av oss kommenterar särskilt ofta hos varandra. Ändå gillar jag att ha dig här. Gillar det jag vet om dig och läser det du skriver. Ibland( väldigt sällan) vill jag ändå hojta till och säga hej. Men nog är det konstigt ändå. Jag har tänkt samma saker som du. /Tråktanten

    SvaraRadera
  5. Tråktanten. Jag känner samma för dej. Gillar det jag vet om dej åläser din blogg. Du hör inte tilldem jag vill "ta bort." :) Kram

    SvaraRadera
  6. Jag har rensat och dolt vissa som jag ej är intresserad av... Skall rens mer... Men man kan ha " nytta" av fb-vänner som man aldrig träffat och kanske aldrig kommer att göra. Se på oss...:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annanas. Självklart. Se på oss:) Kram

      Radera
  7. Facebook...???
    Själv ser jag facebook som en länk ut i världen där jag kan knyta nya kontakter gällande mina hundar. Även om FB först var en sida som jag skulle ha roligt på och "träffa" vänner så ser jag den idag som mer som kommersiell för min del.
    Dock är jag själv väldigt trött på detta med att folk använder den som klagomur. Jag bryr mig inte om när någon har ont någonstans eller om någon tycker nåt är jobbigt, jag har oxå dom problemen med skiver inte ut dem offentligt. Jag förbiser såna inlägg och har istället för att ta bort personen stängt av flödet från den. Av mina närmare 1400 vänner har jag kanske lagt till 400 själv, då tog jag nog i nu. Så om det är någon som inte vill eller orkar se mina inlägg längre så får de utan att jag blir arg ta bort mig igen. Det är ju som sagt de som lagt till mig.
    FB informerar mig bara om nuläget i världen gällande hundarna och jag använder det inte för att hålla kontakt med mina nära och kära, det göra jag på mer personlig väg.
    Du skriver att man lätt kan flirta på FB, ja det är möjligt. Men det kan man i kön på Konsum oxå, förutsättning är precis som på FB att rätt människa finns just där..:)
    Som sagt FB ger mig en chans att synas mer ute i världen gällande mina hundar än vad någon annan sida skulle göra. Och även om jag har en hemsida så skulle jag inte ha hälften så många som tittade på mina bilder om jag lade dem där som jag har på FB. Så med FB hjälp har jag fler som besöker min hemsida och därav fler som intresserar sig för vad jag gör. Jag ser därför FB som något positivt för mig.
    Vilka olika uppfattningar man har för saker och ting, men vi använder den ju dock oxå då i olika syften...:)

    MVH/Anneli

    SvaraRadera
  8. Anneli. Ja så är det förstås. Att man kan anv fb på olika sätt.
    Förstår ditt sätt som företagare å att du använder den på ett annat vis än mej.
    Jag har oxå vänner...som tex dej... som jag aldrig har träffat men som jag gillar ändå/ som intresserar mej ändå. Du å jag kanske gör hundaffärer en dag?! :)
    Det är inte olika åsikter el att en del vänner eg är såna man bara känner på bild som jag stör mej på i inlägget. Kanske var jag otydlig.
    Essensen av det jag ville ha fram var att vissa stör man sej på mer än de tillför. Å om man inte accepterar det irl så varför på nätet?
    KRam A

    SvaraRadera
  9. Våga ta steget till Google +. Där får man träffa lite alla möjliga från världen och diskutera andras åsikter. Kan kännas lite segt i början men det är bara för att man inte använder G+ rätt. "Gäller att cirkla rätt". Är mycket hellre där än på facebook som känns gammalt och tantigt. Lärt känna lite folk från danmark och norge som jag inte skulle träffat annars. =)

    SvaraRadera
  10. Finns många tankar kring fb, allt har väl sin tid och det roliga börjar tar slut......men något jag gillar är den kontakt jag får med släktingar och bekanta som aldrig skulle bli av annars. Dina tankar kring "vänner" känns igen, kram!

    SvaraRadera
  11. Jag känner mig fortf ganska ny på fb. Tycker jag har ett sunt förhållande till fb. Har inga problem att tacka nej till vänförfrågningar. Väljer vänner med omsorg. Men så finns det en och annan eller ärligt, det finns en som jag har börjat irritera mig så in i helvete på. Som jag faktiskt vill plocka bort, men det är känsligt för hon bor i min lilla håla och har barn på samma skola.
    Jag tycker så jävla illa om 'vänner' på fb, som skriver lite luddigt ett inlägg som egentligen är direkt riktat till EN person. Som denna människa alltså gör. Eller som skriver ett inlägg kort och kryptiskt för att väcka nyfikenhet och få många kommentarer. En sådan som skriver A men inte B. Samma människa är det alltså frågan om.
    Suck. Ibland vill jag dock bara stänga ned skiten. Aldrig blogga. Aldrig läsa någons blogg. Aldrig fejsbooka osv.
    Kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare