måndag 15 april 2013

Hjälp en tant som inte orkar vänta

 

Jag har precis avverkat dagens andra långrunda med Gottemannen.
Det har varit mulet å småduggat båda gångerna men det är milt och med löfte om vår så det har varit sköna promenader i alla fall.

När jag gick förbi ett villaområde luktade det nypoppade popcorn och jag blev sugen men tänkte oxå att "nej, nu är det måndag å ordning och reda igen."
Jag är glad över att jag fortfarande känner motivation och pepp.
Jag brukar alltid gå hårt ut med vanorna som skall brytas, övertaggad liksom, och sedan dör den där glöden rätt fort.
Jag är en quick fix girl. Jag har helt enkelt den personligheten.
Blir otålig, behöver snabba belöningar, resultat. ger efter för njutning.
Om jag ska spekulera så tror jag att det är samma mynt men andra sidan av missbruksbenägenheten. Ett missbruk handlar ju i grunden om samma sak.

Sånt där som tar tid, som man får streta på med, traggla... det är inte min pryl.
Å jag är oerhört duktig på att berättiga ett misslyckande.
Så många år som jag sa "Ja, men jag TYCKER OM att röka. Man lever en gång å det är nu, om imorgon vet man ändå ingenting!"
Jag kan till och med få det att låta logiskt. Klokt. Livsbejakande rent av.
Och samma mening går ju att använda vad det gäller mat och godis.
"Varför skulle jag inte måndagsunna mej det här glaset vin/ en skål med popcorn/ en pizza?! Livet är för kort för att inte njutas av. För att späka sej och svälta."

Det är ju bara det att det inte är så hääääärligt att röka. Jag tänkte på hälsoriskerna varenda dag. Mådde dåligt av det, luktade skunk.
Samma med maten/ vikten. Jag tyckte inte det var roligt att inte komma i mina kläder. Att allt satt åt. Att vågen visade nåt eller några kilon mer var gång som jag ställde mej på den.
Det var bara smaskigt för stunden med den där cigaretten eller flottiga vardagspizzan.
Jag hoppas att jag med tiden kan lära mej lite tålamod och uthållighet att nå det jag vill.

Det jag skulle vilja just nu är att komma igång med att jogga/lufsa.
Dessvärre har jag ingen kondition... och pollenallergin sätter ner den än mer.
Men jag tänker... det måste väl finnas idrottsmän med astma?
Det måste väl gå i alla fall, även om det är svårare?
Jag kan lätt gå i väldigt rask takt en timma men jag orkar bara jogga 50 meter innan luften tar slut.
Märkligt eller hur?
På nåt konstigt vis känner jag behov av nåt mer ansträngande än bara promenader, men jag ger upp så lätt. Jag gör 10 armhävningar (på knä)... blir tokslut, får träningsvärk i 4 dagar å kommer av mej.
Hur gör andra?
Jag vill hitta bra vanor. Hälsosamma vanor. Som jag gör för att jag gillar dem och inte för att jag står ut (för då håller det som sagt inte särskilt länge.)

Hur funkar ni och sunda vanor ihop?
Går det att "bota" en quick fix mentalitet?
Har ni några tips till mej?

Puss/ Asta

11 kommentarer:

  1. Ett tips jag kan ge är att astma brukar bli lindrigare när man tränar. Jag har inte haft astma på flera år just pg.a det. Ett annat tips jag som pt kan ge är att bestämma tre dagar i veckan att du ska ut och "konditionsträna" vecka 1 promenerar du raskt 19 min och joggar en minut. V 2 promwnwrar du 18 min och joggar 2 min. På så sätt ökar du en minut per vwcka och dwt blir inte så där oteoligt teåkigt att få upp sin kondition. Det bwhöver inte vara millånga rundor flr att gw resultat :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ska verkligen pröva Emma! Önskar att jag haft råd med en pt. Då skulle jag anlitat dej direkt. Kram

      Radera
  2. Jag kan väl få hjälpa dig lite ändå :)

    SvaraRadera
  3. Snor tipset jag med, hade väl anat att det var något åt det hållet...
    Jag ger upp snabbt tyvär. Tränar, ibland blir det flera gånger i veckan, ibland en gång i veckan och så blir det någon veckas uppehåll. Önskar att uppehållen kunde ta slut och precis som du vill jag ha något lite mer än pw
    Kram

    SvaraRadera
  4. Vill också haka på tipset med jogga/lunka... Har aldrig kommit igång med löpning oavsett hur bra eller dåligt tränad jag varit.

    Gör du det så gör jag med! Kanske ännu fler??

    Kram Elin

    SvaraRadera
  5. Gå mellan två lyktstolpar spring/lufsa/ mellan en... och sen tvärsom

    SvaraRadera
  6. Jag är envis som synden, så när jag väl bestämt mig ger jag mig aldrig. Men jag bestämmer mig inte... Jo, just nu äter jag inte godis och då gör jag inte det, inga problem alls. Men träning, den är svår att komma igång med! Hatar gym och olika sorters gruppträning och har problem med ryggen så promenader funkar inte. Nu är jag glad över att cykelsäsongen börjar, det är min räddning!

    SvaraRadera
  7. Jag har astma och det går (numera) ypperligt att träna! För mej har träningen blivit ett beroende, det ger ett "rus" av endorfiner. Men det tar liiite tid innan man kommer dit, i början var det mest bara plågsamt att träna. Jag tar lite extra Ventolin innan jag tränar och min astma har blivit bättre. Man får vara envis, fortsätta fast det tar emot och förstås inte gå för hårt ut i början. Jag älskar min träning och har aldrig vart i bättre form! För mej har gruppträning funkat bäst, jag har behövt bli peppad. Börjde på den lägsta nivån tillsamman med pensionärerna men numera hänger jag med i tuffa pass. Kan jag så kan Du Asta!

    SvaraRadera
  8. Det sägs att det tar 21 dagar att bryta en ovana - eller lägga sig till med en vana. Så om du börjar som det skrivs ovan med 1 minut sen öka på till två eller spring 50 meter och sen öka till 100, så efter 21 dagar så ska din kropp reagera negativt på att INTE få den lilla träningen och så kommer man i form på ett naturligt och sansat sätt! Så man börjar lugnt så man inte tröttnar. Jag går på 'boot camp' (typ militärträning) 4 dagar i veckan och jag erkänner att jag hatar varenda sekund som jag är där, men jag är helt beroende av känslan efter! Man äter automatiskt bättre och sover fantastiskt bra när kroppen får jobba! Lycka till fina du!

    SvaraRadera
  9. Och att upprätthålla en vana kan ta upp till två år :)

    SvaraRadera
  10. bitterfittigtfeministpatrasket annanas16 apr. 2013 14:02:00

    Plankan efter varje hundpromenad...

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare