onsdag 10 april 2013

Hjälp till lite här nu va


 
Hjälp mej lite här nu.
Kom med konkreta tips om företagande, kom med kluriga råd vad man gör med envisa gubbar, brainstorma, peppa, vänd på stenar jag inte vänt osv.
Alla slags tankar är bra... MEN... vi kan väl försöka hålla det realistiskt?
(Jag gör allt jag kan för att försöka tänka klart men känner att jag bara kör fast i det som inte går...)

Om det finns NÅGON där ute, kanske en helt ny läsare (Hej, välkommen!) som inte har läst hundratals inlägg om min dröm så ser den ut så här...
Sälja huset och flyta lite mer ut på landet. Det får inte vara FÖR långt ut på landet för det ska fungera för mina framtida kunder.
Arbeta med min dröm... starta ett hunddagis med inackordering.
Jag tänker mej kunna ha ca 10 dagishundar och möjligheten till ungefär det samma i inackorderingen (där har man väl sällan fullt kan jag tänka mej), men det beror på många faktorer som läge, lokaler osv.
Priser har jag kollat upp lite grann, det brukar ligga kring 2250 kr/ hund heltid dagis 250 kr/ enskild dag och för inackorderingshundar 300 kr/dygnet.
Dubbla priset på storhelger.

Det kostar alltså en slant för hundägare att ha sin hund på hunddagis.
Trots detta tror jag mej veta att efterfrågan är stor.
Däremot blir det för mej som företagare inga stora pengar och en hel del jobb, men va fasen... man skulle jobba med det som man brinner för.
Arbeta hemifrån.

Nu är det ju inte bara att köra tyvärr. Ett eller annat hinder finns på vägen.
Mitt största är maken som bara vägrar!
Å innan ni dömer honom för hårt... Han är en man som allra helst skulle vilja bo i stan. Han längtar och pratar ofta om ett friare liv. Med mindre skulder och lättare ryggsäck. Om att "bara kunna dra iväg" på nåt som känns lockande.
Han är ingen hundmänniska.
Vi har hund för att JAG vill ha det.
Hundarna vi haft har alltid varit mina och på mitt ansvar.
Självklart har han inget hjärta av sten och tycker om dem när de väl är här, men allra helst hade han varit utan.
Att vi bor där vi bor istället för i en lägenhet i Göteborg och att vi har Gottfrid är en kompromiss från hans sida, nåt han vet att jag behöver för att må bra.

Med makens logik ser det ut så här.
Vi säljer huset vi bor i med viss vinst som slukas in i en förlustaffär, ett företag som aldrig kommer att generera pengar utan tvärtom kosta i stora utgifter och låg lön.
Han tvingas ännu mer ut på landet och "får bo i en hundgård" (lite överdrivet där men jag förstår hur han menar.)
Han kommer tvingas skriva på lån (för utan honom får jag dem aldrig) och vi kommer sedan vara uppbundna i eviga tider utan att jag kan följa med på semester å annat.
Jag måste ju erkänna att det ligger en del i det och jag inser att precis som jag har rätt till att leva mitt liv så fullt som möjligt så har även han det.
Å hunddagis är INTE hans dröm.

Jag skulle så klart kunna skilja mej.
Om... jag säger OM... livsdrömmen ändå känns viktigare för mej än mitt äktenskap gör.
Men problemen/ svårigheterna är inte över med det.
Nä! Då lär jag aldrig få de lån som behövs för att köpa en liten gård och starta upp verksamheten. I synnerhet inte när det innebär att jag "måste" säga upp mej från mitt jobb och står utan inkomst.

Så... återstår det alltså bara att. 1.) Skilja mej. 2.) Leta upp en hundälskande, rik å generös karl som vill göra detta med mej. 3.) Hitta rätta gården. 4.) Starta upp företaget.
:) Plötsligt känns det inte längre som bara "kör."

Puss/ Asta

9 kommentarer:

  1. En gård kostar ju förstås en massa pengar. Kan du/ni inte hyra nåt ställe till att börja med? Hur ser marknaden/behovet ut av hunddagis? Jag tänker också på läget, det kanske inte får ligga för långt ut på landet, dom som har sina hudar på hunddagis, hur långt är dom beredda att köra för att lämna och hämta vovsingen? Jag tror att du till en början måste jobba kvar delvis som ssk, kanske nätter? Så får du förstös leva sparsamt, inga nya klänningar och skor. Vad får du offra och vad viner du? Kan maken ha en lgh i stan, ni kanske kan vara särbos?
    Lyck till med dim dröm/Kramar

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag har en bekant som startat hunddagis,först tror jag jon började att åka hem till folk o ta ur deras hundar på dagen men nu har hon flyttat till hus och kan ta hem hundarna till sig. Hon bor i ett litet samhälle i ett helt vanligt hus,alltså ingen gård på landet. Hon har nära till Hunneberg o tar hundarna med dit på promenad varje dag. Hundarna älskar det. Min dotter har sin valp där nu på dagis. Hon har en facebook-sida som heter "Trygga husdjur" om du är intresserad att komma i kontakt med henne. Mvh Maria

    SvaraRadera
  3. Mange muligheter venter deg ..; å skilles gikk jo heller ikke rent praktisk i resonementet ditt, siden du da ikke fikk lån, så det kan du glemme- altså av rent praktiske grunner. Å lete opp en kar.. Jaja, hvor mange finnes det som er rike OG du vil dele hverdagen med? stryk det punktet også ;-)
    Et "vanlig hus" som enten har ferdige "kenneler"/oppstallingsplasser, eller du kan begynne å se på kostnader/lage tegninger nå for å faktisk ta drømmen din frem i lyset og ta og kjenne litt på dette. Alt som behøvs er et lufteområde, aller helst tilgang til litt friplass for hundene, men det trenger ikke være stort.
    Så, tilbyr du kurser/aktiviteter i tillegg til ren hunddagis- inntektskilde ;-) ( men, ikke sjeldent er det slik at drømmer ikke alltid gir de store avkastningene, men hva er viktigst for deg?) Mens planen tar form, og du leter etter et sted (som slett ikke trenger å være langt ute på landet) tar du kurser, utbilder deg- setter deg inn i kanskje forskjellige typer for aktivisering. Du kan ha mulighet, avhengig av plass til å samarbeide med andre instruktører/leie ut lokaler etc.. Og agility-bane..?
    Mannen din kommer ikke lenger ut på landet, du får oppfylt din drøm.. You GO girl !

    SvaraRadera
  4. din dröm kommer säkert att gå i uppfyllelse såsmåningom?! under tiden du väntar kanske du ska passa på att gå några kurser? sm jag förstått det behöver man en viss utbildning för att få tillstånd till hunddagis och din instruktörsutbildning räcker inte till då.... (liksom min inte heller gör)

    SvaraRadera
  5. Som jag skrev till dig innan så skriver du en ordentlig affärsplan och budget, gå in på Almi företagspartners sida och sök alla uppgifter där hur du ska gå tillväga. En färdig tjock affärsplan måste du ha och en realistisk budget ( boka en timme med en konsult). Du stämmer möte med Almi, gärna här i Halmstad eller om ni har i Falkenberg. Om de tror på din idé och behovet finns så kommer de finansiera det hela åt dig genom olika sorters lån ( jag fick ju 150 000 kr för min butik) och det hela är på det viset att du ska visa en vinst och betala av till dem ( minns inte helt nu) viss procent på det här lånet då. De stöttar dig även med olika namn och råd, vilket är jättebra. Sen kontaktar du arbetsförmedlingen och får "starta eget bidrag" och även något mer bidrag som jag inte minns vad det var, men någon inkomst för att du går någon starta eget kurs. Det var så det gick runt och som sagt, bidrag. Vidare så kollar du upp konkurrenterna och hur de klarar sig. Du är sann och ärlig mot dig själv, även om det kan vara tufft att inse att det kanske inte kommer gå. Eller så gör det så. Du gör även en hemsida och sprider ordet ( hjälper jag dig med) och funderar på lokal. Hyra kanske. Men det räknas oftast med i budgeten som du räknar in hos almi och får lån för. Jag har bara skrivit det här snabbt, men fråga gärna om råd privat för herregud, kunde jag starta upp en butik med inga pengar alls - så kan du göra det här och utan varken rik karl eller lån som maken står för. Lovar dig! Kramar!

    SvaraRadera
  6. Kan inte bidra med någon kunskap men lite halvklyschigt pepp kanske?

    Visst är det svårt och kanske inte går, men du har definitivt större chans att klara det om du provar än om du inte provar.

    Om du väntar tills du är redo får du vänta för alltid. Någon gång måste man bara köra! (alltså börja med alla smarta förberedelser du fått tips om här)

    Det är många som klarar att driva egna företag och komma över svårigheterna, varför inte du? Ha samma förväntningar på dig själv att du kan lyckas som du har på dig själv att klara av alla krav...

    Ju mer jag drömmer om självhushåll, mer tid med att arbeta och producera i hemmet, leva där jag vill istället för på en stressig arbetsplats, så inser jag att det är förknippat med att tänka över mitt eget sätt att leva. Minska utgifterna, konsumtionen... Men det skulle det vara värt det!

    Stor kram och hejjarop!
    Elin

    SvaraRadera
  7. Jag tänker att det inte behöver vara antingen/eller. Kan du inte hitta en lämplig lokal, i industriområden, där det inte är lika dyrt som inne i stan, hyra den och börja med verksamheten där? Testa hur det funkar, hur många kunder du får, hur det blir ekonomiskt? Och sen besluta hur du går vidare därifrån?

    SvaraRadera
  8. Jag var inne på samma spår som Freja. Även om det i slutänden naturligtvis kommer att vara "hela paketet" behöver det inte vara det till en början. Man KAN prova halvtid och liiiiite på arbetsplatsen (för ekonomins skull) Begära tjänstledigt (så att man inte säger upp sig innan man är HELT säker).
    Du kan passa på och "praktisera" på kommunens hunddagis ute vid ishallen. Nu skall det ju dessutom stängas ner och många mattar och hussar är jätteoroliga inför hur det blir med deras hundar. Där skulle du ju verkligen kunna få info om hur läget ligger, om intresse, om tidsförbrukning, om vad som behövs investeras i,vilken standard hundägarna är vana vid etc.. Hunddagis KAN inte ligga för långt från centrum. Precis som vid förskola för barn vill ju naturligtvis "föräldrarna" att det är smidigt att lämna av och hämta. Hundpensionat däremot kan ligga var som helst; bara hunden får det bra.
    Underlag finns alltså i vår kommun för att starta ett hunddagis - och om du vill förverkliga din dröm kanske det skulle funka så som någon föreslog: Att du och J blir särbos. Ni vill ju verkligen helt olika saker med livet. Och ingen av er mår bra av att vara där ni är just nu...

    Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
  9. Jag tänkte skriva från behovssynvinkel istället - vad jag som hundmamma vill ha. Vi har hunddagis/inackordering i närheten här, dom har ett fantastiskt upplägg som passar mig som handen i handsken. Alla 'lekgrupper' är med hundar i samma storlek, medans de små springer löst och leker är de stora instängda - kanske sunt förnuft men ändå! Dom har även en 'skolbuss' - en gammal van med burar där de åker och hämtar upp eleverna på morgonen (givetvis för en extra slant) och skjutsar hem på eftermiddagen. Perfekt för dom som har fullt upp med barnlämning och annan stress på morgonen! Högklassigt foder ingår (1 mål per dag). Dom har även grooming service - man kan säga till om man vill få hunden tvättad eller klippt - givetvis för en extra slant. Dom kör den träning med hunden som hunden behöver men framför allt får hundarna lov att bara vara hundar ett tag - ingen som säger ifrån när dom skäller osv. Om du kollar på mina 'likes' på fb så finns dom där, dom heter Newcastle Pet Resort - du kanske kan få idéer där! Och jag säger go for it - drömmar är till för att förverkligas!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare