fredag 5 april 2013

Nu får det vara slutgnällt på bloggen

Jag skrev ett inlägg igår kväll "Slutgnällt på bloggen" men tog bort det i morse.
Det lät gnälligare å surare än vad jag tänkt mej.
Ibland är skriven text svårt. Det där med ironi kan vara klurigt. Mottagaren av texten reagerar efter eget sinneslag osv.
Kanske var jag trött igår kväll och den skribent som jag kan vara.
Det är oxå känsligt att skriva om ett ämne som kan tolkas som kritik mot enskilda människor som man bryr sej om i sin närhet när det som jag egentligen vill skriva om är fenomenet.

Min utbrändhet är absolut en nyttig läxa. Jag tror inte att jag riktigt förstod mej på vad det innebar innan det hände mej själv. Lite så kan jag känna bland en del närstående oxå.
Det är lite som om jag hittar på. Som om jag tycker det är gott att vara hemma å lalla med hunden. En nära vän å kollega sa i början av min sjukskrivning att jag "skulle må bäst av att börja jobba igen å att det fanns massor av luckor så jag kunde jobba över och tjäna en massa pengar."
När jag protesterade och försökte förklara mina trötthetssymtom så fnös hon lite och jämförde med sej själv. Som nyligen mist både sin pappa å sin svåger, som hade en sjuk mamma och andra bekymmer men som ändå kunde jobba heltid å en massa extrapass.
Då kommer den här känslan av att inte vara trodd. Av att simulera. Eller av att helt enkelt behöva rycka upp sej.
Jag vet att hon tycker om mej och menar väl, men hon förstår inte. Hon tror inte på mej alt. hon tror jag är en riktigt klen typ. 

Igår på jobbet var "Mammi" där. En av mina absoluta favoritkollegor.
Hon var lite tuff mot mej. Sa typ "Men är du här? Orkar du verkligen det? Du som skriver och gnäller på bloggen om hur trött du är o hur mycket ångest du har varenda dag. Borde du inte sluta här? Jobba med nåt lugnare. Kanske sitta i någon telefonrådgivning eller vad du nu kan orka" med ironisk röst.
Jag vet att hon tycker om mej med. Men uppenbarligen inte förstår.
Det kan man inte hjälpa, att man inte förstår, men lite provocerad blev jag ändå.
Å kanske lite ledsen. För det tangerar de egna rädslorna jag har... att inte kunna komma tillbaka. Eller hur folk ser på mej... i tysthet.

Jag jobbade igår å det gick bra.
Jag tog hand om en hel grupp patienter och tror inte att jag missade något av värde.
Jag kände mej ganska naturlig i min roll och jag förmådde prioritera på rätt sätt.
Hela tiden hade jag "Lillebror" som back upp.
I slutet av arbetspasset lovade jag Mammi att det skulle vara slutgnällt på bloggen.

Det löftet vet jag inte om jag kommer hålla men jag kanske minskar den typen av inlägg.
Om den typen av inlägg får människor att se på mej som svag/ simulant/ psyksjuk/ förbrukad inom akutsjukvården/ smålat/ dramqueensaktig eller vad det nu må vara så blir det kontraproduktivt för mej och min rehabilitering.
Jag vill att människor skall se på mej som en duktig och erfaren sjuksköterska som under lång tid utsattes för fler käftsmällar och mer belastning än vad hon klarade av och därför råkade ut för något fullständigt naturligt... att kroppen sa stopp.
Något som kan hända alla människor som typ inte badat i kryptonit och egentligen är superhjältar.
Jag vill ses på som en kvinna med både styrkor och svagheter som försöker så gott hon kan parera sina yrkesmässiga och privata svårigheter för att sedan kunna komma tillbaka, ytterligare lite mer kompetent och med ännu en erfarenhet i livets ryggsäck.

Puss/ Asta

18 kommentarer:

  1. Jag har noterat att de människor som är snabbast med "sluta gnälla nu!"-attityden ibland är sååååå nära gränsen för utmattning själva att de helt enkelt inte pallar med att höra någon berätta hur illa de mår. Jag vet inte om det är fallet här, men det är nog något att överväga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja kanske. Eller så har de helt enkelt inte den ryggsäcken. Å då kan det vara svårt att förstå.

      Radera
  2. bitterfittigtfeministpatrasket annanas5 apr. 2013 14:46:00

    Jag vet inte vad jag skall skriva egentligen men jag blir lite ledsen av att du "behöver" skriva så här. Ditt mående och trötthet vet jag egentligen inget om, (jag likställer ibland det med min känsla i kroppen innan levaxinet) det blir då mer greppbart för mig. Men det är väl som så att har man inte drabbats så vet man inte och tycker en massa. Det gör i alla fall jag... kram

    SvaraRadera
  3. Man får skilja mellan utbrändhet och att vara utröttad/utmattad. En person med utmattningssyndrom saknar energi och ork till allt. Hen ligger i sängen och stirrar i taket och orkar inte ta sig för något. Vissa som läser din blogg kanske blir provocerade av att du ändå har såpass mycket energi, att spotta ut inlägg på bloggen om SD tex. Att du går på middagar, ordnar middagar, går på hundkurs etc.
    Vi är många som är helt utmattade efter ett arbetspass, man trillar ner i soffan och orkar knappt utfodra barnen med lite snabbmat. Utbrändhet har blivit en populär diagnos på senare tid, vissa läkare ställer den allför enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym
      Välkommen till min blogg, ett namn vore trevligt.
      Är du läkare eller sjuksköterska själv?
      Inte?
      Jag tänkte efter som du uttalar dej så tvärsäkert kring diagnoser och så där.
      Min läkare är mkt erfaren på min typ av problematik. Av honom har jag fått rådet att göra saker som är lustfyllda och som jag okar med. Middagar, hundträning, skriva, promenera osv.
      Jag vet inte varför det skulle provocera folk att jag faktiskt orkar med aktiviteter även om jag får sålla?
      Får ni känslan av att jag lever ett slags lyxliv på skattebetalarnas bekostnad?
      Får man bara vara sjukskriven om man ligger nedbäddad å apatisk?

      Radera
  4. Jag måste säga att för det första är du kanske inte alltid så empatisk själv alltid, men här så tycker jag faktiskt synd om dig, jag tycker inte folk och har nån rätt att säga så till dig, vad är det med folk, ska folk ställas emot varandra, ska du som mår dåligt behöva sitta och försvara dig..om fler folk kanske blev sjukskrivna eller tog semester..kanske de inte skulle vara stygga..nu vet jag att du tycker om din kollega, men jag hade gått i taket av ilska..men det är jag, inte du..jag sitter som ett jävla spöke i min soffa, är sjukskriven för jobbet..och jag får också kommentarer för att fika orkar du minsann..ja, jag hasade mig ner till stan, satt med ett clownansikte och låtsades att allt var ok, sen när jag kom hem så storgrät jag..trotts trevligt sällskap..så stå på dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Du får gärna vidareutveckla varför du inte tycker att jag är särskilt empatisk. Jo men på riktigt. Kanske har du missförstått mej, kanske finns det nåt för mej att lära. Jag ser på mej själv som lite barsk men näst intill överempatisk många gånger. Så snälla, förklara hur du menar.
      Jag tar inte så illa vid mej, inte av min kollega för jag vet att hon älskar mej och inte av nån anonym person som försöker skriva mej på näsan. Det är lugnt.
      Men andra kanske gör det, och det är förfärligt, ingen människa ska behöva försvara sin rätt att må dåligt. Hur du mår och vad du orkar eller innerst inne känner, det vet bara du. Kram på dej.

      Radera
  5. Jag menade nog barsk, men det är jag också..igår fick jag höra att jag kan vara fostrande i mitt tal..i mitt yrke, tvär och barsk..samtidigt som dom sade att jag måste jobba upp mitt självförtroende..Jag har en bra självkänsla , men dåligt själförtroende enligt mig själv..vet min kapacitet, men kan verka barsk ibland, och kan nog ha ett fostrande sätt , när jag talar till människor som bara är rent dumma..Är tyvärr föraktfull i sådana lägen..och ja du är väl som mig över empatisk..kanske därför man kaxar upp sig..Ursäkta mig , bra att du inte tog det illa..men måste man vara som alla andra, stöpta i samma form..Jag gillar folk med tyckande och tänkande..
    Men ibland tänker jag på dikten..Igelkotten Ivar.
    Ty dessa spjut som jag sänder ut, har genomborrat mig förrut..
    Alla har sin historia och sitt kors att bära..kramen ifrån damen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan vara både barsk å empatisk. Om man är barsk med hjärtat.
      Dumhuvven som Sverigedemokrater har jag dock inget till övers för. Det vore att vara oempatisk mot alla dem som Sd ger sej på.
      Själv har jag nog rätt gott självförtroende men sämre självkänsla. Jag tror det senare är svårare att träna upp. Så var glad för det. Kram

      Radera
  6. Jag känner igen det där från min arbetsplats. Vi har en tung arbetsbelastning och en hel del andra problem. Vi har just nu två som är lite längre sjukskrivna pga att de är "slitna" och stressade. Det gör det tyvärr ännu tyngre för de som är kvar då det också saknas folk som nyligen sagt upp sig. Förståelsen för varandras situationer är mycket låg när man knappt orkar med sitt eget. Man jämför. Framhäver att man själv minsann orkar med. Kommer med goda råd som är förtäckta gliringar. Inte snyggt alls. Tror som flera andra här att det är svårt att förstå upplevelsen av att vara utmattad/utbränd, gått in i väggen eller vad man nu vill kalla det om man inte haft något liknande själv.

    Och det är så synd, tycker jag, att din egen blogg inte kan få vara en plats där du får ventilera sånt utan att känna dig dömd.

    Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men jag kan förstå det. Många som fortfarande är kvar och kämpar på i sjuka branscher som tilldelats för lite pengar går på knäna själva. Å då kan det så klart kännas orättvist med en kollega som går hemma "och njuter."
      Fler borde sjukskriva sej i tid. Det hade vi sparat både människor å pengar på och dessutom hade politikerna sett att det inte går. Både du å jag jobbar i branscher där man "för patienten/klienten/ kollegans skull" slår knut på sej själv.
      Det är inte hälsosamt.
      Kram

      Radera
    2. Jamen precis. Vi borde sjukskriva oss i tid, för vår egen och kollegornas skull men också för att inte vara med och vidmakthålla organisationen som skapar ohälsa.
      Heja dig!
      Kram Igen

      Radera
  7. Jag tycker det är bra att du ger utmattningen ett ansikte och visar upp hur komplext det kan vara. Jag har funderingar på att skriva några inlägg själv om hur det var att bli sjukskriven för stressymptom. Men fast det snart gått 10 år sedan jag blev "sjuk" (sjuk var jag säkert långt innan det, men det är snart 10 år sen jag blev sjukskriven) och snart 8 år sen jag blev "frisk" (samma där, frisk tror jag aldrig jag blir om jag i det ordet lägger in att jag är densamma som jag var innan jag blev "sjuk") så är det känslomässigt svårt att rota i den delen av mitt liv. Och i hur jag bemöttes av omgivningen, hur misstrodd jag blev och hur ont det gjorde! Heja dig som ändå orkar, du är min hjältinna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhh Freja. Den kommentaren blev jag glad över på riktigt. In i hjärteroten. Tack.

      Radera
  8. Tycker att Elin beskrev arbets situationen utmärkt..när fan skall det sluta, ska man behöva ha det så..och var är facket, var är facket..Har dom ingenting att sätta sig upp emot..Jag hoppas så på en sosse regering igen..måste ut med aaaaaaaaaaasssen som styr nu..Damen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi går mot en ny regering, det är jag nästan säker på.

      Radera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare