söndag 5 januari 2014

De små stugorna och de stora barnkullarnas land. Ännu en reflektion kring Sd och dess retorik.

 

En gång, för inte allt för länge sedan, var vi precis som Vilhelm Moberg skriver De små stugorna och de stora barnkullarnas land.
Fattigdomen, mörkret, svälten drev en fjärdedel av Sveriges befolkning på flykt till det stora landet i väst.
Människor bröt upp, från allt det som var dem välbekant, för att ge sej ut på en farlig resa och en destination de inte visste mycket om.
Desperationen och viljan att ge sina barn ett bättre liv drev dem till att lämna sina släktingar, sitt språk, sitt hem, allt det som var dem välbekant för att aldrig mer återvända.
Vilhelm Mobergs stora Utvandrarepos blev vald till 1900 talets bästa svenska roman.
Ni "svenskvänner" som Jimmie Åkesson kallar er borde kanske läsa den boken.

Jag tänker ofta på Kristina från Duvemåla.
Hon som motvilligt lämnade allt som var hennes, som blev språklös, som fick sakna sin kyrka, sina föräldrar och doften av äpplena från gården där hemma.
Då sent 1800 tal men fortfarande rykande aktuell.
För det är faktiskt så. Det är så för en normalbegåvad tänkande människa att man behöver inte gå längre än till Kristina. Eller till sej själv.
Bortom hudfärg är vi alla väldigt lika.
Samma saker är viktiga för alla människor. Samma saker är skrämmande.
Mer eller mindre.

Vi kan tala om siffror hit och dit. Om kostnader, statistik, bidrag och fans moster hur mycket som helst men till slut är det ändå bara att gå till sej själv.
Skulle jag... i onödan... bryta upp mitt eget liv, mina barns liv, sälja allt jag äger, be släkten om lån, packa en liten väska och ge mej av till ett land å en kultur helt olik min egen för att leva på det nya landets socialförsäkringar i någon liten grå förort?
Skulle jag verkligen ge upp mitt språk, min kultur, mina nära, mitt land för skitpengar om jag inte var absolut tvungen?
Nej, självklart inte svarar alla människor som har ett uns av inlevelseförmåga i sej.

Att debattera med en sverigedemokrat är omöjligt.
Jag VET det, trots att jag försöker.
Det är inte omöjligt för att vi tycker olika saker utan det är omöjligt för att vi lever med olika verklighetsuppfattningar.

Sverigedemokraterna tycker att vi... 90% av svenska väljarkåren... är hjärntvättade av Pk media som vill sälja ut vårt land.

De tycker att sjuklövern och dess sympatisörer är antingen a.) korkade och hjärntvättade eller b.) landsförrädare.

Sverigedemokraterna tror på fullt allvar att fattiga och/ eller hårt prövade människor som flyr krig gör det... inte för att undkomma en omedelbar fara för sina å barnens liv... utan för att leva på våra skattepengar, skaffa en jävla massa barn och sen ta över Sverige.

Sd anser att ett land är en egendom och att en kultur är något beständigt.
Vi äger inte vårt land, vi tillhör det. Kulturen är under konstant förändring.
Det är därför tacos och kebabpizza i princip hör till svensk husmanskost numera.
Tack å lov att vi slipper äta sill och torkad fisk till havregrynsgröten på fredagskvällarna.

Sd skapar sin egen betydelse av vad integration är.
Integration betyder inte och har aldrig betytt att en människa måste ge upp sin tro, sitt språk, sina högtider, sin kultur. Integration betyder att interagera. Att tillhöra i ett samspel, ha sin plats, rättigheter å skyldigheter som alla andra.

Sverigedemokraterna hittar på egna fakta. Som att "de som kommer hit och får uppehållstillstånd" eg inte alls är flyktingar utan rika människor som vill infiltrera Sverige. Ofta med brottsligt uppsåt.
Det är utlänningarna som begår vålds och sexbrotten, skit samma vad BRÅ säger, "de" vet i alla fall.

Jag vill gärna ha era tankar på det här ni Sd'are som besöker min blogg.
Utan förnekande. Utan patetiska källhänvisningar till era egna hatiska medier.
Men jag tvivlar på att jag får det.
Ni är helt enkelt inte intresserad av att diskutera er själva utan endast vilken belastning invandrarna är.

/ Asta

16 kommentarer:

  1. Hej Asta! Jag känner hur arg du är nu! Jag känner likadant, jag börjar bli riktigt trött på att behöva argumentera mot människor som bygger sin ideologi på lögner och på en enda sak: Invandringsfrågan. Tålamodet är slut. Egentligen vill jag helst bara skrika "men för fan, jävla idioter", men det gör jag inte. Jag ska inte vare sig skriva eller skrika det! ;)…men jag vill!! Kram till dig och för din envishet borde du ha femton stjärnor i himlen - det hoppas jag att du har fått!

    SvaraRadera
  2. Ja, SD:are, svara gärna på frågorna Asta ställt i ett tidigare inlägg.. För visst är debatten livsviktig? Särskilt viktigt att föra den då många medborgare, helt felaktigt, påstår att "ingen tar debatten". Och på samma sätt har flera talespersoner ifrån SD: s olika distrikt påtalat i media, att ingen vill höra deras åsikter, att de inte får lov att föra fram sin agenda. Nu får ni chansen! Berätta - bemöt våra frågor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis! Nu får ni... inte bara får... vi väntar med spänning på era svar

      Radera
  3. Och en sak till: retoriken som förs är välbeprövad. Den har använts i många system, både på höger och vänsterflanken. Ett uppdelande i vi och dem, ett sätt att säkra den egna rättfärdigheten till vilket pris som helst. Och när uppdelandet är ett faktum, när oönskade element är bortta och utrensade, fortsätter denna retorik. Då vänder man sig emot den egna gruppen - försöker dra exkluderandet till nya nivåer. Himmler uttryckte bland annat att kristendomen var ett hot mot den sanna tyska urkraften. Det var alltså inte bara judarnas fel, utan de kristnas fel.. Intressant! För vart drar man då i det sista, paranoida läget, gränsen för vilka som är önskvärda? När alla har någon brist, har tänkt någon "fel" tanke någon gång? Rätt ensamt där..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väl talat, som alltid kära Ergo. Dessvärre har nog flertalet Sd sympatisörer svårt att hänga med i den tanken. Klarar man inte ens av att fundera över hur det själv skulle vara att tvingas fly mitt i natten med rädda barn i släptåg så har man inte stor inlevelseförmåga. De vill bli av med muslimerna just nu. Punkt slut. Muslimerna är vår tids judar. Hotet mot varje civiliserat samhälle. Så farliga att en moské i Sth väcker svallvågor ända ner i Skåne.
      Men om Nima... el andra Sd'are med utländskt påbrå för ett ögonblick tror att de i Sd's ögon är lika mkt värda el skonade i övriga processen är de långt bortom det som skulle kunna passera som "naivt."

      Radera
  4. Bra skrivet. Jag blev så upprörd av att någon ens försökte använda en litterär genre som ligger mig så varmt om hjärtat i uteslutande syfte att jag knappt kunde formulera mig. Men det kunde du, tack och lov.

    SvaraRadera
  5. beundrar din ork, föraktar de fega stackarna som inte svarar på ditt inlägg!!!

    SvaraRadera
  6. Jag har svårt att resonera med SD, för vi står så långt ifrån varandra.I min utopi finns inte nationer och gränser längre. Dit kommer vi inte i min livstid, men om människan ska överleva på joorden måste vi sluta revirpinka och spänna muskler och hävda vår rätt in absurdum. Vi måste arbeta tillsammans för att förhindra att världen går under. Sådana som SD, även med de fåtal som följer dem, är en gigantisk bromskloss på vägen dit...

    SvaraRadera
  7. Heja Anneli! Du är en sån fiiin människa med en underbar människosyn. Tänk om alla var som dej då skulle inte detta rövparti SD finnas. Fortsätt i samma stil... Love you!!

    SvaraRadera
  8. Jag blir så väldigt glad när jag läser inlägg som detta. Fan, jag tror bestämt att jag gillar Asta Pastasson en hel del. :)

    SvaraRadera
  9. Anneli L i Falkenberg är bäst!

    SvaraRadera
  10. Jimmie Åkesson schalalalala Jimmie Åkesson schalalalala :-) http://www.youtube.com/watch?v=YU57S1OVSyg

    SvaraRadera
  11. Asta Pastasson schalllalala..... Asta är bäst, Jimmy är "rutten pest"!!

    SvaraRadera
  12. Ett avslöjande, hör och häpna...Jimmie Åkesson gillar faktiskt kebabpizza :-)

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare