tisdag 14 januari 2014

'"En sak att ändra på", en fråga från Nina.

 

En av mina absoluta favoritläsare (jag skulle lätt kunna bli polare med henne om inte avståndet var nååågot långt) är Nina. Hon ställde den sista frågan i mitt inlägg "Våga fråga." (Har du någon fråga eller nåt du undrar över är du självklart välkommen att fråga precis när som helst.) 

Om du fick ändra EN sak med dig själv (personlighet eller utseende), vad skulle det vara och vad skulle det få för följder? Eller skulle du rentav inte förändra nåt?

Uff.
Jag önskar att jag var en sån där 40+'are som satt här så där förnöjt. Som tryggt kunde låta allt mitt goda självförtroende och min skitsamma-å-ta-mej-för-vad-jag-é inställning förmedlas till alla er yngre läsare men så där ÄR jag inte riktigt.
Jag är inte där än. Det kommer säkert när jag fyllt 45 :)

Jag måste ändå säga att ni yngre skall inte ängslas. Trots min ofullständighet så är detta min bästa ålder. Mellan 40 å nu. Klart trevligare än att vara 20 år.
Jag har mer utstrålning, jag är smartare, snällare, en bättre förlorare.
Jag vågar säga ifrån, jag har gott självförtroende inom många områden, jag vinner större respekt och män verkar finna mej mer attraktiv än när jag var ung.
Om det nu är viktigt. (Tja, ganska... trots att jag är tant. Som sagt, inte där än.)

Lik väl finns det en massa saker som jag skulle vilja ändra på.
Jag skulle kunna skriva en så lång lista att ni inte skulle orka läsa den.
Jag kan den utantill. Jag talar nämligen om det för mej själv 100 gånger om dagen ungefär.

"EN sak" skriver Nina. Jag ska välja EN.
Då går väl de sladdriga låren bort.
De tomma tuttarna med.
Den bulliga magen.
Att håret får en grå utväxt på två veckor.
Till och med min astma går bort.
Min bristande karaktär... ja, hör å häpna.
Om jag skulle kunna förändra EN sak hos mej själv så vore det...

... Att bli en bättre bästa kompis till mej själv.
I det ligger så otroligt mycket. Den dagen jag lyckats med det så kommer jag att bli en långt mer harmonisk människa.
Jag ses av vissa som sträng/ hård mot andra. Jag är betydligt strängare mot mej själv.
Min allra högljuddaste kritiker. Min allra vassaste, mest sarkastiska röst. Min allra hånfullaste betvivlare.
Jag ställer ständigt en mängd krav på mej själv men det är alltid mina misslyckanden jag ältar. Det hade alltid gått att göra allting bättre.
Du som läser kanske tycker det låter sorgligt?
Patetiskt rent av?
Tyvärr tror jag att jag delar denna egenskap med massor av systrar där ute.
Med flertalet kvinnor.
Ni är kanske inte bara medvetna om hur många hundra gånger om dagen ni tyst klandrar er för nåt ni sa. Eller inte sa. För några kilon för mycket. För en tröja som stramar över en valk. För att ni stannat kvar i en relation som inte är bra. För att ni inte kan låta bli att sms'a den där mannen som inte förtjänar er. För att det blev gräl med barnen. För allt ni inte hann med på jobbet. För väninnan ni inte ringt. För att det blev ett glas för mkt i fredags. För att ni sa nåt olämpligt till svärmor. För att joggingrundan blev så kort. Eller inte alls.
För att...

Jag vill bli min egen bästa kompis. Respektera mina satta gränser. Unna mej människor runt mej som faktiskt bryr sej om mej. Strunta i dom som inte gör det.
Strunta i att tigga bekräftelse. Strunta i att deppa över andras hårda ord.
Det är inte så farligt att ALLA inte älskar mej. Vill vara min bästa kompis. Vill förlåta mina tillkortakommanden. Det är bara farligt om jag inte gör det själv.

Ingen annan vän skulle jag håna över enstaka kilon. Över relationer som inte fungerar. Andra av mina vänner skulle jag uppmuntra, trösta, ge stöd å en kram så varför gör jag inte det med mej?
Jag som faktiskt spelar huvudrollen i det enda liv jag med säkerhet vet att jag har.

Puss/ Asta

4 kommentarer:

  1. Ja, varför är man sån??
    det skulle jag gärna ha vilja ha ett bra svar på.....
    Ha en bra kväll !!

    SvaraRadera
  2. Vilken bra sak att önska sig!! Och jag håller med mig, jag skulle inte vilja vara 20 igen för allt smör i Småland.

    SvaraRadera
  3. Vid nästa Sverige-besök (eller flytt) får vi träffas. Prata om livets gåtor över en flarra rött! Skulle vara mycket trevligt!
    Du är för övrigt lika klok som vanligt, tror de flesta kvinnor skulle behöva vara bättre vän till sig själv!
    Kram på're

    SvaraRadera
  4. Kan inte annat än hålla med dig A...alla kvinnor jag känner - iallafall de som är värda att umgås med;) - är likadana?! Inte minst jag själv.... På gott o ont naturligtvis, för i vissa fall leder ju ältandet verkligen fram till något. Men emellanåt känns det som en enda lång sträcka av "självförnekelse" - inte duga, inte vara "good enough" osv. Vet inte hur många sk "självhjälpsböcker" jag plöjt i ämnet...utan att riktigt komma nån vart ändå?! För visst haltar det på många fronter - i relationen till mannen, barnen, ens gamla föräldrar, jobbet, vännerna.... Mina vänner har fått stryka på foten flera ggr, el rättare sagt, några av de ytligare kontakterna har decimerats. Till förmån för de mera nära, och för umgänget med hundarna..Insett att ute i naturen, skog eller hav rensar mitt huvud o jag blir mera tillåtande mot mig själv, samtidigt som man ser deras glädje o oerhörda förmåga att leva i nuet... Något jag jobbar på o strävar efter, men som jag hela tiden får jobba på! Dom är verkligen äkta o omedelbara i sina känslor! Jag hade en period då jag även hade dåligt samvete för att jag använde (egna!) pengar till att rätta till "de tomma påsarna" - tyckte jag kunde vara värd det efter typ 5års ammande, men trots att det blev som en nyförälskelse;) i egna kroppen ett tag, så inse jag ju att välmåendet i första hand skall byggas inneifrån. Det visste jag ju iofs innan, å ville ha en liten "boost" bara, men det eviga tuggandet om att inte duga/räcka till kommer vi aldrig ur helt å hållet känns det som? Har någon ett universaltips så tas detta dock tacksamt emot!;) Å fina kloka A - tusen TACK!! för den fina dagboken! Har ej hunnit skriva o tacka knappt, galen vecka detta, men den var toppen! Nu ska jag bara använda den till vad den är till för - dvs. INTE få dåligt samvete över det OCKSÅ - om jag nu missar att skriva en dag;) Kram!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare