måndag 6 januari 2014

Små små steg...

 

Idag var jag och storhandlade på Willys. Rätt trist affär, men billigare än ICA som jag småhandlar i och där det dessutom brukar slinka med ett å annat nagellack eller annat onödigt. Handlade för nästan 1600 kronor och inte en enda gris dog för min skull idag :)
Jag valde nöt och kycklingprodukter till både middag och pålägg.

För det är ju så där. Det är svårt, nästan omöjligt, att förändra hela sitt beteende från ena dagen till den andra. Man får ta de där pyttesmå stegen och acceptera att man ibland ramlar baklänges igen.

Vad det gäller mina matinköp så har jag en längre tid, alltså flera år, köpt i huvudsak svenskt kött och närproducerade mejeriprodukter.
Men jag har fuskat, ganska ofta till och med, och handlat en del dansk fläskfilé.
I synnerhet när plånboken varit tunn. Det skiljer en hel del i kostnad.
Men det skiljer en hel del i djurhållning oxå och sedan några månader tillbaka har jag i fattiga perioder hellre köpt mindre förpackning av svenskt kött än att valt det danska.

Jag har även sedan några månader tillbaka börjat köpa ekologiska ägg och ekologiska bananer.
Jag tror på det, att börja smått och nöta in till det blir en vana.
Just ägg och bananer är bra basvaror som gör stor skillnad.
Idag tog jag då ytterligare ett steg i mitt nya mer produktmedvetna liv och köpte ingenting med fläskkött i.
Helst skulle jag vilja bli vegitarian då jag inte riktigt kan rättfärdiga något köttätande, men grisar med sin intelligens och sitt sociala beteende ligger mej närmare hjärtat än nötdjur och kycklingar så jag startar där. Då blir inte förändringarna gigantiska och övermäktiga.

Jag handlade tomater oxå. Spanska.
Jag funderade lite på det där... svenska eller utländska.
Att värma upp ett växthus i Sverige drar en hel del energi antar jag.
Att skeppa tomater hit med båt är väl relativt klimatsmart.
Eller?
Jag frågar för jag vet inte?
Kanske finns det nån läsare som är duktig på sånt här.

Hur tänker du när du handlar?
Är ekologiskt viktigt för dej eller vilka är dina prioriteringar?

Puss/ Asta

5 kommentarer:

  1. Bra där Anneli :) som du säger, små steg (även om jag själv slutade cold turkey med allt kött en dag) är ju kanon. Tänker också en på det där med närproducerat å uppvärmning osv. Man kan ju säsongshandla, men det blir tråkigt i längden... Jag brukar välja ekologiskt framför allt. (om det nu inte är grannens tomater/gurka/whatever) Men å andra sidan är jag lite mer egoistisk i mitt tänkande, JAG vill inte få i mig skräp, men moder jord kommer i andra hand... (tänker på utsläpp å frakt långa vägar osv)

    Jag tror man får prioritera lite utifrån ens egna värderingar, man kan inte tänka på ALLT, om man nu inte ska bli egenförsörjd å odla allt själv, men för mig är det viktigast att inga djur dör, stoppa i mig så lite bekämningsmedel, onaturliga E-nummer som möjligt (även om jag också fuskar å stoppar i mig halvfabrikat, å snabbmat ibland) Jag vill äta så lite animaliska produkter som möjligt, å köper aldrig hem mjölk (men har det i kaffet på jobbet/kafé) men smör, där väljer jag det ekologiska framför "vegetariska" alternativ gjorda på vegetabiliska fetter. eftersom utvinningen av palmolja leder till att många djur dör.

    Aja, nu har jag skrivit en hel roman här :) men detta är ett ämne som jag brinner för, haha.

    SvaraRadera
  2. kloka tankar som vanligt, förutom sociala och intelligenta är grisarna det djur (människan inkluderad) som har flest tumörer och det är väl frågan om man vill äta cancer??

    SvaraRadera
  3. Jeg handler mest mulig økologisk og kortsendt, men noen ganger må man kjøpe det som er sendt langveis fra. Ihvertfall når man bor her ute på landet. Jeg har fått mindre og mindre lyst på kjøtt, og da i særdeleshet oksekjøtt og svinekjøtt. Jeg spiser til nød nakkekotelett av og til, og karbonadedeig spiser jeg fortsatt en del av, men sist vi skulle spise biff kjente jeg at det ble veldig vanskelig å tygge og svelge.
    På fredag lagde jeg taco av kidneybønner istedenfor kjøttdeig. Det var kjempegodt, så det skal jeg fortsette med. Har kjøpt inn kikerter for å lage falafel en dag denne uka. Som du sier - litt om gangen, og snart blir det en god vane.
    Laila

    SvaraRadera
  4. Skönt att ta några steg i rätt riktning och viktigt att uppmärksamma sig själv i det man gör. Har som jag skrivit tidigare tänkt mycket liknande dig kring köttkonsumtion och att sluta med griskött känns som en bra "ingång". Kanske tar efter dig där! :) Ekologiskt är bättre än närproducerat om man måste välja har jag förstått, transporternas miljöpåverkan ska vara mindre än det konventionella jordbrukets/köttproduktionens. Kram Elin

    SvaraRadera
  5. Ät lamm! Dom har det oftast bra och köttet är fantastiskt om du får tag på en bra lammbonde! Köper du direkt från bonden borde det inte bli så dyrt heller! Men vegetariskt en gång i veckan minst är toppen!
    Jag köper i stort sett allt mitt ekologiskt, jag går varje söndag till 'farmers marker' och köper på mig frukt och grönt av farmarna själva, blir både billigare och bättre! Men vi har ju fördelen att det är varmt här och vi kan köpa från nära håll - Sverige är ju tyvärr inte lika varmt... ;-) försök i alla fall att alltid köpa ägg från frigående höns - Sverige är ju väldigt måna om att ha ett djurvänligt alternativ - det kostar lite mer men man får igen det på karma-kontot tror jag!

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare