måndag 6 januari 2014

Fredrik Backman å vita veckor

Fredrik Backman skriver en krönika i tidningen Café om alkohol som träffar mej mitt i magen. Läs den här.
Café är en "herrtidning", Fredrik Backman är man, krönikan är skriven utifrån hans iakttagelser av sej själv och sina manliga vänner i huvudsak. Enligt undersökningar som Backman hänvisar till är män under 30 år absolut största riskgruppen för alkoholism.
Trots det träffar den mej mitt i magen! Å då har jag ändå alltid funderat mycket kring alkohol, bruk och missbruk med tanke på min genetiska bakgrund.

En kvarts miljon svenskar är alkoholister. En dryg miljon svenskar har ett riskbruk.
Dricker för mycket eller för ofta eller av fel anledning.
Risken att utveckla ett missbruk är till ungefär 60 % ärftligt och 40 % livsstilsbetingat.
Ungefär som diabetes alltså.

Fredrik Backman har säkert rätt i att unga män ligger risigt till vad det gäller risken att utveckla alkoholism men även medelålders kvinnor är en starkt ökande riskgrupp.
Bag in boxens förbannelse. Allt för lätt att trycka på den där kranen. Ett litet glas (eller två) efter jobbet för att sova bättre. Ett litet glas medan man lagar mat.
Vardagsunna sej. Vara lite härligt kontinental. Ta hand om sej själv.

Själv har jag ordentligt med genetiska riskfaktorer med mej.
Många säger att de som har en el flera nära släktingar med missbruksproblem inte bör dricka alls.
Jag riskdricker även i perioder trots att jag så gott som aldrig blir berusad.
Men jag tar det där tisdagsglaset för att förgylla vardagen ibland, jag dämpar en begynnande ångest med en öl en annan dag. Jag har svårt att se helg utan rödvin.
Inte på ett värre sätt än att jag har svårt att fira fredag utan chips eller att jag kan tisdagsunna mej en chokladbit men ändå...

I lördags drack jag mitt livs första Dry Martini. Den var mycket god.
Jag drack ett glas rödvin till maten och ett par öl när vi tillsammans med goda vänner spelade kort och därefter serverades en underbar Cafe Karlsson.
Trevligt, men nu är det bra på ett tag.
Nu har jag inplanerat minst två vita veckor. Kanske kör jag på längre, jag vet av tidigare erfarenhet att de två första veckorna är tråkigast sen går det av sej själv.
Jag är inte alkoholist. Men jag kan bli. Jag har mina 60%.

Var rädd om dej du med.

Puss/ Asta

6 kommentarer:

  1. Så bra skrivet. Både av dig och Fredrik. Bra och viktigt!
    Jag skrev och länkade på min blogg! Hoppas du tycker det är ok!

    SvaraRadera
  2. Jättebra inlägg! Modigt och fint.

    SvaraRadera
  3. Självklart är det bra att du skrivit om SD, för även om jag aldrig någonsin skulle rösta på dem är det bra att få lite i formation kring det hela så Tack!
    Ja du, här finns det både i min och min mans släkt, alkoholism alltså. Tror dock att jag skulle ligga risigast till. Min man "aktar" sig noga tror det ligger i hans bakhuvud att risken finns. Jag har inte riktigt det i tanken när jag dricker ett glas vin eller två, eller en öl... Försöker därför låta bli så ofta som möjlig

    SvaraRadera
  4. Det strulade... Kan ha många vita veckor och kanske är det bäst som det är även om jag nog gärna skulle dricka vin varje helg. Men det funkar ju att inte göra det så jag håller mig nog till det... Kram

    SvaraRadera
  5. Kom hit via Eva Trallins länk och vill bara säga - gud vad du är modig! Du blundar inte utan ser och vågar lyfta upp det som de flesta inte vill se. Det kändes gott och läsa! Det är lätt att fastna i dåliga vanor, de kommer smygande. Hoppas du får många vita veckor. Alkohol och droger kan ge positiva upplevelser men endast kortsiktigt. På långt sikt kommer bara tråkigheter.

    SvaraRadera
  6. Ja du A, Backman är klok han. Och duktig med att sätta ord till saker och ting.

    Jag dricker inte alkohol. Alls. Min pappa är alkoholist. Min farfar var alkoholist. Min farfarsfar, farmors båda föräldrar, en farbror och ett par kusiner. En morbror och några till. Jag VET att jag har anlag för missbruk - en ökad känslighet för att fastna, oavsett i vad. Med vad. Därför vakar jag konstant över mig själv. Har alltid gjort. Och kommer alltid att göra. Hos oss har alkohol ALDRIG varit förknippat med ngt bra utan har alltid varit tätt sammanbundet med våldsamheter, handgripligheter och olycka. Som dolts väl. Alltför väl.

    Därför håller jag mig borta. För jag vägrar falla offer för genetik, arv och mönster. Än har jag lyckats. Jag fyller 42 år i år.

    Kramar

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare