torsdag 27 mars 2014

13 elitistiska punkter

 

Snubblade på facbook över en artikel "vad som utmärker mentalt starka personer" och känner en helig vrede inom mej när jag läser den.
Gå gärna in och läs först här. Det är 13 punkter vad som utmärker dessa "fantastiska" människor så det går fort att läsa.

Den "mentalt starka människan" (stönar tyst för mej själv å tänker en stund på nazityskland) undviker bland annat att tycka synd om sej själva, ge bort sin makt, rädas förändringar, söka andrra människors godkännande osv.

Självklart är vi alla skyldiga oss själva att försöka göra det bästa av våra liv.
Att vara vårt bästa jag. Att spela huvudrollen i våra liv.
Självklart mår ingen människa bra av att älta, fastna i skuld, skylla ifrån sej eller vad det nu må vara.
Men vår personlighet är i hög grad redan bestämd när vi föds. Den slipas åt olika håll i vår uppfostran och till en liten del kan vi via terapi och reflektion förändra vårt beteendemönster.
I de tvillingstudier som genomförts med hjälp av enäggstvillingar som växer upp under vitt skilda uppfostran och miljö visas att personligheten i mångt och mycket kvarstår.
Förmåga att känna förnöjsamhet och lycka är i väldigt hög grad genetisk.
Men den som skriver eller förespråkar såna här sanningar är elitistiska och det är något av det värsta jag vet.
Det är som att klanka på någon med diabetes eller epilepsi.

Våra gener och hur vi växer upp.
Alltså väldigt liten anledning att slå sej för bröstet över sin starka mentalitet.
Det stavas i första hand TUR.
För övrigt, vad ÄR att vara mentalt stark?
Det är ju ett minst lika flummigt begrepp som intelligens.
Är det att oprövad ha gått genom livet med så få själsliga blessyrer som möjligt?
Är det den som har full koll på sin kropp, sin deklaration, sitt kök och sin karriär eller är det den som fått slita med sitt liv? Som är vingklippt men vid liv.
Är alla människor. per automatik då om man får tro artikeln, som lever i en kass relation eller som hamnat i missbruk eller som har ett taskigt jobb eller som känner oro om kvällen när det blir tyst eller... ja, ni fattar. Är alla de mentalt svaga?

Nej, detta är inget försvarstal trots en del inlägg sista tiden om att "må dåligt", trots att jag inte lever upp till hälften av de tretton punkterna så känner jag mej inte ett dugg "mentalt svag", tvärt om.

Det är samma sak som att säga att vi alla har samma förutsättningar.
Att allt handlar om "att tänka rätt."
Men självfallet är det inte så!
Det är "född med en silversked i mun" resonemang.
Elitism.

Bha.

Puss/ Asta

3 kommentarer:

 1. Jag förstår vad du menar, men ser det mer som en inspiration. Visst kan det vara bra att tänka lite mindre på sig själv ibland och försöka stoppa andra från att ta makten över ens liv?

  Och visst är genetiken viktig, men riktigt allt bestämmer den nog ändå inte. Du föds med vissa förutsättningar, men sedan formas du också av det samhälle där du bor och i viss mån tror jag nog ändå att du kan hjälpa dina förutsättningar på traven, eller tvärtom. Det finns det också studier som visar.

  Vad jag däremot tycker är att vi ska se mental svaghet också som en styrka. Simon Kyaga, som precis disputerade i psykiatri vid KI, pekar till exempel på att mentalt sjuka är överrepresenterade i kreativa sysselsättningar. Det är kanske också elitistiskt, fast åt andra hållet, men också lite tröstande.

  SvaraRadera
 2. Pappa till tre!28 mars 2014 17:29:00

  Man hör ofta begreppet "de svaga grupperna i samhället" och då menar man de som lever i utanförskap med dålig ekonomi etc.
  Men är det inte tvärtom?? Ja menar.....det är väl ingen konst att leva livet om man har gott om stålar,bor bra och vet att allt fixar sig.
  Styrkan att leva på marginalen,få kämpa för varje krona klarar bara de starka människorna.
  Varför då kalla dem svaga???

  SvaraRadera
 3. Den som skrev var i alla fall inte mentalt stark nog att kunna skriva listan grammatiskt riktigt... Så elitistisk är jag...

  Och listan ligger väldigt nära "Den amerikanska drömmen" som oxå är Moderaternas inställning, alla har samma möjligheter att skapa sin framgång. Ha, så är det inte alls, skitsnack!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare