måndag 31 mars 2014

Demokrati/dikatur

Fråga ställd på P4 med Lotta Bromé facebook: 
 
"En gymnasiechef i Nässjö har väckt uppmärksamhet då han sagt att Svenskarnas parti, som har en nynzaistisk och nationalistisk ideologi är lika välkomna till skolan för att presentera sina idéer som andra partier som ställer upp i stadens fullmäktige. Gymnasiechefen tolkar lagen alldeles rätt - alla har rätt att föra fram sitt budskap, säger Skolverket. Vad tycker du, ska nazister få tala till våra skolbarn?"

Vad tycker du?

Jag får upp en annan fråga i huvudet. Skulle denna diskussion ens ha kunnat förekomma, frågan om vi skall släppa in ett nazistiskt parti i en gymnasieskola, innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och normaliseringsprocessen började mala ner svenska hjärnor?
Jag tror inte det.
Men till frågan som ställdes och som väldigt många bland kommentarerna svarat "ja" till med hänvisning till att vi lever i en demokrati. Med hänvisning till att om inte nazister får komma in i en gymnasieskola och framföra sitt budskap så lever vi i en diktatur.

En gymnasieskola är en smältdeg av unga i samhället.
Det är ungdomar. Fortfarande under uppfostran av vuxenvärlden.
Det är förmodligen människor med olika etnicitet och bakgrund. Olika religioner och sexuella läggningar.
En gymnasiechef borde i första hand värna dom. Det är för deras skull han är där.
Ungdomarna och deras utbildning och fostran är hans uppdrag.

Svenskarnas parti är inte vilket parti som helst.
Det är ett nazistiskt parti som vill använda demokratiska värderingar för att nå sina ickedemokratiska syften.
Det är ett parti som öppet gör skillnad på vi och dom.
Deras blotta existens är ett hot mot allt vad mångfald och vi som försvarar mångfald står för.
Självklart skall inte ett parti som föraktar demokratiska värden inte inkluderas i demokratiska sammanhang. Det får väl finnas någon måtta på hur blåögda vi är?!
Yttrandefriheten är viktig men så är även rätten att inte bli kränkt för att du inte är blond, blåögd, kristen och heterosexuell.

Jag tycker gymnasiechefen ska söka sej ett nytt jobb. Söka ett arbete han passar för.
Vad tycker du?

Puss/ Asta

4 kommentarer:

 1. Om jag hade gått i den gymnasieskolan så hade jag protesterat högljutt. Det har ju väckts oro i andra Europeiska länder för att nazistiska partier tillåts dela ut flygblad utanför skolorna, men inte ens rektorer i dessa skolor släpper ju in dem. Med all rätt. Ingen elev skall behöva känna sådant obehag för att vistas i sin skola som ett främlingsfientligt parti kan bidra med. Att sedan låta dem tala fritt inför påverkbara unga människor på skoltid är förkastligt och måste strida mot skollagen på något sätt. Möjligtvis så skulle det väl kunna vara försvarbart om det infördes obligatorisk diskussion kring vad Svenskarnas Parti egentligen står för. Alternativt att det man samtidigt bjuder in någon duktig påläst människa att föra en debatt med någon representant från SP. Mattias Gardell förslagsvis. Han kan få hålla en föreläsning direkt efteråt också. Har varit på en av hans föreläsning (ca 10år sedan) om just rasism/främlingsfientlighet, och då mestadels organiserad sådan. Riktigt rolig att lyssna på med en hel del kunskap i bagaget.

  SvaraRadera
 2. En tankeväckande text. Och jag hade en ordväxling i en tråd på FB idag. EN person där havdade envist att Sverige inte var en demokrati utan att det är en DEMOKRATUR. När jag läser vad som sagts av rektorn är jag nästan benägen att hålla med!

  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Demokratur

  Kramar fina Asta

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Demokratur betecknar ett samhälle som till ytan är, det vill säga nominellt, en demokrati, men som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger eller annat godtyckligt kollektiv man tillhör), där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull, där man som dissiderande grupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta). Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs (av staten själv)." Står att läsa under länken. Artikeln i Wiki är inte klar och behöver verifieras men ordets betydelse finns med om än inte särskilt subjektivt..

   Radera
 3. Absolut ICKE ska dessa åsikter få vädras/välkomnas!
  Orkar inte ens tänka på alla(?) missanpassade, missnöjda, agiterade (stackars) unga människor i skolan som behöver någonstans, någon grupp, där dom iaf känner sig välkomna... å 2lätt2 pådyvlas sjuka åsikter , ofta pga ungdom o bristande livserfarenhet...
  Sorgligt!

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare