fredag 21 mars 2014

Vit kränkt man tycker till...

"Nu blir jag lite förvånad över hur du generaliserar och drar alla över en kant. Inte den A jag känner igen. Det är väl bäst att säga direkt att jag överlag håller med dig med några få undantag. Tycker inte om att du säger män rätt upp och ned. Dels är det långt ifrån alla som beter sig på detta sätt oavsett om det gäller våldtäkt eller sexköp. Dessutom finns det även kvinnor som både våldtar och köper sex. Hade du skrivit folk eller personer istället för att könsbestämma dem så hade jag hållt med dig i princip hela vägen. Det som jag kan fundera pågår vad en prostituerad är för något. En som går på gatan? Jobbar på bordell? Arbetstagaren som ligger med chefen för att få bättre förmåner eller bättre position på företaget? Något att fundera på! För övrigt är våldtäkter vidrigt och det borde vara strängare straff på det... Till sist, låt mig ha mitt kön ifred och döm mig som person!"

Hoppsan hejsan.
Här kom en arg kommentar. Från någon som dessutom inte anonym.
Tack så mycket!
Jag gillar det! (Även om jag känner mej en smula klappad på huvudet ovanifrån över kommentaren "Inte den A jag känner igen.")
Jag gillar när människor tycker olika och säger ifrån.
Men jag håller inte med dej.

Vi benar upp kommentaren bit för bit då den innehåller mycket som är intressant men som handlar om olika saker.

1.) Självklart våldtar inte alla män. Det tror jag inte att jag skrev någonstans heller?
Även jag vet, av smärtsamma privata upplevelser, att även kvinnor begår övergrepp och våldtäkter.
Det händer, det är en stor privat tragedi så klart varje gång, men det är inget samhällsproblem. Det är inget strukturellt problem att kvinnor begår sexbrott eller ens brott över lag.
Män står för en överväldigande majoritet av alla sex och våldsbrott.
På senaste tiden har en mängd uppmärksammade friande domar kommit i våldtäktsärenden som SÄGER något om vår samtid. Om synen på män, synen på kvinnor.
Detta faktum VERKAR uppröra fler kvinnor än män.
Fler artiklar, blogginlägg skrivs av upprörda/ oroade kvinnor. Fler arga kvinnor syns i tvsofforna och i debattprogram kring detta.
Män verkar sitta nöjda med att "dom" beter sej inte så.

2.) Självklart köper inte alla män sex. Å ja, det finns säkert en å annan kvinna som köpt sex.
Men igen! Den överväldigande delen av alla sexköpare är män.
DET är ett samhällsproblem att kvinnor utnyttjas och säljs som vår tids slavar.
Även här hör åtminstone jag sällan upprörda, arga, "nej-nu-jävlar-får-det-vara-slut-med-detta röster" från manshåll.

3.) Vad prostitution är för något.
Ja du, här blottar du en tanke som jag inte blir förtjust över. Precis en sådan tanke som ofta ligger kvinnor till last när de anmäler sexualbrott.
Prostitution innebär att köpa en annan människas kropp och sexuella tjänster för pengar! Det är en affärsuppgörelse mellan två ojämlika parter.
Det handlar om en människosyn. Att hiva upp plånboken för att få tillgång till någons kropp.
Att likställa det med "ligga med chefen för att få en bättre tjänst" eller att "hänga med en karl hem som stått för notan hela kvällen... eller faktiskt INTE göra det" är något annat.
Människor har sex av fler anledningar än pur kärlek eller bultande passion.
Det går ändå inte att likställa med att KÖPA en annan människas kropp!

Jag har inte dömt dej som person. Jag har inte dömt någon man som person.
Jag har talat om strukturella samhälleliga problem!
Jag har talat om min erfarenhet, som inte bara är min, av att goda, snälla, intelligenta, jämställda män allt för sällan tar debatten utan överlåter det på kvinnor.
I stället för att gå i försvar kanske den typen av män borde ta en funderare på vad det innebär att vara ung tjej/ kvinna i ett samhälle där kvinnor säljs för pengar och där bara enstaka procent av alla våldtäkter leder till fällande domar men alltid till en granskning av tjejen/kvinnans sexvanor/ berusning/ klädsel osv.

Puss/ Asta


4 kommentarer:

 1. Bugar i beundran. Välformulerat!

  SvaraRadera
 2. Bra rutet! Du sättre fingret rätt på den ömma punkten! Det är allt för få män som är med och protesterar mot de där "andra männen", de männen, som, till skillnad från männen som yttrar sig, både slår och våldtar. De män som då yttrar sig har så fullt upp med att vara kränkta att det missar att det allra bästa sättet att få stopp på den här debatten är att faktiskt själva börja arbeta för att få stopp på de där "andra". Lägg energin där istället för att puffa upp dig i kränkthet!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att alla våldtäkter iof är ett samhällsproblem. Att säga det är en privat tragedi att bli våldtagen av sin lärarinna, dagisfröken eller annan är att förringa och förtiga våldsoffrets trauma.

  SvaraRadera
 4. Bra svarat A - all heder också åt att kommentaren inte var anonym.

  Och ja - var finns alla upprörda män i debatten?

  SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare