tisdag 4 mars 2014

Litteraturutmaning. Dag 24. En bok jag önskat fler läst

 

En bok jag önskat att fler läst.
Jag önskar att fler läst en bok. Eller en bok... till.
Vi läser för lite. Dagens unga läser för lite. Dagens barn kommer att läsa än mindre.
Jag hör till de (gamla å mossiga?) som är bekymrad över vilken plats tekniken får ta i ungars liv. Hur tidigt de sitter begravda i sin padda, sin telefon, sin dator.

Jag tror att man behöver läsa och läsa ganska mycket för att öva upp känslan och skickligheten med ett språk. Och jag tror att förutsättningen för att lära sej nya språk är att kunna det egna.

En gång skrev jag ett blogginlägg där jag nästan jämställde att inte läsa för sina barn med vanskötsel och fick väldigt mycket kritik. Att jag var en klassföraktare. Medelklassfasoner. Fördömande.
Å andra sidan tycker dagens föräldrar att det är så allvarligt att bli arg på sin unge, att ta den i armen.
Men ett barn far garanterat mer illa i livet av att inte fått blivit läst för och att inte har fått träna upp sitt intresse för litteratur. Knäcka gåtan.

Så jag önskar att barn (och vuxna) läste en bok. Vilken som helst. Å sen en till.

Ps. Tsasikiböckerna är underbara. För små och för stora.

Dag 01 – Bästa boken du läste förra året
Dag 02 – En bok som du har läst mer än tre gånger
Dag 03 – Din favoritserie
Dag 04 – Favoritbok i din favoritserie
Dag 05 – En bok som gör dig glad
Dag 06 – En bok som gör dig ledsen
Dag 07 – Den mest underskattade boken
Dag 08 – Den mest överskattade boken
Dag 09 – En bok som du inte trodde att du skulle gilla men som du älskade
Dag 10 – Favoritklassiker
Dag 11 – En bok som du hatade
Dag 12 – En bok som du brukade älska
Dag 13 – Din favoritförfattare
Dag 14 – Favoritbok av din favoritförfattare
Dag 15 – Favoritkaraktär: manlig
Dag 16 – Favoritkaraktär: kvinnlig
Dag 17 – Favoritcitat från din favoritbok
Dag 18 – En bok som gjorde dig besviken
Dag 19 – En favoritbok som blev film
Dag 20 – Den bästa romantiska boken
Dag 21 – Favoritbok från din barndom
Dag 22 – Den bästa boken du äger
Dag 23 – En bok som du har velat läsa en längre tid
Dag 24 – En bok som du önskar att flera hade läst
Dag 25 – En karaktär som du kan relatera dig själv till
Dag 26 – En bok som ändrade din åsikt om något
Dag 27 – Det konstigaste/mest överraskande handlingen/slutet
Dag 28 – Favorittitel
Dag 29 – En bok som alla hatade men som du älskade
Dag 30 – Din favoritbok – always

5 kommentarer:

  1. Satt och finula på en tanke kring böcker i dag... funderade på om jag skulle skicka dig frågan. (Dig och Cissan) men så tog du upp läsandet här så då kommer tanken. Klassförakt eller ej!
    De som läser i min umgängeskrets verkar vara mer öppna mot andra människor. Typ muslimer, homo och annat som inskränkta människor inte är. Beror DET på att dom läser? Att dom som jag nu tex läser/läst Houssinis tre böcker. Fått en annan bild av krigen, motsättningarna inom landet. Får en förståelse? Eller läser dom lika mycket och bara befäster sin bild av omvärlden utan att ta in skillnaderna, tankegången, nyanserna.
    Ett exempel ur en favvobok. Strändernas musik. Där beskriver en judisk slaktare slaktprocessen med koscher. Väldigt målande och vackert med dess religösa inslag. Det får ju dock inte mina värderingar att ändras kring halal-koscherslakt. MEN jag får en förståelse för varför och hur de gör det. Och meningen en skicklig slaktare gör det så fint/skicklugt att djuret inte har en aning om vad som sker. Den känner inte ens snittet. Jag vet ju att det inte är så men jag kan sätta mig in i tankegången...

    Jag vet inte. Bara en fundering.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jag ÄLSKAR att läsa för Tora. Och hon ÄLSKAR när vi läser för henne. Jag skulle tro att vi läser minst 1 timme sammanlagt per dag. Alltid 3 böcker vid läggdags och många fler under dagen om vi är hemma. Vi går oxå på sagostund för under 2 på biblioteket varje Måndag när jag är ledig. Jag kan inte tänka mig att inte läsa för henne, jag läser dessutom bara Svenska böcker så hon ska få en ordentlig grund av sitt 'hemspråk'. Jag längtar som en tok tills hon är stor nog att läsa 'riktiga' böcker för- såsom Astrid Lindgren, Sune, Tsatsiki med flera.
    Jag har själv alltid läst mycket, nu för tiden har jag svårt att hitta tiden, men försöker läsa varje kväll när jag går och lägger mig, tyvärr somnar jag oftast ifrån och det tar numer månader att läsa klart en bok.
    Jag tror att det stimulerar flera av våra sinnen att läsa!

    SvaraRadera
  4. Jag läste och läste och läste för mina barn när de var små. Och blev överlycklig när sonen redan vid sex års ålder började läsa Harry Potter själv. Och när dottern började sluka hästböcker. Men sen sonen läst ut alla Harry Potter var han tydligen klar med läsandet... Och dottern tröttnade på hästarna och på att läsa... Nu har jag packat upp alla mina böcker i källaren och hoppas att någon av dem ska inse hur fantastiskt det är att läsa och börja beta av...

    SvaraRadera
  5. Jag håller med om vikten av att läsa. Vikten av ord, av tankar, av sammanhang. Och det är ett gissel. Att det inte läses liksom förr. För om trettio, fyrtio år, när vi inte längre kan vara med och dela med oss av vad vi läst oss till, kommer få ha den kunskapen som faktiskt behövs..

    Kram

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare