söndag 16 november 2014

Julefrid del 618Har ni sett reklamen "Det blir jul ändå"?
I skrivandets stund minns jag faktiskt inte VAD den gör reklam för vilket kanske är reklams syfte, i synnerhet om den är svindyr och sänds på bästa sändningstid i tv 4.
Men budskapet är så bra.
Det är en massa olika människor som förbereder sej för jul men allting bara skiter sej.
Ljusslingan ligger i ett för evigt förlorat trassel, julskinkan bränns vid, glasyren på pepparkakshuset klumpar sej och så vidare och så vidare.
För mej som är julneurotiker finns det något oerhört tröstande i det där.

En tröst i att det skiter sej i den tindrande, varma, lyckliga julförberedelsen även för andra.
Att det aldrig blir så där som man trodde, önskade, bad om innan.
Visserligen är det bara på tv allt det där sker, men jag tänker att reklam bygger ju ofta på igenkänning och då måste det vara så att fler känner igen sej.
För inte har de väl bara gjort reklamen för min skull? Det vore ju en smula narcissistiskt att tro det, å jag är inte ens född i lejonets tecken, jag VET att jorden inte snurrar kring mej.

Varenda år... enda sedan jag var liten... har jag drömt om den där perfekta julen.
Julen när kramsnön ligger bländande (med vägarna ändå är rena och halkfria), när julklapparna är många å personliga (men jag inte har ruinerat mej), när julbordet dignar av läckerheter (utan att jag stressat mej till en magkatarr), hemmet är fyllt av skrattande, glada, kärleksfulla människor (å inte alls trångt eller irriterat.)
Jag drömmer om rykande doftande glögg, tindrande barnaögon och uppriktiga skratt.
Kärleksfulla klappar på varandras kinder och stearinljus som brinner så där vackert... helst utan att någon välter dom så stearinet flyter överallt, barnen bränner upp håret eller katten blir svedd i rumpan.
Det blir aldrig så där.
Jag har varit med om massor av jular så här långt, jag är ju fasligt gammal, men ingen sådan.
Det har varit bra jular, dåliga jular och ännu sämre jular. Till å med katastrofala jular.
Skilsmässodåliga jular, "nu-går-jag-ut-å-hänger-mej-dåliga-jular."
Å oxå riktigt fina jular.
Men aldrig perfekta. Å väldigt sällan harmoniska jular.
Jul är per definition lika med stress.

Det börjar redan i adventstider.
Fönsterna blir aldrig riktigt rena eller hur?
Alltid är det någon adventsstake som inte lyser. Huset som jag ägnar typ två åtta timmars arbetsdagar åt att skrubba rent är 30 minuter senare skitigare än de flesta hem är dagen före fredagsstädningen.
Å så julafton. Gästerna krånglar med vilken tid de ska komma utan att till fullo inse vilken organisation det är att hålla hundraelva rätter varma samtidigt medan resten ska vara krispigt kallt och fräääääscht.
Barnen mumlar att de "egentligen hatar julen" och det dåliga mammasamvetet kickar igång på alla elva cylindrarna trots att man gjort så gott man kunnat å mer där till.
Det är då mor i huset knäpper upp den där julölen bakom kaffebryggaren och dricker med giriga klunkar när ingen ser på för att behålla det milda leendet.

Jag överdriver så klart!
Tillspetsar.
Men ni anar känslan? Kanske är det till å med så att någon känner igen sej?
På senare år har det faktiskt blivit bättre. Jag har sänkt både förväntningar å ambitioner och rätt ofta... fullkomligt utpumpad förvisso... kunnat konstatera att "Jo, men i år blev det väl rätt trevligt ändå?!"
MEN
I år har i och med barnbarnen förväntningarna skruvats upp betydligt.
Tungt ok för två småttingar att bära.
I år ska det FAN I MEJ bli trevligt.
Morfar ska "köpa tidningen."
Tomten ska komma.
Katten ska inte bränna rumpan.

Och barnbarnen ska om några år (när de är större, har koll å kan prata rent) hänfört viska i hallen till sina föräldrar "Jag älskar julen hos mormor/farmor!"

Puss/ Asta

2 kommentarer:

  1. Hmm, jag har ju lagt ner julen, det känns skönt! Ungarna vill hellre äta tacos än julmat, godiset går att köpa och tvspel och film trumfar paketöppning i timmar!

    SvaraRadera
  2. *ler* Jag vet ju att du har denna "hangup-en".. Jag har nu inte riktigt det själv men vi firade en magisk jul förra året och tänker upprepa den i år: BARA sådan julmat som vi gillar, stort julgodisbord, pyjamas och mys hela dagen!! Yeaaahhh!

    Kramar

    SvaraRadera

Välkommen att sätta ditt tassavtryck, ditt avstamp, ditt tyckande.
Bloggen är levande genom sina läsare